[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 17. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

16. Mar 2001 17:31 (GMT+01:00)

Iz Prve preduzetničke banke nestale devize

Šef trezora priznao "pozajmicu"

BEOGRAD - U medijima je u petak osvanula vest da je iz trezora "Prve preduzetničke banke" nestalo 12 miliona nemačkih maraka, za koje se pretpostavlja da su na računima stranih banaka, a za ovo je odgovoran Luka Lučić, suspendovani šef trezora.

Nije uspeo da pobegne?

Guverner objašnjava da događaji u Prvoj preduzetničkoj banci nisu za kontrolu NBJ, već za policiju i da se nada da će MUP utvrditi gde je novac. - Video sam pismeno priznanje Lučića da je novac izneo u inostranstvo. Pored toga postoje i neke indicije, koje još nisu proverene, da je Lučić bio umešan u neke finansijske malverzacije prethodnog režima, ali to tek treba da se potvrdi. Iako je bilo informacija da je Lučić nestao zajedno s novcem, Vuković kaže da je prema njegovim saznanjima, Lučić u Beogradu i pod kontrolom nadležnih organa.

- Komisija za kontrolu trezora banke je 1. marta utvrdila neslaganje između stvarnog stanja deviznih sredstava u trezoru i knjigovodstvenog stanja - priča Slobodan Vuković, predsednik "Prve preduzetničke banke" i naglašava da je istog dana suspendovan Luka Lučić, šef trezora, zabranjen mu je svaki pristup trezoru i naloženo mu je da dokumentuje razliku. Narednog dana Lučić je podneo dokumentaciju kojim firmama u inostranstvu je navodno preneo novac. Nažalost, kako kaže predsednik banke, kod korespondentske banke u inostranstvu nalozi nisu izvršeni.

- Zato sam stvar predao nadležnim organima, policiji i sve provere su u toku, tako da ne možemo da spekulišemo nikakvim iznosima koji nedostaju u trezoru banke - istakao je Vuković.

Predsednik banke posebno naglašava, bez obzira koliko je novca nestalo iz trezora, da se najveći deo deviznih sredstava banke nalazi na inostranim računima i da nema nikakvih poremećaja u servisiranju klijenata.

S ovom ocenom se slaže i Mlađan Dinkić, guverner NBJ, koji kaže da je skeniranjem stanja u banci ustanovljeno da je banka u vrlo dobrom stanju, te se nestanak ovih para neće odraziti na poslovanje banke. - Banka u ovom trenutku može sve štediše da isplati 100 odsto - ističe Dinkić.

T. Ostojić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:09h Đinđić, predsednik Vlade Srbije: Uz dobre remonte nema redukcija
17:17h Dinkić odgovara Marjanoviću: Vladinim avionom na neslužbeno putovanje
17:26h Uvoznici derivata zakrčili granicu
17:31h Iz Prve preduzetničke banke nestale devize: Šef trezora priznao "pozajmicu"
17:43h Labus o razgovoru s članovima Evropske komisije
17:57h Savezna tržišna inspekcija dobija pojačanje
18:14h Svetska banka odobrila sredstva iz "trust fonda" za SRJ
18:22h Jača mreža mobilne telefonije "063"
   


     


FastCounter by LinkExchange