[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 6. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

05. Mar 2001 18:00 (GMT+01:00)

Koštunica i Šarović potpisali Sporazum o specijalnim paralelnim odnosima

Istorijski trenutak za RS

Sporazum poklanjamo običnim ljudima s obe strane Drine

BANJALUKA - Predsednici SR Jugoslavije i Republike Srpske, Vojislav Koštunica i Mirko Šarović, potpisali su u ponedeljak u Banjaluci Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između dveju republika.
- Ovo je istorijski, najvažniji trenutak za RS od Dejtonskog sporazuma naovamo. Sporazum je važna poruka za našu budućnost i mi ga poklanjamo običnim ljudima s obe strane Drine, jer je njima i namenjen - rekao je Šarović.

Šarović je rekao da Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između SRJ i RS "nije rađen samo za jedan narod" i da "on nije privilegija jednih nauštrb drugih".
- Sporazum je po meri RS i SRJ, ali i BiH, kojoj ne želimo da uzmemo išta od njenih ustavnih nadležnosti. Naprotiv, ovaj dokument garantuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH - istakao je Šarović.

Koštunica je naglasio da Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između SRJ i RS proizlazi iz Dejtonskog sporazuma i da je "Dejtonski sporazum bio nepotpun bez ovog dokumenta".
- Sporazumom se čini korak više k stabilnosti i miru u ovom regionu, u kojem i te kako ima nestabilnosti, nemira i terorizma u njegovim južnim delovima - rekao je Koštunica, dodajući da je cilj sporazumevanja povezivanje ljudi s ovih prostora.

Govoreći na konferenciji za novinare, jugoslovenski predsednik je istakao da "ono što se dešava na Kosmetu, jugu Srbije i u Makedoniji ugrožava bezbednost celog regiona". O delovanju Kfora i Unmika Koštunica je rekao:
- Na Kosmet je došlo 50.000 vojnika Kfora, uglavnom iz članica NATO-a, tu je i Unmik. Uskoro će dve godine kako su došli, a sve što su postigli jeste da se bave sami sobom i sopstvenom bezbednošću.

Koštunica je rekao da Kfor i Unmik traže različite izgovore da objasne neuspeh svoje misije i naglasio: "Kada Kfor počne da obavlja svoj zadatak, da omogući bezbednost svima na Kosmetu, tada ćemo moći da razmišljamo o svemu drugom".

B. Marić

 

Izostali muslimani i katolici

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su, pored državnog rukovodstva SRJ i RS, episkopi Srpske pravoslavne crkve Jefrem, Grigorije i Hrizostom i rabin Jozef Atijas. Predstavnici Islamske verske zajednice i Rimokatoličke crkve nisu došli.

Petrič pozdravlja Sporazum

KELN (Srna) - Visoki međunarodni predstavnik za BiH Volfgang Petrič rekao je da nema razloga za sumnju i zabrinutost da bi Sporazum o specijalnim odnosima između RS i SRJ mogao dovesti do novih teritorijalnih podela. "Lično sam nadgledao pregovore o usaglašavanju Sporazuma, koji je potpisan u Banjaluci, kako bih imao kontrolu nad sadržajem ovog dokumenta" - izjavio je Petrič Radiju Dojče vele. On je podsetio da je Sporazum o specijalnim odnosima između RS i SRJ deo Dejtonskog sporazuma, kao i da su Hrvati iz Federacije BiH ovakav dokument potpisali s Hrvatskom pre dve godine. "Želeli smo da budemo sigurni, a to nam je i uspelo, da će država BiH u ovom dokumentu biti jasno priznata"- istakao je Petrič.

I mi imamo praznike

Komentarišući nedolazak - zbog proslave Kurban-bajrama - ministra spoljnih poslova u Ministarskom savetu BiH Zlatka Lagumdžije i muslimanskih predstavnika na potpisivanje Sporazuma, Koštunica je naglasio:
- Imamo razumevanja za one koji danas nisu s nama. Ali, do sada smo nekoliko puta odlagali potpisivanje Sporazuma i više to nismo mogli da činimo. Nama nije smetalo da diplomatske odnose SRJ i BiH uspostavimo na Bogojavljenje, niti da otpravnike poslova razmenimo na Sretenje.


vesti po rubrikama

^politika

15:25h

Unmik i Šiptari spremaju ustav Kosova

15:45h

Osnovan opštinski odbor NSS-a za Kolašin

16:30h

Deo pripadnika Sedmog bataljona premešten iz Crne Gore na jug Srbije

16:40h

U sredu sastanak NATO-a povodom krize na jugu Srbije

16:50h

Novi napadi na policiju u okolini Bujanovca i Vranja

17:00h

Halimi o stanju na jugu Srbije: Primirje, pa pregovori

17:15h

Živković: Strane trupe neprihvatljive

17:40h

Kamberi o pregovorima s Beogradom: "OVPBM" mora da učestvuje

18:00h

Koštunica i Šarović potpisali Sporazum o specijalnim paralelnim odnosima

18:15h

Jovanović (DSS) o novim pretnjama iz Haga: Del Ponteova samo činovnik

18:30h

Predsednik DHSS-a Batić najavio: Otopljavanje prema Hagu

18:40h

Ambasador SAD preneo poruku vlastima u SRJ

19:00h

Nemački "Špigl": Mira Marković umešana u atentat na Gligorova?

19:10h

Sastanak predstavnika EU i SAD: Balkan glavna tema

19:20h

Najava general-potpukovnika Simića: Sveštenici opet u vojnim jedinicama

19:45h

JUL o najavi hapšenja bivših funkcionera: Napad na patriote

23:05h

Oebs vanredno

23:15h

DOS o budžetu

      


FastCounter by LinkExchange