[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 01. april 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

31. Mar 2001 19:00 (GMT+01:00)

Ministar policije o neuspelom hapšenju bivšeg predsednika

Milošević u kućnom pritvoru

Bivši predsednik izjavio pripadniku policije da ga "živog neće odvesti u zatvor". Iz Miloševićeve vile pucano na policiju, ranjena tri licaMilošević u kućnom pritvoru

BEOGRAD - Pripadnici MUP-a Srbije nisu u petak uveče uspeli da uhapse bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, protiv koga je podneta krivična prijava, jer je iz njegove vile pucano na policiju.

Istovremeno, do pritvaranja nije došlo i zbog opstrukcija pojedinih pripadnika VJ, saopštio je republički ministar MUP-a Dušan Mihajlović. On je u subotu na vanrednoj konferenciji za novinare u republičkom MUP-u naglasio da će bivši predsednik SRJ biti uhapšen čim se stvore uslovi za akciju, a dotad će biti u kućnom pritvoru.

On je podsetio da je Skupština Srbije nedavno donela Zakon o pravima bivših predsednika Republike Srbije kojim je obezbeđenje Slobodana Miloševića, koje realizuje MUP, svedeno na jednog pratioca. "Po donošenju Zakona, kao nepotrebna je ukinuta Uprava za obezbeđenje ličnosti koja je isključivo obezbeđivala Slobodana Miloševića kao predsednika SRJ. Načelnik uprave bio je general Senta Milenković. Poslovi uprave i njeni radnici pripojeni su odgovarajućoj upravi Resora državne bezbednosti MUP-a Srbije".

Krivična prijava

Krivična prijava protiv Slobodana Miloševića podneta je 30. marta okružnom tužiocu zbog sumnje da je zloupotrebio položaj i zbog udruživanja radi sticanja imovinske koristi i očuvanja na vlasti. Pored njega, krivična prijava za ista dela tereti i Mihalja Kertesa, Nikolu Šainovića, Radomira Markovića i Jovana Zebića. Pokušava se razgovorima da se Slobodan Milošević sam preda istražnom sudiji i da se ne opire hapšenju, kako bi se izbeglo eventualno nasilje i žrtve, rekao je juče general-potpukovnik i načelnik resora Javne bezbednosti Sreten Lukić.

Više puta smo upozoravali da posebni bezbednosni problem predstavlja činjenica da se Slobodan Milošević neovlašćeno nalazi u rezidenciji predsednika SRJ, u Užičkoj ulici 11-15 u Beogradu, koji obezbeđuje VJ, gardijska brigada pod komandom generala Bojovića", rekao je Mihajlović.

Prilikom realizacije odredbi pomenutog Zakona, kako je objasnio ministar, došlo je do problema s VJ, čiji predstavnici nisu hteli da puste ovlašćene radnike uprave DB-a u objekat.

Prema njegovim rečima, VJ je praktično slušala neovlašćena lica u službi Slobodana Miloševića.

"Radi prevazilaženja ovih problema, održan je sastanak u MUP RS s generalima VJ Đakovićem, Bojovićem i pukovnikom Kovačevićem i postignut je dogovor oko realizacije. Nažalost, ovaj dogovor nije ispoštovan zbog opstrukcije predstavnika VJ. Juče ujutro oko 01.20 sati javljeno je da će general Bojović dopustiti ulazak ovlašćenog službenog lica u objekat, ali su posle toga vojnici predali ključeve od kapije objekta predstavnicima privatnog obezbeđenja Slobodana Miloševića, naoružanim automatskim oružjem, među kojima je bio i Siniša Vučinić, predsednik Radikalne stranke levice "Nikola Pašić"", rekao je Mihajlović.

Vučinić je ubrzo iz objekta izbacio jedinog ovlašćenog predstavnika MUP-a koji je trebao da preuzme dužnost na unutrašnjem obezbeđenju objekta.

"Kad posle više pokušaja, ovlašćeno službeno lice MUP RS i istražni sudija nisu uspeli da uđu u objekat, angažovana je specijalna jedinica MUP-a RS. Prilikom njenog ulaska u dvorište objekta, na njene pripadnike je pucano iz zgrade u kojoj boravi Milošević. Jedan pripadnik je zadobio dve prostrelne rane na ruci, a drugi jednu prostrelnu ranu kroz šaku. Obojica su zbrinuti na VMA u Beogradu. Lakše je povređen i jedan fotoreporter. Prilikom ulaska, policija nije upotrebljavala bojevu municiju", istakao je ministar.

Kriv pukovnik Ćosić

Mihajlović je u subotu na konferenciji za novinare imenovao i krivca iz redova VJ za neuspeh policijske akcije - "pukovnik Ćosić nas je juče popodne i tokom noći sprečavao da svoju dužnost obavimo. Taj pukovnik je čak doveo dodatne pripadnike VJ pred rezidenciju u Užičkoj."

