[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 26. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

25. Mar 2001 17:15 (GMT+01:00)

Predsednik SRJ istakao na Glavnom odboru svoje stranke

DSS mora da bude spremna za izbore

Gorući problem novih vlasti razmah albanskog terorizma

BEOGRAD (Beta) - Predsednik SRJ i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica rekao je u nedelju da se njegova partija mora spremati za predstojeće izbore - savezne, ukoliko opstane SRJ, ili republičke, ako jugoslovenska federacija prestane da postoji.

Koštunica je, na sednici Glavnog odbora DSS, rekao da je vladajuća koalicija DOS "oročila" svoj mandat na nivou federacije, dodavši da će, ukoliko SRJ nastavi da postoji, biti potrebno promeniti postojeći jugoslovenski ustav.

"Ukoliko savezna država ne opstane, onda su izbori 23. decembra bili izbori samo za Srbiju kao federalnu jedinicu unutar jedne zajedničke države, koje jednog dana možda neće biti".

Stakića nije trebalo izručiti

Koštunica je rekao i da je hapšenje i izručenje bivšeg gradonačelnika Prijedora Milomira Stakića u Hag "izuzetak koji nije smeo da se napravi". Koštunica je rekao da saradnja sa Hagom mora biti zakonski regulisana i ocenio da se u slučaju Stakića "nije vodilo dovoljno računa" o pravnim okvirima.
"Objašnjenje je, tobož, da je nedržavljanin, čak se govorilo i o strancu. Međutim, zakon o saradnji sa Haškim sudom predstavlja jednu celovitu materiju koja treba da obuhvati saradnju kada je reč o našim državljanima i onim koji nisu naši državljani. Ovaj izuzetak nije smeo da se napravi", naglasio je Koštunica.

"U tom slučaju će nam biti potrebni izbori za Skupštinu Srbije, izbori na kojima bi se poneli preko potrebnim poslom da Ustav iz 1990. godine zamenimo ustavom koji je po meri svih građana, svih delova, svih regiona u državi. Bilo kako bilo, mi na te izbore moramo misliti", naglasio je Koštunica.

On je ocenio da je ta stranka, zbog odlaska velikog broja članova u državnu upravu, u proteklom periodu pomalo bila "prepuštena sama sebi".

Lider DSS je rekao da se zbog predstojećih izbora mora formirati jaka stranačka organizacija, sastavljena od ljudi koji će brinuti isključivo o partiji. Prema njegovim rečima, takva infrastruktura biće formirana na predstojećoj Skupštini DSS.

On je, govoreći o učinku novih vlasti, kazao da je stanje zatečeno u zemlji mnogo lošije od očekivanog, kao i da su se DSS i DOS susrele sa brojnim problemima.

Koštunica je ocenio da je učinjeno mnogo "u datim uslovima", pri čemu se pazilo da reforme ne idu na štetu "socijalno već iznurenog stanovništva".

Prema njegovim rečima, mnogima je u zemlji i svetu više odgovarao režim Slobodana Miloševića od demokratskih snaga.

Kao gorući problem novih vlasti, lider DSS je naveo "razmah albanskog terorizma" na jugu Srbije, Kosovu i celom regionu. Dodao je da je reč o terorizmu koji je teško staviti pod kontrolu, kao i o "vrlo ekspanzivnom nacionalizmu jedne mlade nacije".

Koštunica je kazao da će nove vlasti insistirati na što većem prisustvu jugoslovenskih organa vlasti na Kosovu. Rekao je da kosovski Srbi, pored teškog bezbednosnog stanja na Kosovu, protestuju i zbog nedovoljnog prisustva jugoslovenske države na tom području.

Govoreći o statusu Vojvodine, jugoslovenski predsednik je naveo da se to pitanje mora rešiti ustavnim promenama, ali isključivo u okviru Srbije.

Predsednik SRJ je kazao da se u trenutku pobede DOS-a u jugoslovenskim zatvorima nalazilo 788 Albanaca, a da je zatvoreno ostalo 370 osoba. Naveo je da je revizija procesa protiv Albanaca u toku i da će biti ponovljena suđenja svima za koje se utvrdi da su oštećeni tokom prethodnih procesa.

Koštunica je kazao da iz zatvora, međutim, neće biti oslobođene osobe koje su učestvovale u terorističkim akcijama.

On je ocenio da je SRJ, ali i američka administracija, pod pritiskom "militantnih imućnih nevladinih organizacija" i kao primer naveo "Međunarodnu kriznu grupu". Optužio je takve organizacije da žele da "pišu istoriju ili je prekrajaju za novac".

Oštra reči Podgorici

Predsednik DSS je oštro kritikovao i crnogorske vlasti: "Pre 24. septembra niko u Crnoj Gori nije dovodio u pitanje opstanak zajedničke države...
Ona je dovedena u pitanje onog trenutka kada je Milošević poražen na izborima". Koštunica je podsetio da je stav vlasti SRJ o tim pitanjima istovetan sa stavom EU i SAD. Dodao je da je odgovor DOS-a na zahteve vlasti Crne Gore platforma o "minimalnoj, ali funkcionalnoj federaciji".
Lider DSS je odbio mogućnost da se rasprava o opstanku zajedničke države Srbije i Crne Gore odloži na određeno vreme, dodavši da bi takvo rešenje bilo pogubno po status i privredu obe republike.


vesti po rubrikama

^politika

17:00h

Jugoslaviji vraćen suverenitet na 263 kilometra: Trobojka u sektorima A i C-zapad

17:15h

Predsednik SRJ istakao: DSS mora da bude spremna za izbore

17:25h

Reformisti podržali Platformu IV Vojvodine: Iz neustavnog u ustavno stanje

17:40h

Premijer Đinđić tvrdi da ima saglasnost sveta: Miloševiću možemo da sudimo u zemlji

17:50h

"Glas" istražuje: Na koji način Šiptari prave veliko Kosovo

18:00h

Ivković o mogućnosti izručenja Miloševića: Izgubili ovde, pa hoće pobedu u Hagu

18:10h

Pred izbore u Crnoj Gori 22. aprila: Potvrđeno pet lista

18:20h

Srpska narodna stranka odlučila: I SNS za Jugoslaviju

18:30h

Dragan Šoć: Crna Gora bira i svoju istoriju

18:45h

Samardžić o ulasku u tampon zonu: Rizičan potez

19:00h

NP Sandžaka o novom ustrojstvu SRJ: Jugoslavija iz pet delova

19:30h

Napad na punkt kod brda Cerevajka: Ranjen policajac

23:15h

Predsedništvo DOS-a o Vojvodini i Kosmetu: Autonomija nije nikakav bauk

      


FastCounter by LinkExchange