[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 17. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

16. Mar 2001 17:37 (GMT+01:00)

Teroristi poručili da je "OVK" sposobna da zapali celu Makedoniju

"Tetovo je samo
upozorenje Skoplju"

Vanredna sednica parlamenta. Vojnici MA povratili kotu Kodra fura. Borbe podno Šare nastavljene. Ekstremisti srušili predajnik TV "Kis". Pucnjava i u okolini Kumanova

TETOVO - U prvim popodnevnim satima u petak intenzivirane su borbe nadomak Tetova između makedonskih snaga bezbednosti i naoružanih grupa ekstremnih Albanaca.

16. Mar 2001 23:22 (GMT+01:00)

Ministarstvo odbrane Makedonije saopštilo je sinoć da je doneta odluka o zabrani kretanja i boravka građana u zoni širokoj 100 metara na tromeđi između Makedonije, SRJ i Albanije, kao i duž granice između Makedonije i SRJ.


Albanski teroristi su juče rano popodne projektilom srušili jedan 35-kilovoltni dalekovodni stub u okolini Tetova. Zbog toga je prekinuto snabdevanje strujom širokog područja oko Tetova. Bez struje su ostala sedam sela, električna centrala "Pena" i četiri RTV-releja.


Albanski teroristi pucali su juče na nemačke mirovne trupe stacionirane u Makedoniji, ali one nisu imale nikakve gubitke, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Berlinu. Predstavnica za štampu Ministarstva je rekla da je nemačka kasarna u Tetovu bila izložena vatri iz lakog naoružanja 50 do 60 albanskih pobunjenika koji su zaposeli tvrđavu iznad grada. Portparol je precizirala da su pucnji bili upereni na makedonske trupe koje dele kasarnu sa 1.200 nemačkih vojnika.


Nemački ministar odbrane Rudolf Šarping upozorio je sinoć ekstremne Albance u Tetovu da će Nemačka na moguće dalje napade i provokacije odgovoriti "krajnje dosledno, ako treba i teškim naoružanjem". Joška Fišer, nemački ministar inostranih poslova, promenio je plan posete Makedoniji i pre odlaska iz Skoplja sinoć je otišao u Tetovo, saopšteno je u Berlinu.


Pet civila preneto je juče posle 13 časova u Medicinski centar u Tetovu, otkako je pojačan intenzitet napada albanskih ekstremista u okolini grada. Kako je za Makfaks izjavio direktor Medicinskog centra u Tetovu Rahim Tači, jedno lice je imalo prostrelnu ranu i nad njim je izvršena hirurška intervencija. Svi povređeni su van životne opasnosti.


Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan Karl Bilt boravio je u Skoplju, gde je razgovarao sa predsednikom države Borisom Trajkovskim i premijerom Ljupčom Georgievskim o akcijama albanskih terorista u Makedoniji i u regionu, kao i o načinima da se one spreče. Bilt je izjavio da su za stanje u Makedoniji odgovorni i NATO i Kfor, jer nisu obavili dovoljno dobro svoj deo posla na Kosovu. On je saglasan sa odlukom državnog vrha Makedonije da ne pregovara sa albanskim teroristima.

Sukobi su obnovljeni oko podneva, a već oko 14 časova, gotovo na svakih nekoliko minuta čule su se detonacije minobacačkih mina. Borbe se vode na području brda Kale.

Ima dosta pogođenih kuća u samom Tetovu, a dva projektila su eksplodirala u porti crkve "Sveti Nikola".

Policijske snage koje pored lakog, pešadijskog naoružanja, koriste minobacače i mitraljeze, brane prilaze gradu na šest punktova. Prigradska naselja u Tetovu, iseljena su još u četvrtak. U gradu vlada panika, ulice su potpuno puste. Informacije da je u četvrtak u borbama u Tetovu poginulo čak 30 terorista, ostale su bez zvanične potvrde.

U petak od podneva prekinuto je emitovanje i lokalne TV "Kis" jer su teroristi zauzeli mesto na kojem se nalazio predajnik, a zatim su ga porušili. Od petka je pod kontrolom vojnika MA kota Kodra fura na makedonsko-jugoslovenskoj granici, kod sela Tanuševci.

Skoplje tvrdi da u rejonu Kodra fura i okolnim selima - Tanuševci, Brestu i Malinu "više nema terorista".

Šef policije u Tetovu je rekao da su pobunjenici s vojnog stanovišta očigledno veoma iskusni i da nameravaju da idu do kraja. Oružani sukobi tokom noći između četvrtka i petka zabeleženi su i u selu Lipkovo na području Kumanova i Kičeva. Tenzije rastu i u Gostivaru i Debru.