Suočena s vatrom iz rezidencije, policija je obustavila akciju, a rukovodilac jedinice sam je pošao u vilu, gde se sreo sa Slobodanom Miloševićem koji ga je obavestio da ga "živog neće odvesti u zatvor". Prilikom boravka u rezidenciji, primećeno je više naoružanih ljudi kojima rukovodi Siniša Vučinić u pijanom stanju, s više komada automatskog oružja, dva puškomitraljeza, dve zolje i više bombi.

"Preko kontakata koji su održavani s radnicima bivše Uprave za obezbeđenje izvučeni su svi iz objekta, osim jednog koji je ostao uz Miloševića. Ostala lica su aktivisti SPS-a i JUL-a. Zbog opasnosti za bezbednost građana okupljenih oko objekta, policija ih je uklonila od objekta. Postoje jasni rizici za sve učesnike ove akcije imajući u vidu agresivnost i upotrebu vatrenog oružja od strane privatnih čuvara Slobodana Miloševića".

Šef policije je rekao novinarima da je o ovom događaju obavešten i predsednik SRJ dr Vojislav Koštunica i ostali državni rukovodioci. "MUP Srbije radi bez pritisaka i nije nam bitno mišljenje nijednog političara, već nadležnih pravosudnih organa. Niko nije iznad i izvan zakona i niko ne može ometati ovlašćena službena lica MUP RS u vršenju dužnosti. MUP ne hapsi Miloševića radi isporuke Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, već radi predaje istražnom sudiji zbog krivične prijave za krivična dela u domaćem zakonodavstvu", podvukao je ministar.

Upitan da li će biti proširena krivična prijava protiv Miloševića zbog opiranja hapšenju i pružanju oružanog otpora, Mihajlović je rekao "da to zavisi od Miloševića ". "Ako prihvati da se dobrovoljno javi, onda postoji mogućnost da ne dođe do proširivanja krivične prijave. Mi s Miloševićem nećemo pregovarati, to prepuštamo političarima, a mi ćemo sprovesti zakon", naglasio je ministar policije.

J. P. Zarić - P. Pašić

 

Senta ne čuva Miloševića

General policije Senta Milenković ne radi više na obezbeđenju Slobodana Miloševića, ni službeno ni privatno, saopštio je ministar policije. "Uprava za obezbeđenje ličnosti, koja je obezbeđivala Slobodana Miloševića, na čijem je čelu bio Senta Milenković, ukinuta je. Poslovi uprave i njeni radnici pripojeni su odgovarajućoj upravi Resora državne bezbednosti. General Milenković nije prešao u taj resor, jer je želeo da ostane u Resoru javne bezbednosti kao samostalni izvršilac. Pojedini radnici bivše uprave, njih 16, nije ostalo u službi, a koliko smo upoznati, jedan broj je Milošević pozvao kao svoje privatno obezbeđenje, uz odgovarajuće nadoknade. U rezidenciji se trenutno uz Miloševića nalazi samo jedan od bivših radnika uprave, a to nije Milenković, objasnio je Mihajlović, i dodao da je su s Miloševićem i njegove žena i ćerka.


vesti po rubrikama

^politika

18:15h

Uzbuđenja zbog hapšenja Slobodana Miloševića, iz sata u sat

18:30h

Socijalisti osuđuju ponašanje pripadnika MUP-a

18:45h

Sednica Vlade Srbije povodom pokušaja hapšenja Miloševića

19:00h

Ministar policije o neuspelom hapšenju bivšeg predsednika: Milošević u kućnom pritvoru

19:10h

Načelnik GŠ Pavković o obezbeđenju rezidencije u Užičkoj

19:15h

Svet u iščekivanju zvanične potvrde hapšenja Miloševića

19:20h

Siniša Vučinić, vođa obezbeđenja Slobodana Miloševića, u dve izjave za "Glas" zvučao sasvim kontradiktorno: Izginućemo, a možda i nećemo

19:25h

Reagovanja stranaka na pokušaj hapšenja bivšeg predsednika

19:35h

Reporteri "Glasa" s "čuvarima" Slobodana Miloševića ispred vile u Užičkoj: Više vatri, manje branilaca

19:40h

Pisac, socijalista, očevidac događaja demantuje ministra Mihajlovića: Vučinić ni pijan ni telohranitelj

19:50h

Vojislav Koštunica, predsednik SRJ: Sprečićemo državnu krizu

23:45h

Zoran Živković tvrdi: MUP Srbije odlučan da završi posao

23:55h

Posle sastanka državnog vrha u palati federacije: Svi saglasni o privođenju Miloševića

00:05h

Božidar Spasić tvrdi: Sledeća akcija profesionalna

      


FastCounter by LinkExchange