[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 31. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

30. Mar 2001 16:01 (GMT+01:00)

Mirjana Miočinović pred "Porodičnim cirkusom", o priči s detaljima, nivelaciji književnih vrednosti

Ne razumem ćutanje o Kišu

Osećanje za vrednost treba da nadvlada lične afinitete. Ćutanje "Prosvete" bilo je zanimljivo. Šta je tipično za poslednjih deset godina?

U izdanju "Prosvete" posle najlepših priča Mome Kapora, u istoj biblioteci objavljene su i "Najlepše priče Danila Kiša" u izboru Mihajila Pantića. Promociji je prisustvovala i Mirjana Miočinović, jedan od naslednika autorskih prava Danila Kiša.

I "Porodični cirkus" Danila Kiša će se pojaviti u "Prosveti"... Zar nije trebalo mnogo ranije?
- Od 1972. godine, kada su se pojavile pesme i prevodi, skoro deset godina "Prosveta" nije pokazivala ni najmanje interesovanje za dela Danila Kiša. Normalno da nikada nisam imala potrebu da se posebno obraćam izdavačima i da im nešto predlažem. Međutim, ćutanje "Prosvete" bilo je zanimljivo. Moj predlog, 1977. godine, da se objavi "Porodični cirkus" u biblioteci Veliki romani, koji je za sada objavljen samo kod "Galimara", prećutan je kao da nije ni upućen.

Tipičan nehaj?
- Tipičan za poslednjih deset godina. Ali, to je u krajnjoj liniji nepoštovanje Danila Kiša. Da ne govorim o pristojnosti. Takvo ponašanje ne ulazi u kodeks nekakvog mog shvatanja obaveze izdavača, njegovog ponašanja, kulture. I to ćutanje, kada je reč o Kišovom delu, ne mogu da shvatim. To je neka vrsta kulturne subverzije, šire gledano reč je o odnosu prema vrednostima koje smo dužni da negujemo.

Kažu, obično, bilo je to "smutno, olovno vreme"...
- Nisam sklona da objavljujem svoje vrednosne sudove, ali to jeste dokaz o nekoj vrsti nivelacije vrednosti o kojoj je svojevremeno govorio i Kiš. To što je "Prosveta" uradila u poslednjih deset godina zatrpavanjem vrednosti nekom vrstom teško identifikovanog, neobjašnjivog književnog šunda... Koji su bili motivi jednog direktora da tako strašno uništi jednu izdavačku kuću, da doprinese srozavanju vrednosti nije na meni da procenjujem i presuđujem. To bi u svakoj sredini trebalo da podleže odgovornosti.

Novi direktor i urednik "Prosvete" prekida to ćutanje? A nekada su Milisav Savić i Danilo Kiš pripadali različitim, suprotstavljenim literarnim orijentacijama.
- Oni nisu bili protivnici, bili su ljudi sa različitim književnim senzibilitetima. Mislim da osećanje za vrednost treba da nadvlada lične afinitete. To je neophodno za one koji se bave izdavaštvom, i ako se to u izdavaštvu ne prevaziđe, ako se ide isključivo po liniji afiniteta, o ideološkom da ne govorimo, onda stvarno ne smete da se bavite izdavaštvom...

Niste pristali da napravite izbor za ovu knjigu. Šta kažete na izbor Mihajla Pantića?
- Izbor je odlično napravljen, toliko dobro da dodati mu nešto značilo bi oduzeti.

Ipak, koju priču biste vi...
- Ne znam. Ima izvesnih priča koje neobično volim, zato što su fascinantno, maestralno napisane. U ovom izboru nema pripovetke, i razumem što je nema...

Koje?
- Iz "Enciklopedije mrtvih" , "Ogledalo čudesnog". To je tako jedna mala priča, zasnovana na nekom događaju sa parapsihološkom potkom. Ali fascinantna je! A to što nije u ovom izboru, razumem... Možda tema nije tako privlačna. Jer ima toliko tema od šireg značaja, sa nekom simboličkom osnovom koja je prisutnija i vidljivija i daje uopštenost svakoj od novela. A ta priča mi nedostaje samo zato što je smatram fascinantnom! Njenu specifičnost doživljavam s nekom upućenošću u detalje koje znam i koje uočavam, možda bolje od ostalih.

O. Đurđević


vesti po rubrikama

^intervju

16:01h

Mirjana Miočinović pred "Porodičnim cirkusom", o priči s detaljima, nivelaciji književnih vrednosti

16:24h Ministar SMUP-a Zoran Živković: Ništa neočekivano!
   


     


FastCounter by LinkExchange