[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 6. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

05. Mar 2001 17:07 (GMT+01:00)

Albanski teroristi u ponedeljak minobacačima gađali pozicije makedonskih vojnika i graničara u okolini Tanuševaca

Na severu žestoko, u Skoplju mobilizacija

Makedonska policija i vojska pozivaju rezervni sastav da se javi. Ranjena još dva vojnika? Ekstremisti ne prestaju i s jakom snajperskom vatrom. Građani Makedonije zvanično upozoreni da ne putuju ka Kosmetu, prema kojem je granica već zatvorena

SKOPLJE, TANUŠEVCI - Pripadnici albanske terorističke formacije, koja sebe naziva Nacionalnom oslobodilačkom armijom, u ponedeljak ujutro ponovo su napali oružane snage Makedonije kod sela Tanuševci, na severnom, kosmetskom delu makedonsko-jugoslovenske međe.

Odbacuju oružje i povlače se na Kosmet

Naoružani kosovski Albanci, koji su učestvovali u borbama oko Tanuševaca, u ponedeljak su počeli da napuštaju rejon tog sela, odbacuju uniforme i oružje i upućuju se ka Kosmetu, saopštio je Kfor.

Teroristi su rano u ponedeljak ujutro, oko šest sati, gađali pozicije makedonskih graničara minobacačkim projektilima iz pravca kote Kodra Fura, kilometar i po od Tanuševaca. Nešto kasnije, teroristi su iz samih Tanuševaca uputili dva minobacačka projektila na makedonsku vojsku, ušančenu blizu karaule.

Makedonske oružane snage su uzvratile, a okršaj je nastavljen i dobija na intenzitetu.

Makedonska vojska izložena je i jakoj snajperskoj vatri na koju uzvraća iz svih raspoloživih borbenih sredstava.

Građani Makedonije upozoreni su u ponedeljak zvaničnim saopštenjem da ne putuju prema granici s Kosmetom. Granični prelazi prema Kosovu od nedelje u 13 sati su zatvoreni.

U makedonskom ministarstvu odbrane u ponedeljak nisu potvrdili informaciju da su najmanje dva vojnika ranjena u sukobima u ponedeljak. Neki skopski mediji javili su da je na makedonskoj strani bilo i više povređenih.

Tokom noći između nedelje i ponedeljka ka Tanuševcima Makedonci su uputili dodatne snage, a policija je počela i dodatnu mobilizaciju rezervnog sastava.

NATO protiv tampon-zone

NATO nije voljan da prihvati zahtev Skoplja da se duž granice Kosmeta s Makedonijom uspostavi "bezbednosna zona" dubine pet kilometara.

Skopski mediji tvrde da je počela i dodatna mobilizacija armijskog sastava i da se zbog toga više žitelja Skoplja okupilo ispred najveće tamošnje kasarne "Ilinden", tražeći objašnjenje. Među njima se nalaze i roditelji vojnika koji su proteklih dana upućeni u Tanuševce.

Pri kabinetu Trajkovskog formiran je i Informativni centar koji će predsednika snabdevati najnovijim podacima iz ministarstava odbrane, policije i inostranih poslova o stanju na kriznom području.

Reporteri koji se nalaze u blizini Tanuševaca javili su da su videli grupu od 12 naoružanih ljudi, za koje se smatra da su Albanci, kako zauzimaju položaje na stenama kod Tanuševaca i potom počinju da pucaju. Makedonski izvori navode da se u Tanuševcima nalazi nešto više od 300 naoružanih Albanaca, jednoobrazno uniformisanih i naoružanih poput nekadašnje "OVK".

Robertson poslao specijalnog posmatrača

Generalni sekretar NATO Džordž Robertson uputio je u ponedeljak u specijalnog posmatrača Dena Spekharda koji je već boravio u Makedoniji tri dana, ali nije uspeo da stigne do Tanuševaca. Za zadatak će imati da prikupi podatke o događajima na kriznom području, kako bi NATO preduzeo konkretne korake u razrešenju krize.

