[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 26. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

25. Mar 2001 23:15 (GMT+01:00)

Predsedništvo DOS-a o Vojvodini i Kosmetu

Autonomija nije nikakav bauk

BEOGRAD - Članovi Predsedništva DOS-a su u nedelju uveče, na nastavku zasedanja, postigli saglasnost da se nastavi proces decentralizacije vlasti u Srbiji i da se u potpunosti ostvari autonomija Vojvodine koja joj po Ustavu pripada.

DOS će pokrenuti inicijativu u Skupštini Srbije za promenu svih zakona koji onemogućavaju sprovođenje ustavnih prava AP Vojvodini.

Takođe je dogovoreno da se u Vladi Srbije formira radno telo, sastavljeno od predstavnika svih ministarstava, koje će hitno predložiti rešavanja nekoliko ključnih pitanja vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji.

Ovo telo će sarađivati sa saveznim organima, pri čemu će Savezni komitet za Kosmet imati ulogu glavnog koordinatora.
- Dogovoreno je da se sve inicijative koje se tiču odnosa Beograda i Novog Sada rešavaju na nivou Vlade Srbije i IV Vojvodine, a da DOS počne ozbiljnu raspravu koja će imati i elemente ustavnih reformi i ponuditi rešenja globalnog statusa Vojvodine.

Sada se radi samo o identifikovanju onih ustavnih prava koja nisu na adekvatan način ostvarena - izjavio je po završetku sastanka Zoran Đinđić, premijer Srbije, dodajući da očekuje da će do kraja ove godine biti pokrenuta inicijativa za promenu Ustava, koje će obuhvatiti i pitanje Vojvodine.

- Autonomija nije nikakav bauk niti zlo već prirodan demokratski proces - rekao je Miodrag Isakov, predsednik Reformista Vojvodine, ističući da se u Srbiji zbog dosadašnjih odnosa svaka pomisao na autonomiju tumačila kao nekakav prvi korak ka separatizmu i otcepljenju. On je naglasio da će položaj Vojvodine definitivno i trajno biti rešen donošenjem novog ustava Srbije.

D.G. - R.N.

 

"Pojedinačna mišljenja nisu bitna"

Ministar pravde Srbije Vladan Batić izjavio je u nedelju uveče da pojedinačna shvatanja o izručenju bivšeg gradonačelnika Prijedora Milomira Stakića Haškom tribunalu nisu bitna.
Zamoljen da komentariše izjavu predsednika SRJ Vojislava Koštunice da je hapšenje i izručenje Stakića "izuzetak koji nije smeo da se napravi", Batić je rekao: "Mi imamo stav čitavog DOS-a i kolegijuma Vlade, prema tome, pojedinačna shvatanja nisu bitna". "Koštuničina izjava je pravno tumačenje, a mi se razlikujemo u pravnim tumačenjima, ali je većinsko mišljenje da je to moglo biti urađeno" - rekao je Batić novinarima pred početak sastanka Predsedništva DOS-a.
On je naveo da je hapšenje i izručenje podržao Momčilo Grubač, koga je upravo Vojislav Koštunica predložio da bude savezni ministar pravde.

Batić: Hag će sačekati

BANJALUKA (Beta) - Ministar pravde Srbije Vladan Batić nagovestio je mogućnost da Haški tribunal u narednih godinu dana ne zahteva izručenje bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića ukoliko aktuelne jugoslovenske vlasti iskažu spremnost za punu saradnju sa Haškim tribunalom.

"Prema nezvaničnim informacijama, Hag je spreman da godinu dana ćuti o Miloševiću, da ne pominje njegovo izručenje, ukoliko vlasti u SRJ ubrzaju donošenje zakona o saradnji sa Haškim tribunalom i na druge načine pokažu spremnost da sarađuju", rekao je Batić u intervjuu za RT Republike Srpske.


vesti po rubrikama

^politika

17:00h

Jugoslaviji vraćen suverenitet na 263 kilometra: Trobojka u sektorima A i C-zapad

17:15h

Predsednik SRJ istakao: DSS mora da bude spremna za izbore

17:25h

Reformisti podržali Platformu IV Vojvodine: Iz neustavnog u ustavno stanje

17:40h

Premijer Đinđić tvrdi da ima saglasnost sveta: Miloševiću možemo da sudimo u zemlji

17:50h

"Glas" istražuje: Na koji način Šiptari prave veliko Kosovo

18:00h

Ivković o mogućnosti izručenja Miloševića: Izgubili ovde, pa hoće pobedu u Hagu

18:10h

Pred izbore u Crnoj Gori 22. aprila: Potvrđeno pet lista

18:20h

Srpska narodna stranka odlučila: I SNS za Jugoslaviju

18:30h

Dragan Šoć: Crna Gora bira i svoju istoriju

18:45h

Samardžić o ulasku u tampon zonu: Rizičan potez

19:00h

NP Sandžaka o novom ustrojstvu SRJ: Jugoslavija iz pet delova

19:30h

Napad na punkt kod brda Cerevajka: Ranjen policajac

23:15h

Predsedništvo DOS-a o Vojvodini i Kosmetu: Autonomija nije nikakav bauk

      


FastCounter by LinkExchange