[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 10. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

09. Mar 2001 19:05 (GMT+01:00)

Bivši čelnici Državne bezbednosti privedeni istražnom sudiji zbog prisluškivanja, a otkriven nesvakidašnji plen

U trezoru DB 500 kg heroina

Droga vredna 60 miliona maraka pronađena u trezoru Državne bezbednosti u "Komercijalnoj banci " u Ulici Lole Ribara. Branko Crni, Slavko Mandić, Zoran Mangotić, Milan Radonjić i Radomir Marković sumnjiče se za zloupotrebu položaja i falsifikovanje isprava. Istražni sudija Drugog opštinskog suda odlučuje o pritvoru

BEOGRAD - Branko Crni, bivši pomoćnik načelnika RDB, Slavko Mandić, bivši pomoćnik načelnika RDB, Zoran Mangotić, bivši načelnik u DB- u i Milan Radonjić, bivši načelnik Centra DB Beograd privedeni su u petak istražnom sudiji zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službenih isprava, rekao je u petak na konferenciji za novinare ministar policije Dušan Mihajlović.

Oni su, kako je naglasio Mihajlović, kao rukovodioci DB- a, a bez odobrenja predsednika Vrhovnog suda Srbije, kako nalaže zakon, prisluškivali više lica. Tako su dolazili do podataka o privatnom životu prisluškivanih i njihovih porodica, a sve sa namerom da ih kompromituju kao protivnike tadašnjeg režima.

Za isto delo tereti se i bivši načelnik RDB Rade Marković koji se nalazi u pritvoru zbog optužbe da je umešan u zločin na Ibarskoj magistrali. Utvrđeno je da je 11. aprila 1999. godine praćen novinar Slavko Ćuruvija, a neposredno pre njegovog ubistva pratnja je opozvana.

Spremna za distribuciju
Osim pola tone čistog heroina, u trezorima je pronađeno i 1.942 grama hašiša, 610 grama kokaina, 658 grama marihuane, 305 grama sirovog opijuma i veća količina tableta za smirenje. "Za šta je bila namenjena ovolika droga, trebalo bi pitati staro rukovodstvo", naveo je Mihajlović, uz konstataciju da je droga bila upakovana za distribuciju, odnosno za transport. "Jedini problem i pored toga što se zna kako je stigla u trezore jeste taj što je predugo držana u njima, a nije spaljena", kazao je Mihajlović.

O krivici odlučuje sud

"Pre deset godina na ovaj dan videli smo kako radi MUP. Ovom konferencijom želimo da pokažemo kako danas radi MUP nove demokratske vlade", rekao je u petak okupljenim novinarima ministar policije u Vladi Srbije Dušan Mihajlović, posebno ističući da se, kada su u pitanju hapšenja bivših čelnika ne radi o revolucionarnoj pravdi, već da su zakon i pravda vraćeni u institucije, te da sad sud odlučuje o odgovornosti.

Iste godine 3. oktobra praćen je Vuk Drašković, kad su na Ibarskoj magistrali stradala četiri funkcionera SPO. Takođe, došlo se do podataka da je dva meseca pre ubistva u "Interkontinentalu" prisluškivan Željko Ražnjatović Arkan.

Privedeni su, prema rečima ministra MUP-a, uništili službenu dokumentaciju o prisluškivanju, ali su u prvom iskazu priznali da su prisluškivali pojedine građane. Za to postoje i svedoci - zaposleni u DB- u.

"Da li će, pored krivične prijave, biti određen i pritvor bivšim čelnicima DB-a, odlučiće istražni sudija", rekao je Mihajlović, naglasivši da su svi lideri DOS- a imali dosije u DB- u i bili predmet pažnje te službe.

Na ovoj konferenciji, novinarima je uz pozivnicu da prisustvuju spaljivanju droge u Termoelektrani "Nikola Tesla " u Obrenovcu, pokazana i enormna količina narkotika koja je, prema Mihajlovićevim rečima, pronađena u trezorima RDB- a i kriminalističke policije.

Radi se o drogi vrednoj 60.000.000 nemačkih maraka, koja je nađena prilikom primopredaje dokumentacije i dužnosti.

"U trezoru DB-a u Komercijalnoj banci, u Ulici Lole Ribara, pronađeno je ukupno 500 kilograma čistog heroina, a u trezoru kriminalističke policije 69,421 grama istog opijata", istakao je Mihajlović i dodao da banka sa ovim nema ništa jer je trezor bio zakupljen, a prema propisima službenicima banke zabranjeno je da kontrolišu šta se drži u zakupljenim trezorima.

Formirana komisija

Mihajlović je naglasio da je formirana posebna komisija, koju sačinjavaju pripadnici MUP-a Dragan Karleuša, Dragan Grbović, Zlatko Kesić, Goran Raić i Goran Drašković, sa zadatkom da se "utvrdi verodostojnost zapisnika o primopredaji u Državnoj bezbednosti i Kriminalističkoj policiji". Komisija je uradila ekspertizu sa Saveznom upravom carina, a obavljene su i analize droge u laboratorijama Instituta za bezbednost, naglasio je Mihajlović.

J. P. Zarić


vesti po rubrikama

^hronika

18:08h

U užičkom Okružnom sudu ubici babe i dede 20 godina zatvora

18:12h Istraga ubistva novinara Slavka Ćuruvije, saslušan Milan Radonjić
18:19h Istraga otmice Ivana Stambolića tapka u mestu
18:24h Banja Luka: Krivična prijava protiv Mirka Nožice
18:32h

Preinačena optužnica protiv Vasila Nikua iz Plandišta

18:43h "Skinsi" demolirali prostorije stranke DOS-a u Beogradskoj 8
19:05h Otkriven nesvakidašnji plen: U trezoru DB 500 kg heroina
19:19h Opljačkano predstavništvo Banjalučke banke u Beogradu: Odneli sef sa 350.000 maraka
19:26h Eksplodirao brod nedaleko od zaliva Valdanos: Poginula trojica ribara
   


     


FastCounter by LinkExchange