[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 28. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

27. Mar 2001 18:55 (GMT+01:00)

Vojvođanske stranke o dogovoru u DOS-u

Važna je dobra volja

NOVI SAD - Posle ne baš ugodnog i prijatnog divana učesnici sastanka Predsedništva DOS saopštili u nedelju da je postignuta saglasnost da se započne proces ostvarivanja autonomije Vojvodine, koja joj po Ustavu Srbije pripada.

"Dogovor je značajan i zbog postignutog kompromisa, ali i zbog dobre volje pokazane sa obe strane da se pristupi rešavanju problema Vojvodine na demokratski način. To, naravno, nije sve što mi u Vojvodini očekujemo, već samo minimum onoga što tražimo, ali je veoma važno da bude povučen taj prvi potez, jer će on onda doprineti mnogo boljem međusobnom razumevanju i poverenju, koje je debelo narušeno za desetak godina vladavine prethodnog režima, kada je sve što je dolazilo iz Beograda bilo u Vojvodini primano kao teror i pljačka, a sve što je dolazilo iz Vojvodine karakterisano u Beogradu kao izdaja i separatizam", reči su lidera RV Miodraga Isakova.

- Postignut je ohrabrujući napredak. Vojvođanska autonomija će se obnavljati, i raduje me da smo najzad krenuli da rešavamo pitanja koja smo i obećali biračima. Nastupilo je vreme, ne samo razuma, već i političke zrelosti, tako da ne verujem da će neke partije u DOS više biti mrzovoljne prema autonomiji Vojvodine, odnosno decentralizaciji političkog sistema. U suprotnom, samo bismo izazvali nove nevolje, ocenio je predsednika Koalicije Vojvodina prof. dr Dragan Veselinov, a u sličnom tonu je reagovala i predsednica PO DS Gordana Čomić, ukazujući da je prihvaćena razumna strategija "korak po korak", uz puno korišćenje postojećih propisa, "čime i napravljena i svima jasna projekcija šta će se dešavati ubuduće".

"I do sada sam insistirao na dijalogu između republičke i vojvođanske vlade, jer i postojeći ustavni okvir daje širu mogućnost za rešavanje pitanja Vojvodine nego što se to do danas radilo. Naime, predhodna vlast se protivustavno odnosila prema Vojvodini, tako da i ne treba ništa novo izmišljati, nego samo dosledno primenjivati najviši pravni akt naše zemlje, koji omogućava daleko širu autonomiju Vojvodine", kaže predsednik SVM Jožef Kasa.

M. S.

 

O čemu je reč?

- Napredak je što smo se usaglasili da pitanje Vojvodine nije politički problem, kao i da nije nemoguće rešiti ga, i to za početak držeći se postojećeg ustavno-pravnog okvira Srbije. No, šta vredi dogovor, ako ćemo morati da uvedemo nekakvu DOS-ovsku policiju, koja će posle pratiti šta ko govori i radi. Sastanku Predsedništva DOS prisustvovao je potpredsednik DSS Dušan Budiša i saglasio se sa zaključcima, da bi onda njegov kolega po stranačkoj funkciji Aleksandar Popović rekao da to nema veze, izjavio je potpredsednik LSV Emil Fejzulahi.

Korak po korak

- Ni u jednom momentu mi i nismo tražili da se pitanje vraćanja izvornih nadležnosti Vojvodine reši odmah, već upravo korak po korak, u okviru postojećeg Ustava Srbije. Sada su se stekli uslovi za još tešnju saradnju sa republičkom vladom, jer ćemo biti u prilici da dajemo sugestije i predloge izmena određenih zakona, komentar je predsednika vojvođanske vlade Đorđa Đukića.


vesti po rubrikama

^politika

16:15h

Nastavak pregovora o jugu Srbije u četvrtak?

16:25h

DA: Pavković bi trebalo da podnese ostavku

16:30h

Višečasovne borbe kod Cerevajke, ubijena dvojica terorista

16:45h

Vidljive posledice rata u Sektoru A

17:00h

U Strazburu suret Ljajić-Švimer: Pohvala nenasilju SRJ

17:15h

NATO spreman da uključi SRJ u Partnerstvo za mir

17:30h

Podgorica: Prema anketi, više od 55 odsto za nezavisnost Crne Gore

17:40h

OSA obilazi vojne položaje u Bujanovcu, Preševu i Medveđi

17:50h

Premijer Đinđić o saradnji sa Tribunalom: Hag cepa DOS?

18:00h

Vedrin: Uzeti u obzir demokratski napredak u Beogradu

18:15h

Žarko Korać najavio: Živadin Jovanović uskoro bez imuniteta

18:30h

Reagovanja: Republički poslanici o hapšenju funkcionera SPS i JUL

18:40h

Predlog reformista: Zakon o ustavnim pravima Vojvodine

18:55h

Vojvođanske stranke o dogovoru u DOS-u

23:00h

Robertson: SRJ se vratila demokratiji

      


FastCounter by LinkExchange