(Tanjug)

Šef MIP-a Srđan Kerim najavio je da će njegova zemlja preduzeti najoštrije moguće mere protiv albanskih ekstremista ukoliko NATO i Kfor ne budu odlučnije reagovali u zbivanjima na severu Makedonije.

Nacionalna oslobodilačka armija (NOA) Albanaca iz Makedonije nije preuzela odgovornost za sukobe na području sela Tanuševci, javlja Radio "Dojče vele" na albanskom.

U redakciju radija stiglo je njihovo saopštenje u kojem se kaže da je "NOA, kao odgovor na pojačano prisustvo MA, poslala u Tanuševce "jedan kontigent" i da će te formacije "na adekvatan način reagovati na moguće ofanzivne akcije MA".

NOA ocenjuje da direktan dijalog s makedonskom vladom nije moguć.

(Beta, Tanjug)

 

Bugarska nudi pomoć Makedoniji

SOFIJA (Beta) - Bugarski predsednik Petar Stojanov rekao je da je Bugarska spremna da Makedoniji pruži "raznovrsnu tehničku pomoć", uključujući i slanje oružanih snaga, zbog napete situacije na severu Makedonije. Stojanov je taj predlog izneo u nedelju uveče u telefonskom razgovoru s kolegom Trajkovskim. Stojanov je spreman i da pred Sobranjem pokrene pitanje slanja bugarskih trupa na ime pomoći Makedoniji. Stojanov je još rekao da će to pitanje biti razmatrano i na sednici bugarskog Konsultativnog saveta za nacionalnu bezbednost, koja je zakazana za 12. mart.

U sredu hitna sednica SB UN

U sredu će na zahtev Makedonije biti održana hitna sednica Saveta bezbednosti UN povodom zaoštravanja situacije na granici, prema Kosovu i pogibije tri makedonska vojnika. SB UN će razmotriti predloge Skoplja da se uspostavi tampon zona s kosovske strane granice da bi se sprečili upadi terorističkih grupa, prenošenje oružja i ugrožavanje stabilnosti Makedonije. Predloge će obrazložiti šef MIP-a Srđan Kerim.

(Fonet)

Putin za brzu akciju

Ruski predsednik Putin pozvao je na brzu međunarodnu akciju u Makedoniji kako bi se sprečilo da se sukob proširi i stvari izmaknu kontroli. On je s predsednikom Trajkovskim razgovarao telefonom. Rekao je i da su tamošnje tenzije "rezultat povlačenja VJ" s Kosmeta. Obraćajući se ruskim ministrima, on je ocenio da je Kfor isuviše slab i da ne može da se obračuna s albanskim ekstremistima. "Rastu mogućnosti da se ekstremisti rašire izvan Kosova", rekao je Putin.

(Fonet)

Talas albanskog nasilja širi se Makedonijom

U selu Dobrošte kod Tetova grupa maloletnih i starijih Albanaca u nedelju je isprebijala Makedonca Dragišu Lazovskog (31), a na severu zemlje, blizu Kumanova, kamenovan je autobus skopskog prevoznika "Proleter", a u blizini tog grada kamenjem je preprečena železnička pruga. Ispred prodavnice Lazovskog prvo se okupila grupa albanske dece izvikujući "UČK", a zatim su im se pridružili i odrasli Albanci. Lazovski se zatvorio u svoju radnju, ali su Albanci provalili vrata i pretukli ga pesnicama i štapovima, a zatim pobegli.

(Tanjug)


vesti po rubrikama

^balkan

17:07h

Albanski teroristi minobacačima gađali pozicije makedonskih vojnika i graničara u okolini Tanuševaca

17:23h

U Rijeci podignute optužnice protiv "gospićke grupe"

17:42h

U Hrvatskoj za tri meseca uhapšeno čak 30 povratnika

18:07h

Za pojavu novog oblika kriminala u Hrvatskoj, kriv je Internet

18:26h

Grci su najgojaznija nacija na Balkanu

      


FastCounter by LinkExchange