[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 15. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

14. Mar 2001 17:27 (GMT+01:00)

Albanski ekstremisti u sredu preneli borbe sa severa Makedonije u Tetovo, na zapad zemlje, gde većinu čine upravo Albanci

Rafali uz ovacije "UČK", "UČK"...

Paravojna "ONA" iskoristila miting u sredu, da otvori novo ratište. Radikalni mitingaši nosili zastave "rasformirane" "OVK". Žestok okršaj s policijom počeo još ujutro na padinama Šare odakle su se čuli minobacači i mitraljeska vatra

OD NAŠEG DOPISNIKA

TETOVO - Blizu 6.000 Albanaca, građana Makedonije, prisustvovalo je u sredu velikom mitingu koji je u organizaciji tri tamošnje albanske nevladine organizacije održan u centru Tetova, na zapadu zemlje, u kojem većinsko stanovništvo čine upravo Albanci.

Miting pod geslom "Stop državnom terorizmu" uprkos zvaničnim najavama počeo je u 12 časova, dva sata ranije od zakazanog termina.

Povređeno šest policajaca

MUP je potvrdio da je tokom okršaja u sredu, troje policajaca lakše povređeno, dok su u tetovskoj bolnici rekli da ih je hospitalizovano šest, ali da su svi van životne opasnosti.

(Beta)

Na mitingu su preovlađivali radikalni Albanci, pristalice naoružanih albanskih ekstremista, tačnije nove paravojne formacije koja deluje na severu zemlje prema granici s Kosmetom, i koja sebe naziva "Oslobodilačka narodna armija" - "ONA".

Mitingaši su nosili zastave s amblemom zvanično demilitarizovane "OVK" - čija skraćenica na albanskom glasi "UČK". Tokom čitavog mitinga neprekidno su se čuli usklici "UČK", "UČK".

Na mitingu su u sredu ponovljeni zahtevi za federalizacijom Makedonije i proporcionalnim učešćem Albanaca u organima vlasti, policiji i vojsci.

Pre samog skupa makedonska policija je zatvorila sve prilaze Tetovu, a tamošnji skup je u stvari bio kontramiting "maršu mira i pravde" koji je u centru Skoplja održala Džaferijeva DPA u utorak.

Upravo na tetovskom mitingu paravojna albanska "ONA" otvorila je drugi front u Makedoniji žestokim napadom na policiju u predgrađu Tetova.

Premlaćeni novinari TV "A1" i "Sitela"

Miting u Tetovu u sredu, prekinut je kada su Albanci napali i pretukli novinare i snimatelje skopskih elektronskih medija. Učesnici mitinga doslovno su premlatili članove ekipa skopskih TV stanica "A1" i "Sitel". Najgore je prošao novinar TV "A1" Anastas Sokolovski. Policija nije uspela da zaštiti novinare od fizičkih napada.

Oružani okršaj počeo je u sredu ujutro, još oko devet časova, u tetovskom prigradskom naselju Kale, koje se nalazi na obroncima Šare, a koje je od centra grada udaljeno tek 500 metara. Najžešća borba razvila se, međutim, između 11 i 12 sati i trajala je do po podne. Pucnji iz automatskog oružja čuli su se i s obližnjeg brda pod nazivom Tetovska tvrđava. Demonstranti su svaki rafal iz tog pravca pozdravljali gromoglasnim "UČK", "UČK".

MUP u Skoplju u sredu je potvrdio da su policajci bili izloženi žestokoj rafalnoj vatri velike grupe terorista i to iz dva pravca. Policiji se u Tetovu priključila i vojska koja je za zadatak imala da iz obruča izvuče policajce koji su ostali "zabarikadirani" u obližnjem kanjonu, zapadno od centra grada, pored puta Tetovo-Selce.

Upravo su u tom delu, proteklih dana, primećene veće grupe uniformisanih, naoružanih lica za koje se pretpostavlja da pripadaju paravojnoj "ONA".

Izvori bliski vlastima, prenosi Tanjug, tvrde i da su se u selima Selce i Đerme, sedam kilometara od Tetova ka granici s Kosovom, vodile borbe s naoružanim Albancima.

Beta javlja da je do oružanog okršaja došlo i u okolnim selima Šipovica i Božovce, prema kojima je saobraćaj blokiran. Betin izveštač je javio i da se povremeno čula pucnjava iz teških mitraljeza. Razvoj situacije pratili su i predstavnici NATO iz baze u Tetovu. Oni su potvrdili da su u pitanju "oštre borbe u kojima se koriste teški mitraljezi i minobacači".

