[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 20. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

19. Mar 2001 17:59 (GMT+01:00)

Zoran Đinđić razgovarao s privrednicima u republičkoj komori

U brodu smo punom vode

Ako prođemo 31. mart bez ožiljaka, dobro smo prošli prvu fazu, kaže premijer

BEOGRAD - U makroekonomiji se najmanje osećaju pozitivne promene i ljudi postaju nestrpljivi, ali one će se, najkasnije i osetiti u preduzećima. Kad se to dogodi, znači da je privreda profunkcionisala. Do tada treba obezbediti članstvo u međunarodnim institucijama što je vezano sa vraćanjem dugova. Ako prođemo 31. mart bez većih ožiljaka, znači da smo dobro prošli kroz prvu fazu, istakao je premijer Zoran Đinđić, prilikom susreta sa privrednicima u Komori Srbije u ponedeljak.

U sledećem periodu nam predstoji donošenje od 50 do 70 zakona, a zatim, rekao je Đinđić treba obratiti pažnju na preduzeća. Mi ne želimo da delujemo kao prethodna vlada koja je, jedino bila aktivna u ovom delu i požare gasila, donoseći kesu para, već da zakonodavstvom stvorimo jednake uslove za sve. Naša jedina intervencija u firmama će biti u obliku para, naglasio je Đinđić.

U dnevnoj taktici ćemo pažnju pokloniti, strateškim ulaganjima, obrtnom kapitalu i razvoju malih i srednjih preduzeća. Nemačke firme "Tisen"i "Krup" će u saobraćajnu infrastrukturu uložiti 30 miliona maraka, a "Babkon" je zainteresovan za ulaganja u TE "Kolubara", dok su Rusi zainteresovani za remont HE Đerdap.

Vojska protiv krava

Odgovarajući na molbu stočara da se preduzmu oštre mere zaštite na graničnim prelazima zbog zaraznih stočnih bolesti, Đinđić je rekao da ovih dana preko Drine prelaze krave za koje se ne zna iz kojih zemalja potiču pa je zatražena pomoć vojske i izolovano 18 životinja.

Evropska banka za razvoj spremna je da uloži oko 70 miliona maraka u izvozne programe i na pragu smo da ih uputimo u stotinak firmi. Ono što je zajedničko većini preduzeća je nedostatak biznis planova pa taj deficit u menadžmentu moramo poboljšati, rekao je Đinđić.

- Ovih dana jača samoupravna svest i svi traže ostvarenje svojih prava koja ranije nisu koristili i prete štrajkom. Umesto toga potrebna nam je doza realizma. Nalazimo se u brodu punom vode i svi je moramo izbacivati i ploviti u istom smeru. Naša privreda će se oporaviti brže nego druge, ali ne već sutra. Nije realno očekivati da Srbija dobije 50 milijardi maraka godišnje kako je bila u mogućnosti Istočna Nemačka - istakao je Đinđić.

Goran Pitić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, istakao je da ćemo do sredine godine dobiti 800 miliona maraka donacije, a do kraja godine, verovatno ukupno do 1,2 milijarde maraka. U toku su i razgovori za povoljne zajmove sa jedan odsto kamate godišnje i rokom otplate od 17 godina sa nekoliko zemalja. Direktne investicije ne možemo da očekujemo dok ne stvorimo ambijent, ali se razgovara sa MMF o stend baj aranžmanom od 150 do 200 miliona dolara.

S. Jovičić

 

Cigarete pod lupu

Slobodan Milosavljević, ministar trgovine, istakao je da se neće uvoditi monopol na uvoz cigareta kao na naftne derivate već se pregovara sa "Filipom Morisom" da investiraju u naše fabrike. Ako se ne postigne dogovor, rešenje će se tražiti u privatizaciji domaćih fabrika.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:59h

Đinđić razgovarao s privrednicima u republičkoj komori

18:16h

Od prvog aprila nova pravila za oporezivanje prometa

18:21h

Tadić, savezni ministar telekomunikacija: Otpisan dug od milion švajcarskih franaka

18:46h

Skuplja struja, smanjuje redukcije

18:52h

Pešić, savezni ministar finansija: SRJ potražuje 3,5 milijardi dolara

19:04h

"Sumnjivo gorivo" u krugu subotičke fabrike "Zorka"

19:13h

Najava Fonda PIO: Penzije u četvrtak?

19:24h

Smena u JUBMES-u

19:29h

Rast proizvodnje

22:56h

Nove količine nafte sa Krka

23:12h

Đinđić sa delegacijom MMF-a

      


FastCounter by LinkExchange