[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 25. februar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

24. Feb 2001 16:40 (GMT+01:00)

Na Kongresu SNP-a Predrag Bulatović o sporu s Momirom

Problematične koalicije

Momir Bulatović nije prisustvovao

BIJELA - Uvodnim izlaganjima trojice potpredsednika, Zorana Žižića, Srđe Božovića i Predraga Bulatovića, posvećenim aktuelnim prilikama u crnogorskom društvu i zadacima za očuvanje jugoslovenske federacije, u Bijeloj kod Herceg Novog počeo je Drugi kongres Socijalističke narodne partije Crne Gore.

Potpredsednik SNP i kandidat za predsednika te stranke Predrag Bulatović je objasnio razloge razmimoilaženja s bivšim predsednikom, Momirom Bulatovićem.

On je, u uvodnom izlaganju na kongresu, rekao da je prvi spor izbio nakon samoinicijativne odluke Momira Bulatovića da uđe u koaliciju sa SRS i JUL-om na lokalnim izborima u Podgorici.
"Drugi sukob izbio je oko sklapanja koalicije sa DOS-om nakon saveznih izbora, a o čemu je odlučio GO", rekao je Predrag Bulatović.

On je takođe kritikovao odluku Momira Bulatovića da, uoči parlamentarnih izbora 1998. godine, preuzme funkciju saveznog premijera, obrazloživši da je tim postupkom "izgubljen veliki broj glasova na tim izborima".

Momir Bulatović, inače, nije prisustvovao Kongresu. Bulatović je kazao da će SNP sa subotnjeg Kongresa izaći kao jaka partija koja će pobediti na prevremenim parlamentarnim izborima, raspisanim za 22. april ove godine i najavio početak izborne kampanje za kraj marta, nagovestivši formiranje široke koalicije "Za Jugoslaviju" koju bi predvodila "najjača partija te orijentacije, SNP".

Potpredsednik te partije i savezni premijer Zoran Žižić je, u uvodnom izlaganju, rekao da "niko ne može odvojiti Crnu Goru od Srbije i da njegova partija neće trgovati sudbinom Jugoslavije". Tromesečnu saradnju s DOS-om okarakterisao je kao dobru i korektnu i ocenio da je zahvaljujući njoj zemlja "trijumfalno vraćena na međunarodnu političku scenu".

Kongres je nastavio zasedanje iza zatvorenih vrata, a članovi će izabrati novog predsednika partije i razmatrati predloženih pet rezolucija. Kongresu prisustvuje 468 delegata, a među brojnim gostima su predstavnici parlamentarnih stranaka zastupljenih u republičkim skupštinama i Saveznom parlamentu, zatim zvaničnici Oebsa, EU i visoki diplomatski predstavnici Rusije i Grčke.

S. Kosić

 

Raspad partije?

Negde oko 15.30 časova kongres su, tokom zatvorenog dela, napustili članovi glavnog odbora i poslanici u Crnogorskom parlamentu Duško Jovanović i Novo Vujošević s 50 delegata.
"Neću da učestvujem na Kongresu razbijanja partije. Ovo je Kongres nejedinstva. Ja sam čitavo vreme govorio da sam protiv održavanja Kongresa jer će on dovesti do cepanja partije. Onaj ko je skupljao potpise da se održi sednica GO, da bi skinuo vrh partije taj je razbio ovu partiju" rekao je Jovanović napuštajući Kongres.
"Ovo je režirani kongres. To nije kongres članstva već lobista. Prvo je napravljen puč u partiji pa onda sazvan kongres" rekao je Novo Vujošević.
Ispred doma kulture u Bijeloj po napuštanju pedesetak delegata Kongresa, umalo da nije došlo do fizičkog obračuna između pristalica Momira Bulatovića na jednoj i trojice potpredsednika na drugoj strani.


vesti po rubrikama

^politika

16:00h

Mićunović po povratku sa zasedanja Skupštine Oebsa izjavio da je naišao na razumevanje za zahteve vlasti SRJ

16:15h

Smanjene provokacije albanskih terorista

16:25h

Prva donatorska konferencija o Kosmetu

16:40h

Na Kongresu SNP-a Predrag Bulatović o sporu s Momirom

16:50h

U senci kongresa SNP-a u Bijeloj: Rasipa se podgorički odbor

17:00h

"Glas" istražuje: Da li je bivši predsednik tražio od sadašnjeg prekid saradnje s DOS-om

17:10h

Prema pisanju londonskog "Times-a": Radomir Marković uskoro u zatvoru?

17:20h

Karla del Ponte tvrdi: Demokratska Srbija samo preko Haga

17:30h

Dragan Maršićanin protiv federalizacije Srbije

17:45h

Ljajić o akciji predstavljanja Vladinog plana na jugu Srbije

17:55h

Prištinska štampa rezignirana politikom sveta

18:05h

Londonski mediji o situaciji na jugu Srbije

18:15h

Predsedništvo stranke predlaže: SPO menja Program i Statut

18:30h

U ponedeljak nastavak sednice Savezne skupštine

18:40h

Vođa "OVK" s Kosmeta najavio: Albanski plan ove nedelje

18:50h

Korać razgovarao s Cohacopulosom

19:00h

Bivši albanski političar Vlasi o statusu Kosmeta

21:10h

Uhapšen Rade Marković

23:12h

Predrag Bulatović novi predsednik SNP

      


FastCounter by LinkExchange