[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 28. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

27. Mar 2001 18:56 (GMT+01:00)

Skupština Srbije počela raspravu o budžetu i poreskim zakonima

Ne mogu velike plate i mali porezi

Zoran Đinđić: Imali smo političke hrabrosti da zasečemo u neke privilegije

BEOGRAD - Zasedanje Skupštine Srbije u utorak, pošto je većinom glasova usvojen predlog Vlade da se po hitnom postupku razmotre predlozi zakona o budžetu, akcizama, porezu na promet, agrarnom budžetu, javnim prihodima i rashodima i učešću gradova i opština u porezu na promet, pretvorilo se u zabavište za odrasle.

Tomislav Nikolić, poslanik i član SRS, i Borislav Pelević iz SSJ smatrali su da je ograničenje diskusije na pet minuta premalo za načelni pretres šest predloga zakona, ali većina nije prihvatila da se diskusija produži na deset minuta.

Po meri Švedske

Borislav Pelević, SSJ istakao je da je budžet dobro napravljen, ali za Dansku ili Švedsku gde stanovnici mogu da podnesu takva opterećenja. Sa reformama je trebalo da se počne, ali je izabran pogrešan trenutak. Trebalo je da nam prvi zadatak bude setva i izvoz, a ne porezi. Poskupeo je hleb i mleko i pitam se kako će da preživi građanin sa prosečnom platom od 4.000 dinara - rekao je Pelević.

Predsednik Vlade, Zoran Đinđić, obrazlažući Predlog budžeta istakao je da je prvi princip kojim se Vlada rukovodila u pripremanju predloga bio štednja i kontrola trošenja para. Nadamo se da ćemo početkom naredne godine moći da podnesemo izveštaj o uštedama. Zamrzli smo plate u javnim preduzećima, gde su one iznad proseka, jer neka preduzeća prave gubitke koje će nadoknaditi poreski obveznici. Napraviće se detaljne analize i firma koja bude poslovala profitabilno, moći će da podeli zarađeno - rekao je Đinđić i dodao da će Vlada nastojati da se budžet sve više puni legalizacijom crne ekonomije.

Đinđić smatra da je u ovom trenutku neophodno uvesti platne razrede da u jednoj firmi čistačica ne bi zarađivala kao u drugoj zaposleni sa visokom stručnom spremom. Vlada je za prioritet odredila prosvetu, zdravstvo i prekvalifikaciju radnika. Želimo da novcem iz formiranih fondova i iz kredita unapredimo ove oblasti, rekao je Đinđić.

- Trebalo je dosta političke hrabrosti da se zaseče u neke privilegije. Za pravljene predloženog budžeta nije bilo potrebno mnogo mudrosti, ova računica predstavlja samo suočavanje sa stvarnošću i nije šarena laža koju je nudila prethodna vlast, ne priznajući deficit, ali i ne isplaćujući mnoge naknade. Neki ljudi danas protestuju zbog plata. Imam razumevanja kao čovek, ali ne i kao ekspert. Oni moraju da se opredele i ne mogu biti protiv malih plata i visokih poreza. Kroz poreze se obezbeđuje novac za škole u koje idu naša deca ili za policiju koja nas čuva. Budžet nije sveto pismo, može da se menja, odnosno saseče, ali treba videti koliko će to da košta nastavnike - rekao je Đinđić.

Ministar finansija Božidar Đelić naglasio je da je ukinuto više taksi, a neke su transformisane, ali da ukupna poreska opterećenja nisu veća, nego će se postepeno smanjivati. Novina u poreskom paketu je da oni koji više imaju budu progresivno oporezovani.

Pomoć ugroženima

U Srbiji živi 330.000 porodica koje nemaju dovoljno para za egzistencijalni minimum, a 315.000 poseduje prosečne plate iznad 24.000 dinara. Pokušavamo da pomognemo da ove godine bar 100.000 porodica može da se izvuče iz kategorije ugroženih. Da bi obezbedili sve siromašne porodice, neophodno nam je milijardu maraka, rekao je Đinđić.

- Prethodna vlast je nenamenski potrošila milijardu dinara. I u zdravstvu su se radile gnusne stvari kao i sa parama od doprinosa za zemljotres u Kolubarskom okrugu. O tome će biti napravljen izveštaj - rekao je Đelić i dodao da će porez na promet koji je izazvao kritike već naredne godine moći da se smanji.

Temeljno izlaganje Đelića prekinuto je posle upozorenja da je prekoračio vreme. Đelić se izvinio i tokom izlaganja još nekoliko puta zatražio produženje od pet do deset minuta čemu su se neki poslanici silno smejali, nakon čega je Đelić skratio obrazloženje za predlog budžeta.

Dragan Veselinov, ministar poljoprivrede, istakao je da je planirani budžet realno 25 odsto veći od prošlogodišnjeg.
- Nasledili smo tešku situaciju jer je prethodna vlast ukrala iz robnih rezervi 158.000 tona pšenice, 62.000 tona kukuruza, 3.000 tona šećera 4.000 tona svinjskog i 700 tona junećeg mesa. Vrednost te robe je 3,7 milijardi dinara ili 75 odsto ovogodišnjeg budžeta. Ministarstvo je čak bilo naručilo 700 kožnih jakni i torbi. Da nije nestalo pšenice, hleb bi koštao sedam dinara, a mleko bi bilo jeftinije za sedam dinara - rekao je Veselinov i dodao da će privrednici biti rasterećeni ukidanjem poreza na promet za mehanizaciju, đubrivo, herbicide, seme i sadni materijal.

Nakon izlaganja Veselinova, zasedanje je prekinuto jer je poslanik Dragan Tomić informisao da svi odbori nisu završili razmatranje predloga, pa je usvojen predlog da se napravi pauza kako bi odbori okončali rad.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:43h

Novi porezi će potpuno zaustaviti promet nekretnina

17:59h

Savezna vlada predložila izmene carinskog zakona

18:11h

Cena veštačkog đubriva neprihvatljiva za većinu seljaka

18:26h

Počeo remont u TE Nikola Tesla

18:33h

Četiri ministarstva demantuju Kurjačkog: Veselinov nije odlučivao sam

18:56h

Skupština Srbije počela raspravu o budžetu i poreskim zakonima

19:12h

Dr Dejan Popović o konceptu poreske reforme

19:19h

Stručnjaci IZIT-a o mršavom početku godine e

19:24h

Unija pekara donela odluku o poskupljenju hleba za 20 odsto

19:28h

Labus predsednik UO "Dunav osiguranja"

      


FastCounter by LinkExchange