[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 6. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

05. Mar 2001 17:01 (GMT+01:00)

"Glas" istražuje

Da li smo pred novim ratom u regionu?

Makedoniji odrešene,

a Srbiji vezane ruke

To će biti rat ograničenog delovanja (Kresojević). Makedoniji ni Bog ne može da pomogne (Ivanović). Epilog jedne nedosledne, ali i politike duplih standarda međunarodne zajednice (Lazić, DSS)

Zeleno svetlo koje su Oebs i Kfor pre dva dana dali Makedoniji za oružanu akciju protiv albanskih terorista navodi na pitanje: da li je na pomolu novi rat?

Tomislav Kresojević, politički analitičar agencije „Bina"i saradnik Instituta za geopolitičke studije u Beogradu, smatra da kriza na jugoistoku Srbije i na granici Makedonije i Jugoslavije može da nosi naziv rata ograničenog delovanja.
- Na Kosovu i Metohiji, jugu Srbije i u Makedoniji na delu su sukobi niskog intenziteta i organizovano nasilje. Situacija u zapadnoj Makedoniji odvija se po principu domino strategije. Odnosno, organizuju se terorističke akcije u Tanuševcu s ciljem globalne destabilizacije vlasti u Makedoniji i izazivanja lančane reakcije - kaže Kresojević za „Glas".

Prema rečima našeg sagovornika, krajnji cilj akcija koje su počele na Kosovu i Metohiji, prenele se na područja opština Bujanovac, Preševo i Medveđa i sada u Makedoniju, jeste zahtev za organizovanjem neke međunarodne mirovne konferencije tipa Dejton o rešavanju krize na Balkanu.
- Davanje odrešenih ruku Makedoniji za oružanu akciju govori da se balkanski rat nastavlja. I ne samo to, već preti prerastanjem u šire krizno žarište. Posledice toga biće teške po regionalni mir, opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, a doprineće i daljoj kompromitaciji Unmika, Kfora i Rezolucije SB UN 1244. Postoji tendencija da se to multiplicira u regionalno krizno žarište, koje bi sa sobom povuklo i Makedoniju, Bugarsku, Srbiju, Albaniju, ali i NATO koji drži ključne pozicije na Balkanu.

Kresojević smatra da je to put za realizaciju plana koji se uklapa u projekciju takozvanog etničkog, a ne administrativnog Kosova, gde etničko-verski princip postaje prioritet.

Ivanović: Makedoniji ni Bog ne može da pomogne

Predsednik IO SNV za Kosovsku Mitrovicu Oliver Ivanović je pre nekoliko sedmica u izjavi za „Glas" predvideo ovakav razvoj događaja. U jučerašnjoj izjavi za naš list on smatra da su veliki sukobi u Makedoniji izvesni, ali tek na leto.
- Ocenjujem da će se u narednih nekoliko dana situacija smiriti, ali su mogući napadi na Srbe u centralnom Kosovu. Tek u drugoj polovini leta treba očekivati nove sukobe u Makedoniji. Sve je to deo plana po kome treba naći „kompenzaciju" za severno Kosovo. Naime, eksperiment s jugom Srbije nije uspeo. Zato treba da „nadoknade teritoriju" zapadnom Makedonijom. Izvesno je očekivati sukobe većih razmera u Makedoniji, ali ne i rat. Smena administracije u SAD veoma je važna, ali ne očekujem da će biti nekih generalnih pomaka. Samo se nadam da neće stimulisati ratne inicijative. Nadam se da su shvatili da je napravljena greška na Kosovu i Metohiji. Ako se ponovi greška, onda je jasno da se radi o nameri da se stvori etnička albanska država na Balkanu. U tom slučaju, Makedoniji ni Bog ne može pomoći - izjavio je Ivanović.

Predsednik SSJ i republički poslanik Borislav Pelević ne misli da je na pomolu novi rat.
- Smatram da je to što se danas dešava u Makedoniji deo plana za stvaranje velike Albanije i da se to dešava uz, čini mi se, pomoć zapadnih mentora i SAD. Prosto ne verujem da je OEBS dao zeleno svetlo Makedoniji za oružanu akciju.

Član IO GO DSS-a, republički poslanik i koordinator DSS-a za Kosovo i Metohiju Dragan Lazić, na osnovu informacija koje pristižu, zaključuje da predstoje šira ratna dejstva na području severozapadne Makedonije.
- To je, svakako, epilog jedne nedosledne, ali i politike duplih standarda međunarodne zajednice. S jedne strane, šiptarski stratezi agresivnom kampanjom uveravaju šiptarski korpus da je ovo istorijska šansa za ostvarivanje koncepta „svi Albanci u jednoj državi". S druge strane, međunarodna zajednica, pre svih SAD, svaljuje na sebe veliku odgovornost, jer svojim činjenjem ili nečinjenjem omogućava ostvarivanje ovog monstruoznog projekta. Da li je Zapadu potrebna jedna nova egoistička tvorevina, kao svojevremeno nacistička Nemačka, da bi se kasnije obračunao sa njom, pokazaće vreme - govori Lazić.

Dr Miroslav Prokopijević, viši naučni saradnik Instituta za evropske studije:
- Ne verujem da je ovo povod za veći oružani okršaj, u pitanju je nekoliko sela gde su Albanci reagovali. Što se tiče stava međunarodne zajednice, može se smatrati da su Albanci dobili „žuti karton", jer su očigledno prekoračili granice u čijim okvirima ih je međunarodna zajednica tolerisala - kaže dr Prokopijević.
O mestu Jugoslavije u ovakvoj situaciji, dr Prokopijević kaže da je ona „poslednja u Evropi koja sme da uzme oružje u ruke".

Dr Borisav Jović:
- Interesi Albanaca da stalno vrše pobune u sukobu su sa američkim interesima. Ova eskalacija pokazuje da su Šiptari nervozniji i žele da idu brže nego što Amerikancima to odgovara, zato su oni rešili da ih malo primire. A ako im Šiptari upornim akcijama dojade, Amerikanci će štedeti svoje snage i pustiće da se srpska i makedonska vojska sukobi sa njima - kaže dr Borisav Jović.

Jović napominje da se primirje može postići, ali da će ono biti krhko.

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^tema

17:01h

"Glas" istražuje: Da li smo pred novim ratom u regionu?

17:27h

Albanci na Kosmetu, u Makedoniji i Albaniji osudili terorizam

17:36h

Dr Pavlović, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju: Rat (skoro) realan

17:41h

Skopska "Večer": Sprema se novi Račak

17:58h

Zoran Hadžić iz Centra za civilno-vojne odnose: Stigli računi

      


FastCounter by LinkExchange