"OVK" je sposobna da "zapali celu Makedoniju", dok sukobi u Tetovu predstavljaju samo "upozorenje" za Skoplje, rekao je jedan komandant "OVK" u telefonskom intervjuu za AFP.

"U Tetovu smo želeli da upozorimo makedonsku vladu. Nastavićemo da se borimo na svim stranama i ako Makedonci negde budu izvršili ofanzivu, doći će do eksplozije na drugom mestu", dodao je on, jasno stavljajući do znanja da se radi o Kumanovu, severoistočno od Skoplja.

U petak iza zatvorenih vrata održana je i vanredna sednica makedonskog parlamenta povodom bezbednosno-političke situacije.

Sinod nepriznate MPC izrazio je zabrinutost za hrišćane u Makedoniji i uputio poruku međunarodnoj zajednici da osudi terorističke napade. "Zapad neće tolerisati bilo kakvu nasilnu promenu granica na Balkanu, izjavio je u petak u Zagrebu šef nemačkog MIP-a Joška Fišer koji je u petak po podne stigao u Skoplje.

Podršku Makedoniji izrazila je i Rusija uz najavu da šef njenog MIP-a Igor Ivanov stiže u Skoplje u utorak, 20. marta. Premijer Georgijevski je zatražio je od grčkog kolege Simitisa da njegova zemlja kao članica NATO posreduje kako bi Alijansa pojačala snage na Kosmetu, ostavivši mogućnost da Skoplje zatraži od NATO i da se "direktno konfrontira sa teroristima.

Isporuka tri grčka vojna helikoptera odložena je pod pritiskom Tirane, a ne Amerikanaca, tvrdi skopski "Dnevnik" i dodaje da Tirana strahuje da će helikopteri odmah biti upotrebljeni protiv terorista.

Zabranjeno RTV Kosovo

Vladin Savet za radiodifuziju u Makedoniji zabranio je preuzimanje informativnog programa elektronskih medija susednih zemalja, jer neki od njih negativno utiču na bezbednosno stanje. Zabranjeno je preuzimanje programa RTV Kosovo iz Prištine u čijim se informativnim emisijama, koje reemituju lokalne RTV na albanskom u Makedoniji, podržavaju teroristi koji ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet ove države. Upućena je i molba domaćim elektronskim medijima da u svojim izveštajima o događajima u zemlji vode računa o očuvanju mira, spokojstva i sigurnosti građana.

Rugova ne osuđuje nasilje

Lider DSK Ibrahim Rugova izrazio je strahovanje od eskalacije sukoba između makedonskih snaga bezbednosti i naoružanih Albanaca i pozvao da se oružane akcije prekinu. Na pitanje da li osuđuje nasilje koje se vezuje za naoružane Albance, Rugova je odbio odgovor.

Hombah za intervenciju, Robertson uporno protiv

Generalni sekretar NATO Džordž Robertson izrazio je političku podršku Makedoniji i istovremeno odbacio mogućnost da bi NATO mogao vojno da joj pomogne u suzbijanju oružane aktivnosti Albanaca. On je tokom posete Grčkoj u petak, rekao da će NATO imenovati posebnog izaslanika za Makedoniju, što će biti "jasna poruka podrške" toj državi. Koordinator Pakta za stabilnost Bodo Hombah zalaže se za intervenciju Kfora i NATO na makedonskoj granici, kako bi se osigurala njena bezbednost. Šefovi diplomatija EU će u ponedeljak u Briselu razmotriti stanje u Makedoniji

Napad na policijsku stanicu kod Kičeva

Albanski teroristi su u noći između četvrtka i petka napali policijsku stanicu u selu Zajas kod grada Kičeva, oko 60 kilometara južno od Tetova. Na stanicu se pucalo iz automatskog oružja, a među policajcima nema povređenih. U Zajasu žive isključivo Albanci.

Beta - Tanjug


vesti po rubrikama

^balkan

17:37h Tetovo: Teroristi poručili da je "OVK" sposobna da zapali celu Makedoniju
17:41h Eksplozija ispred zgrade gradskih vlasti u Zagrebu
17:49h Evropski saveznici u NATO šokirani odlukom SAD
17:53h Prosečna starost voznog parka u Hrvatskoj iznosi najmanje 10 godina
18:08h "Pismo upozorenja" hrvatskim policajcima u BiH
19:15h Pogođena kasarna Kfora u Tetovu
   


     


FastCounter by LinkExchange