[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 10. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

09. Mar 2001 18:45 (GMT+01:00)

Teroristi napali policiju kod Lučana i Medveđe

Poginuo policajac Stanko Miladinović

Ranjeni policajci Aleksandar Belopavlović i Vojislav Zec prebačeni su na VMA, dok je Nenad Mitrović, posle ukazane lekarske pomoći na licu mesta, ostao na položajima

BEOGRAD - Policajac Stanko Miladinović, pripadnik jedinice sa surčinskog aerodroma, poginuo je u petak oko 11 časova u minobacačkom napadu šiptarskih terorista na policijske položaje u selu Lučani. Ovu vest potvrdio je i savezni ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković.

Šef Koordinacionog tima Savezne i Republičke vlade Nebojša Čović, koji se nalazi u Lučanima, rekao je da je punkt policije u Lučanima pogođen sa dva projektila iz ručnog bacača. U tom napadu ranjen je Miladinović, koji je kasnije preminuo.

Napad, u kome su ranjena trojica pripadnika policijskih snaga, počeo je oko 10 časova sa visa Gropa i iz dela Lučana u kojem su utvrđene naoružane grupe Šiptara.

Saučešće Koštunice
Predsednik SRJ Vojislav Koštunica uputio je izraze saučešća porodici i saborcima policajca Stanka Miladinovića, poginulog u jučerašnjem napadu albanskih terorista na selo Lučani. U saopštenju iz kabineta predsednika SRJ navodi se da su Miladinovića "mučki ubili albanski teroristi". "Odlučno osuđujući još jedan u nizu napada na naše snage bezbednosti, Koštunica je naglasio da je krajnje vreme da međunarodna zajednica odlučno i konkretno ispuni obaveze preuzete Vojnotehničkim sporazumom i zaustavi terorizam i nasilje na jugu Srbije i na jugoslovensko-makedonskoj granici", dodaje se u saopštenju.

Pod neprekidnom vatrom
- Neprestano smo izloženi žestokoj mitraljeskoj, minobacačkoj i snajperskoj vatri albanskih ekstremista. Obavestili smo komandu Kfora da albanski ekstremisti ne prestaju sa napadima na srpske snage reda. Predstavnici Kfora kontaktirali su sa ekstremistima, ali je posle toga usledio još žešći napad. Teroristi su nas optužili da koristimo albanske civile u Lučanu kao živi štit u sukobima, što nije istina. U Lučanu nema civila - rekla je za "Glas" Matićeva

U ovom napadu, rekao je republički ministar policije Dušan Mihajlović, teže su ranjeni policajci Aleksandar Belopavlović i Vojislav Zec, a lakše Nenad Mitrović, svi iz Beograda. Tanja Janković iz službe Vladinog pres centra u Bujanovcu izjavila je za "Glas" da su Belopavlović i Zec prebačeni na VMA.

Mitrović posle ukazane lekarske pomoći na licu mesta nije hteo da napusti položaje, već je nastavio da se bori. Jankovićeva nam je potvrdila da napad terorista nije završen, i da su na mesto sukoba otišli potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović i član Koordinacionog tima Biserka Matić.

Žestoka mitraljeska paljba na položaje naše policije bila je u toku oko 16.30. časova, kada je član Koordinacionog tima Biserka Matić izjavila za "Glas" da je situacija veoma ozbiljna. Ona je sa Čovićem u Lučane stigla oko 11 časova gde su stalno izloženi vatri. Sa njima su i Mića Marković, general policije Vlastimir Đorđević i grupa novinara.

Zgrada u kojoj je bio smešten tim srušena je protivavionskim projektilom kalibra 20 milimetara. Teroristi pucaju i iz brovinga, a snajperskoj vatri izloženo je sve što se kreće. U jednom takvom napadu pogođeni su automobil obezbeđenja Čovićevog tima i još jedan auto. Povređenih nije bilo.

Matićeva je potvrdila da je napad počeo u 9,30, kada su teroristi, koristeći teške mitraljeze i automatske bacače granata sa Belog kamena i Topovskog rida napali policiju u Kašlaku. Minobacačima je, potvrdio je kasnije Čović, tučena cela linija odbrane snaga bezbednosti od Belog kamena do jugozapadnog dela Lučana.

- Naše snage su u 12.40 obustavile vatru. Međutim, teroristi su nastavili napad, pa je primirje trajalo svega deset minuta. Oni i dalje napadaju iz teških mitraljeza i snajpera. Raspoređeni su u Lučanima na potezu od škole do džamije, a stiglo im je i pojačanje iz Dobrosina. U 13.12 sa četiri rafala gađano je jedno vozilo u Lučanima, ali niko nije stradao - kaže Matićeva.

Gađaju sa džamije

Teroristi, kojima je stiglo pojačanje iz Dobrosina, najžešće gađaju iz okoline džamije, gde su rasporedili minobacače. Potpredsednik Vlade Srbije i šef Koordinacionog tima Nebojša Čović ovo ocenjuje kao provociranje naših snaga da sruše džamiju. Cilj ovih napada je, prema Čovićevim rečima, i da sruše mirovne napore i onemoguće sprovođenje odluka NATO i međunarodne zajednice.

Šiptarski izvori bliski teroristima potvrdili su da su najmanje trojica pripadnika "OVPBM" ranjena u petak u sukobima sa državnim snagama bezbednosti na području sela Lučani.

Mira nije bilo ni u Jablaničkom okrugu. Tokom noći između četvrtka i petka na području opštine Medveđa teroristi su izveli napad za koji su policajci rekli da je najžešći na ovom području od septembra prošle godine.

Napad na položaje policije u Marovcu i Staroj Banji počeo je oko 21.30 i trajao je do 23.15 časova, a izvršen je iz sela Žuje i sa područja Saičke karaule u kosovskokameničkoj opštini. Na ovaj napad, koji je izvršen iz teškog mitraljeza i drugog streljačkog naoružanja i minobacača policija je odgovorila.

Mada je u petak ujutru na ovom području bilo mirno, policija je na oprezu jer je na liniji razgraničenja primećena jaka koncentracija terorista, pa se ne isključuje mogućnost novih napada.

Portparol Vladinog Pres centra u Bujanovcu Milan Kerković kazao je za "Glas" da se oko 18 časova situacija malo smirila. U Bujanovcu se više nisu čule detonacije.

Kerković je za petak rekao da je jedan od najtežih u poslednjih mesec dana.

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:00h

Teroristi kontrolišu prevoj Cerevajka: Oslobođeno petoro Srba

17:15h Tokom posete Nemačkoj Đinđić se sastao s Fišerom i Šrederom
17:25h Živković o povratku naših snaga u zonu bezbednosti: U nedelju stiže VJ?!

17:40h

Žižić posle posete SAD: Spremni za razgovore s kosmetskim Albancima

17:50h Robertson: Nema povlačenja pred ekstremizmom
18:00h DSS se žali na medije: Orkestrirani napadi
18:45h Teroristi napali policiju kod Lučana i Medveđe
19:15h Labus o odnosima sa Crnom Gorom: Spremni za promenu Ustava
19:25h Prijem Mihajla Đurića u SANU: Koštunica na besedi
19:45h Pavković primio Vukovića povodom statusa ratnih vojnih invalida
19:40h Ambasador BiH u Beogradu izjavila: Za otvoreni dijalog
   


     


FastCounter by LinkExchange