[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 25. februar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

24. Feb 2001 17:08 (GMT+01:00)

S tribine "Civilna kontrola policije"

Nekontrolisana policija

Uskoro novi zakon o Resoru državne bezbednosti?

BEOGRAD - U SRJ i Srbiji trenutno ne postoje ni zakoni ni mehanizmi političke kontrole policije, Resora državne bezbednosti i vojne obaveštajne službe, kako se moglo zaključiti iz izlaganja gostiju subotnje tribine o civilnoj kontroli policije održanoj u Studentskom kulturnom centru u organizaciji nedeljnika "Vreme".

Goran Vesić, pomoćnik saveznog ministra unutrašnjih poslova, istakao je da je u prvom trenutku neophodno depolitizovati, profesionalizovati policiju, a zatim je reorganizovati i podvrći kontroli dodajući kao neophodan faktor i suočavanje samih pripadnika MUP-a s istinom vezano za protekle događaje u Srbiji.

On je istakao da je neophodan odlazak iz policije svih onih koji su vršili politički uticaj na svoje kolege i kao bliski saradnici JUL-a i SPS-a koji su naređivali potčinjenima da izvršavaju i protivzakonito postupaju. Vesić je naglasio da u DOS-u preovlađuje mišljenje da bi novim zakonom o RDB-u, Resor državne bezbednosti trebalo da dobije status agencije i bude pod direktnom kontrolom Vlade i parlamenta.

Decentralizacija

Pomoćnik saveznog ministra unutrašnjih poslova Goran Vesić rekao je da bi policija morala biti decentralizovana te da bi u ovom procesu značajnu ulogu trebalo da imaju i lokalni organi vlasti.

Pomoćnik ministra je rekao da je i postojeći Krivični zakon zastareo i da ne ostvaruje svoju funkciju dodajući da će se uskoro pojaviti i novi Nacrt zakona o krivičnom postupku. On je objasnio i da bi u samoj policiji moralo da se učini korak dalje kako bi ona bila reorganizovana na pravi način dodajući da su već preduzeti koraci za poboljšanje edukacije kadrova u čemu će SRJ pomoć zatražiti i od EU i pojedinih zemalja čiji će profesionalci učestvovati u ovom procesu.

Vesić je istakao da su pojedinci u policiji već smenjeni, ali da nije dobro stvoriti atmosferu koja bi podsećala na revanšizam što bi moglo dovesti do otpora reorganizaciji u samoj policiji. On je upozorio da još postoje ratne pretnje zemlji na jugu Srbije što takođe otežava uslove za reorganizaciju policije dodajući da je nova vlast stekla određeni uvid u rad ove službe tek u poslednjih mesec dana po formiranju Republičke vlade te da su odluke u periodu koji je prethodio tome bile donošene konsenzusom. Vesić je objasnio da će nevladine organizacije i civilni sektor kao i javnost imati značajnu ulogu u okviru procesa reforme policije.

Budimir Babović, bivši potpredsednik Interpola, govorio je i o značaju civilnog nadzora nad policijom i regulativi nekih stranih zemalja koje su ovaj oblik kontrole poverile gradskim i lokalnim organima vlasti naglašavajući i ulogu institucije ombudsmana.

Zamenik direktora slovenačke policije dr Andrej Anžić, govorio je o načinu kontrole policije u Sloveniji, a zagrebački advokat Anto Nobilo komentarisao je hrvatsko iskustvo i zakonske i ustavne odredbe koje propisuju kontrolu rada policije i tajnih službi. U ovim susednim zemljama ona je poverena uglavnom Vladi i skupštinskim telima.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

17:08h

S tribine "Civilna kontrola policije"

17:21h

Obnoviti rad Instituta za novinarstvo

17:34h

Patrijarh Pavle bogoslužio u patrijaršijskoj kapeli

17:42h

Crkveno-narodni sabor u Podgorici

17:57h

Mimoze u Zemunu

18:03h

Finale 16. Gusanijade u Mokrinu

      


FastCounter by LinkExchange