[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 02. april 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Apr 2001 17:45 (GMT+01:00)

Informacija o hapšenju Miloševića obišla svet

Udarna vest na svim medijima

ATINA (Tanjug) - Vest o hapšenju bivšeg predsednika Slobodana Miloševića grčke radio-stanice objavile su u prvim jutarnjim informativnim emisijama navodeći da je time završena u nedelju započeta akcija policije.

U informaciji dopisnika agencija ANA istaknuto je da je Milošević od ranih jutarnjih sati u Centralnom zatvoru u Beogradu i da je to potvrdio republički ministar policije. U prvim vestima je, takođe, napomenuto da je Milošević uhapšen da bi mu se sudilo u zemlji zbog finansijskih i drugim malverzacija, ali je ukazano i da postoji zahtev Haškog suda da mu se sudi pred tim tribunalom za ratne zločine.

MOSKVA - Ruska glasila izveštaje o hapšenju Slobodana Miloševića označavaju kao vest dana i, ukazujući da se bivši predsednik Jugoslavije sam predao vlastima, ocenjuju da je u ovom trenutku najvažnije to što nije došlo do krvoprolića. Takođe se ističe da posle hapšenja nije bilo nikakvih masovnih protesta Miloševićevih pristalica, kojima je pretila njegova Socijalistička partija Srbije. Svi ruski mediji preneli su izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Dušana Mihajlovića da Milošević nije uhapšen radi izručenja Haškom tribunalu i da će mu se suditi po jugoslovenskim zakonima.

LONDON - Komentator BBC ocenjuje da je malo verovatno da će jutros uhapšeni bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević biti isporučen sudu Ujedinjenih nacija u Hagu, što je osnovni zahtev Zapada i Amerike. On istovremeno podseća da je vlada u Beogradu uhapsila Miloševića pod pritiskom Amerike i njenih pretnji da će obustaviti ekonomsku pomoć i uticati na Međunarodni monetarni fond i Svetsku banku da učine to isto.

LONDON - Hapšenje otvara nove dileme i neizvesnosti s kojima će se suočiti ne samo vlasti u Beogradu nego i zapadne zemlje, ocenjuje se u Londonu. Nedeljnik "Observer" ukazuje danas da je, možda, način hapšenja bio na neki način "sraman", ali je, kako precizira, od toga mnogo važnija činjenica da je Vlada u Beogradu pokazala da je spremna da raščisti s tragičnim Miloševićevim vremenom.

U uredničkom komentaru "Sunday timesa", između ostalog, kaže se da američki predsednik, Džordž Buš, može dozvoliti da bivšem jugoslovenskom predsedniku bude suđeno u zemlji. To bi moglo biti moguće, ali je malo verovatno. Miloševićevo hapšenje zapadne vlade će, pre svega britanska, nastojati da iskoriste za opravdavanje NATO agresije i potiskivanje poziva da odgovaraju za zločine počinjene tokom bombardovanja.

BERLIN - Nemački elektronski mediji u prvim izveštajima o privođenju bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića pred istražnog sudiju ocenjuju da je reč o političaru "odgovornom za deceniju ratova na Balkanu".

List "Velt am zontag" pozitivno ocenjuje nameru Beograda da Miloševiću sudi (najpre) u zemlji i ocenjuje da "mlada demokratija zaslužuje da joj se odobri ovakav predujam".

"Bild am zontag" smatra da samo "suđenje u Hagu može da okonča košmar zvani Milošević". "Tom cilju Srbija mora da podredi svoj nacionalni ponos i razumljivu želju za nacionalnim suverenitetom", navodi "Bild am zontag".

NJUJORK - Američka TV mreža IBS News tvrdi da je američka administracija rekla jugoslovenskim vlastima da bi hapšenje bivšeg jugoslovenskog predsednika po bilo kom osnovu bio dobar korak ka nastavljanju američke pomoći. IBS News kaže da Vašington nije očekivao da će Slobodan Milošević biti izručen tribunalu u Hagu do 31. marta, roka koji je Kongres odredio za ispunjavanje uslova za dalju američku finansijsku pomoć Jugoslaviji. TV mreža podseća da američki zvaničnici očekuju da će administracija u Vašingtonu doneti odluku o pomoći u ponedeljak.

