[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 31. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

30. Mar 2001 18:56 (GMT+01:00)

Posle četiri dana rasprave, Skupština Srbije usvojila budžet

Đelić: Štedljiv, pravedan i neinflatoran

Zakon o budžetu stupa na snagu 1. aprila, pa će početi i redovna isplata penzija i dečijih dodataka

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije u petak su usvojili predloženi budžet koji za ovu godinu iznosi 129,4 milijarde dinara. Od stotinak amandmana prihvaćeno je samo da se Seizmološkom zavodu, umesto 900.000, obezbedi 1,5 miliona dinara i da se iz budžetskih rezervi povuče 250 miliona dinara i nameni hendikepiranim i bolesnim osobama.

Zakon o budžetu stupiće na snagu 1. aprila pa će penzije i dečiji dodaci početi da se redovno isplaćuju iz budžeta. Prema rečima ministra finansija Božidara Đelića, usvojeni budžet nije "budžet o kome smo sanjali, već suočavanje sa stvarnošću i mogućnostima".

- Ovo je budžet štednje i budžet pravde jer će preko principa platnih razreda, zaposleni za sličan posao dobijati približno iste plate. Iako je bilo pritužbi opozicije da je projektovani budžet visok i nepodnošljiv za privredu, da su usvojeni svi amandmani koje su oni priložili trebalo bi obezbediti još dodatnih 55 milijardi dinara, koliko je traženo za razne namene - rekao je Đelić.

Prema Đelićevim rečima, već je započeta borba protiv sive ekonomije pošto su na graničnim prelazima sa Crnom Gorom postavljeni kontrolni punktovi. Odgovarajući na kritike da će nova stopa poreza na promet uticati na rast inflacije, Đelić je rekao da to nije tačno jer je ona u prvom kvartalu iznosila 7,6 odsto, a u martu svega 0,9 odsto, što je značajno manje nego do sada.

Usvojen agrarni budžet

Poslanici Skupštine Srbije juče su usvojili i agrarni budžet za ovu godinu u iznosu od 5,1 milijarde dinara. Najveći deo sredstava iz ovog budžeta, od 3,3 milijarde dinara, namenjen je podsticaju razvoja proizvodnje kroz premije, regrese i subvencije za mleko, šećernu repu, duvan i stočarstvo.

Zasedanje

BEOGRAD - Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Dragan Maršićanin zakazao je drugu sednicu prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine za ponedeljak, 9. april 2001. godine. Na dnevnom redu ovog zasedanja naći će se nekoliko predloga zakona koje je predložila Vlada Republike Srbije. Na predlog Vlade, u dnevni red sednice uvršteni su i predlozi zakona o platama u državnim organima i javnim službama, o prestanku važenja Zakona o sredstvima solidarnosti za zaposlene koji su privremeno ostali bez posla usled ratnih dejstava.

Nepristojno je, kaže Đelić, što je opozicija toliko kritikovala predviđenih 500 miliona u budžetu za rad Koordinacionog tela za tri opštine na jugu Srbije. To nije predviđeno za predsednika tog tela Nebojšu Čovića, kako su neki poslanici pokušali da predstave, već za rad ovog tela i troškove koji bi mogli nepredviđeno nastati na toj teritoriji, rekao je Đelić. Vlada je utvrdila da joj prioritet bude prosveta, zdravstvo i prekvalifikacija radne snage, a jedan od dokaza je i korekcija plate prosvetnim radnicima, rekao je Đelić.

Pre nego što je usvojen predloženi budžet, poslanici Sreten Mitrović i Đuro Lazić su amandmanom tražili da se izdvoje veća sredstva za Srbe na Kosovu na koje "sadašnja vlada ne misli pa direktori nekih domova zdravlja plaču", na šta je Obren Joksimović, ministar zdravstva, oštro odgovorio da je to notorna neistina.

- Dosta će direktora domova zdravlja sa Kosova zaplakati jer su im oduzete privilegije i automobili kojima su se vozili. Jednom sam oduzeo "audi", a on mi preti. I drugima će biti oduzeti jer ne znaju gde su im radnici. Neshvatljivo je da lekari i medicinske sestre sa Kosova ne prihvataju da rade u domovima zdravlja u Srbiji gde postoje upražnjena mesta. Na mesta smenjenih direktora će doći oni koji će hteti da se brinu o svojim radnicima - rekao je Joksimović.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:37h Za državljane SRJ zabranjen uvoz starijih polovnjaka

17:48h

Sporazum sa misijom MMF-a

17:51h Posle oduzimanja dozvole za rad Union banci
18:08h Sindikat Srbije tvrdi da je u petak pokazao snagu i odlučnost
18:14h Ivanjički "Best farm" omiljeni dobavljač Vojnomedicinske akademije
18:19h Zbog svinjske kuge, zatvorena stočna pijaca u Prokuplju
18:22h Đelić, ministar finansija tvrdi: Zbog poreza skroman rast cena
18:56h Posle četiri dana rasprave, Skupština Srbije usvojila budžet
19:07h

U prodavnicama "Pekabete" odloženo plaćanje još mesec dana

19:38h U Crnoj Gori u februaru prosečna plata 207 maraka
19:47h Tadić u Solunu na međunarodnom forumu o prodaji "Telekoma"
   


     


FastCounter by LinkExchange