U Tetovo su stigli i posmatrači Oebsa. Makedonski mediji prenose da je vođa naoružanih albanskih ekstremista u Makedoniji, predstavljajući se kao komandant "Sokolji", izjavio "da njegove formacije broje 4.500 boraca".

U Tetovo je, javlja Beta, posle 15 časova stiglo policijsko pojačanje, u devet oklopnih transportera i pet džipova.

M. Taskin

 

Demanti Ambasade SAD u Skoplju

Ambasada SAD u Skoplju demantovala je navode londonskog "Obzervera" da je američka obaveštajna agencija CIA tajno pomagala albanskim ekstremistima u Makedoniji i na jugu Srbije, prenosi "Jutarnji vesnik". Ambasada je oštro odbacila te optužbe kao "neutemeljene i neistinite".

(Fonet)

Zašto je "zaćutao" BBC

Državni Radio Skoplje prestao je da emituje informativne emisije BBC na makedonskom i albanskom, uz obrazloženje da su mu ti termini "potrebni za druge emisije". Direktor Radio Skoplja Anton Sereči označio je kao "zlonamerne spekulacije" tvrdnje da je "skidanje" emisija BBC prouzrokovano nezadovoljstvom makedonskih vlasti njihovom sadržinom, posebno kad je reč o izveštavanju sa severa.

(Tanjug)

Trajkovski: Nema popuštanja teroristima

Predsednik Trajkovski izjavio je u intervjuu "Večernjem listu" da će, ako se popusti teroristima, to biti "smrtonosan udarac međuetničkim odnosima koji su sada pred ozbiljnim ispitom". Govoreći o političkim zahtevima "ONA", Trajkovski je rekao da je to samo pokriće za druge zahteve.

(Beta)


14. Mar 2001 23:18 (GMT+01:00)

Makedonci napuštaju Tetovo

Stotine građana Tetova makedonske nacionalnosti napustilo je varoš, sklanjajući se kod rodbine i prijatelja u druge, bezbednije delove zemlje, javili su u sredu uveče skopski elektronski mediji. Na benzinskim pumpama u gradu vlada neopisiva gužva, jer građani nastoje da se snabdeju gorivom pre nego što napuste Tetovo.

Borbe su se i u sredu uveče vodile u zapadnom i istočnom delu grada, na nekim mestima samo 500 metara od centra Tetova, u kojem je većinsko stanovništvo albanske nacionalnosti.

Više kuća je u plamenu, a pretpostavlja se da su pogođene iz teškog naoružanja, koje upotrebljavaju obe strane. Svi dućani u gradu su zatvoreni, kao i većina kafana, a ulice su avetinjske puste.

Povređeno 11 policajaca

Broj povređenih policajaca stalno se povećava i u sredu do 18 sati ukupno je 11 zbrinuto u tetovskom Medicinskom centru. Među povređenima je i jedna devojčica, koja je ranjena u centru grada dok je kupovala sladoled, kao i jedan novinar skopske televizije "A-1".

Prva žrtva

Prva žrtva žestog okršaja albanskih terorista i makedonskih policajaca do kog je došlo u sredu u okolini Tetova je civil iz tog grada Ramadan Sulejmani (43) koji je, kako u sredu uveče javljaju elektronski mediji, preminuo u kolima hitne pomoći na putu prema Skoplju.

Sulejamanija su, kako se navodi, slučajno ranili albanski teroristi pred prodavnicom na periferiji Tetova dok je kupovao hleb.

Okončane borbe

Oružani sukobi makedonskih snaga bezbednosti i pripadnika ilegalne Oslobodilačke narodne armije Albanaca u neposrednoj okolini Tetova okončani su u sredu uveče oko 18 časova, saznaje Beta.

Na okolnim brdima još se vide posledice sukoba, vatra i plamen iz kuća pogođenih u borbama, koje su se vodile na oko jedan kilometar od centra Tetova, ali se pucnji više ne čuju.


vesti po rubrikama

^balkan

17:31h

Završen prvi dan zasedanja Skupštine u Banjaluci

17:39h

Odbačena krivična prijava protiv Mesića

17:53h

Mađarska zahteva odštetu od rumunskog "Aurula" m

18:14h

Sarajevo: Bomba u Lagumdžijinom "golfu" bila lažna

18:28h

"Inter" gradi kamp za talente u Sarajevu

23:18h

Albanski ekstremisti preneli borbe sa severa Makedonije u Tetovo, gde većinu čine upravo Albanci

      


FastCounter by LinkExchange