BEČ - Kontroverze oko hapšenja Miloševića predstavljale su udarne vesti u austrijskim medijima tokom poslednjih 48 sati. Elektronski mediji su danas počinjali emisije s vešću o hapšenju Miloševića, dok u štampi dominiraju tekstovi u kojima se ističe da krivica za spektakularnu, ali neodlučno izvedenu operaciju hapšenja prethodne noći leži u tome da u jugoslovenskom i srpskom rukovodstvu postoje različita shvatanja oko toga kako treba tretirati bivšeg šefa države i najnoviju istoriju.

SARAJEVO - Za sve sarajevske elektronske medije hapšenje Slobodana Miloševića je vest dana. Dopisnici iz Beograda neprestano izveštavaju o toku hapšenja Miloševića i reagovanja u svetu, ističući da je ono proteklo mirno i bez protivljenja građana. Sva sarajevska dnevna štampa danas na naslovnim stranama donosi izveštaje o toku zbivanja na Dedinju. Prema prvim reagovanjima, hapšenje Miloševića tek je početak razotkrivanja ukupne istine o njegovoj odgovornosti za sve ono što se dešavalo na prostorima bivše Jugoslavije, posebno u Bosni i Hercegovini. Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je u izjavi TV Sarajevo rekao je da je za budućnost mira u regionu i BiH "mnogo važnije da Milošević odgovara pred sudom u Hadu" i pored stava jugoslovenskih vlasti da on treba da odgovara za pljačku vlastitog naroda.


vesti po rubrikama

^politika

16:50h Nastavljene izviđačke aktivnosti Kfora: Pripreme za zonu D
17:00h Jugoslovenska koalicija o Đukanoviću
17:15h "Zajedno za Jugoslaviju" u Beranama
17:25h Bujanovac: Nove provokacije albanskih ekstremista
17:30h Reagovanja stranih država i vlada povodom hapšenja Miloševića
17:40h Hag: Privođenje korak bliže ka Tribunalu
17:45h

Informacija o hapšenju Miloševića obišla svet

17:50h Vladan Batić o hapšenju Miloševića: Neće biti izručen Hagu
18:00h Dušan Mihajlović, ministar unutrašnjih poslova Srbije: Počeli smo s vrha
18:10h Korać: Milošević pretio pred hapšenje
18:15h Osmoro povređenih u sukobima pristalica i protivnika hapšenja Miloševića
18:25h Novinar "Glasa" proveo noć na Dedinju čekajući hapšenje bivšeg predsednika
18:30h Hronologija događaja: Od vile do zatvora
18:40h Đinđić o hapšenju bivšeg predsednika SRJ: Konačan kraj petog oktobra

18:50h

Ivković: Počelo je saslušanje bivšeg šefa SRJ

19:05h Zadovoljstvo i u Republici Srpskoj: Pobedio je razum
19:25h Istražni sudija Okružnog suda u Beogradu saslušao Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika, i odredio mu pritvor
19:35h Istragu protiv Miloševića vodi sudija Goran Čavlina: Sudio i Đinđiću
19:00h Reagovanja u Srbiji: Uspostavljanje pravne države
16:40h Maršićanin o postupcima VJ: U skladu s ovlašćenjima
16:30h Demokratska stranka priprema nov program
19:15h Reagovanja u Crnoj Gori: DOS je išao do kraja
19:40h "Glas" saznaje: Incident ćerke bivšeg predsednika SRJ prilikom odvođenja Miloševića u CZ
19:45h Vesić, savetnik ministra policije: SPS želeo sukobe
19:50h Čavoški ocenio: Pod pritiskom stranih sila
20:00h Za šta se sve optužuju Slobodan Milošević i njegovi najbliži saradnici
20:10h Nebojša Pavković, načelnik GŠ VJ, za "Glas": Nepotrebna ujdurma
23:59h Klod Žorda i Karla del Ponte traže: Nalog za Miloševića
00:00h U rezidenciji pronađena veća količina oružja
   


     


FastCounter by LinkExchange