[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 24. februar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

23. Feb 2001 16:46 (GMT+01:00)

Drugog dana samita u Skoplju potpisan Sporazum o razgraničenju SRJ i Makedonije

Albanski terorizam pretnja miru u regionu

Koštunica posle ovakve ocene pozvao međunarodnu zajednicu da preduzme energične korake radi sprečavanja nove krize na Balkanu

SKOPLJE (Beta) - Predsednik Makedonije Boris Trajkovski i predsednik SRJ Vojislav Koštunica potpisali su u petak u Skoplju Sporazum o razgraničenju između SRJ i Makedonije, koji su u četvrtak parafirali šefovi MIP-ova Goran Svilanović i Srđan Kerim.

Sporazum je potpisan na margini dvodnevnog samita šefova država i vlada Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi.

Potpisivanje sporazuma je jasna poruka da granice treba da budu čvrste i nepromenjive i istovremeno otvorene", izjavio je povodom potpisivanja Sporazuma Koštunica, uz ocenu da je potpis jedan od najvažnijih momenata ne samo na samitu nego i u odnosima Makedonije i SRJ.

Zašto Mejdani nije došao

Albanski predsednik Redžep Mejdani, koji je trebalo da predvodi delegaciju svoje zemlje u Skoplju nije došao pa je predvodi premijer Ilir Meta. U dobro obaveštenim diplomatskim izvorima u Skoplju, izostanak Mejdanija se tumači njegovim "strahom od samita". Tvrdi se, naime, da se Mejdani ne slaže s terminom "albanski teroristi na jugu Srbije", koji se na samitu u Skoplju gotovo redovno koristi.

(Tanjug)

Potpisivanju Sporazuma, koje je propraćeno otvaranjem šampanjca, prisustvovao je i Visoki predstavnik EU za spoljna i bezbednosna pitanja Havijer Solana.

Predsednik Koštunica je u petak u Skoplju pozvao međunarodnu zajednicu da "preduzme energične korake u pravcu sprečavanja nove krize u jugoistočnoj Evropi".

U govoru na prepodnevnoj sednici samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, u Skoplju, Koštunica je među tim koracima naveo reviziju kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije i punu saradnju SRJ snaga bezbednosti i VJ s Unmikom i Kforom, ubrzani povratak izbeglica i raseljenih na Kosmet i punu saradnju zemlja regiona u osudi i borbi protiv terorizma, ilegalnog prometa oružja, narkotika, migranata i svih drugih oblika kriminala.

Koštunica je ocenio da najveću pretnju miru i stabilnosti u regionu predstavlja eskalacija albanskog secesionizma i terorizma na Kosmetu i jugu Srbije rekavši da "taj secesionizam neposredno ugrožava SRJ, ali i sve okolne zemlje", te da terorizam direktno ugrožava i diskredituje misiju Unmika i Kfora, odnosno celokupan koncept međunarodne zajednice u rešavanju kosovske krize.

Svoju zabrinutost zbog delovanja ekstremista na jugu Srbije izrazili su domaćin Trajkovski, ali i albanski premijer Ilir Meta koji su posle sastanka izrazili nadu da će biti preduzete sve neophodne mere, uključujući i pomoć međunarodne zajednice, kako bi se čitav region bezbednosno stabilizovao.

Trajkovski je rekao da podržava Rezoluciju 1244, ali i sve mere Beograda da demokratskim sredstvima reši problem, koji je nastao kao posledica "etnički motivisanog ekstremizma".

Drugim danom samita, u petak, predsedavao je predsednik Trajkovski, a među njegovim glavnim temama bila je kriza na jugu Srbije.

Albanci neće da osude nasilje?

Politički direktori MIP-ova učesnica samita okončali su konsultacije o završnom političkom dokumentu skupa. Međutim, u petak je do zaključenja ovog izdanja, bilo neizvesno da li će dokument potpisati i albanska delegacija koju predvodi Meta. Albanci su, naime, nezadovoljni nekim ključnim ocenama o kojima su se složile sve ostale delegacije, a radi se o osudi albanskog nasilja na Kosovu i jugu Srbije. U političkom dokumentu samita takođe se govori o odnosima u SRJ federaciji - srpske i crnogorske vlasti pozivaju se da nađu zajednički prihvatljivo rešenje i naglašava se "značaj izbegavanja jednostranih akcija, koje bi mogle da ugroze pregovore". Fonet javlja da se šef albanskog MIP-a Paskal Milo protivi nacrtu deklaracije zbog toga što se u njoj Albanci koji izvode napade u Preševskog dolini nazivaju teroristima.

(Tanjug)

Kompromis o terminima

Završni dokument samita u petak, usaglašen je nalaženjem kompromisnog rešenja, pošto je formulacija o osudi albanskog terorizma na jugu Srbije i na Kosmetu zamenjena osudom etnički motivisanog militantnog ekstremizma. Učesnici skupa osudili su nasilje nad Srbima ne izbegavajući da kažu da je reč o albanskom terorizmu. Posebno je bilo zapaženo izlaganje Krisa Patena za koje je rečeno da se ne pamti da je neki predstavnik EU tako govorio o krizi na jugu Balkana, direktno za to okrivljujući albanske ekstremiste.

Oštro upozorenje EU

EU je uputila oštro upozorenje kosovskim Albancima, pozvavši ih da osude i prekinu nasilje nad Srbima, pošto će se, u suprotnom, suočiti s međunarodnom izolacijom. Komesar EU za spoljne poslove Kris Paten izjavio je u Skoplju da lideri i obični građani treba da se oglase i deluju protiv napada koji su pogodili Kosovo. "Vreme je za svakog kosovskog lidera, svakog Kosovara, da zauzme stav - vreme je za napuštanje tihe indiferentnosti, da se jasno da do znanja da nećete tolerisati nasilje, vreme je da se suprotstavite i stavite van zakona počinioce", rekao je Paten.

(Fonet)

SRJ odmrzla članstvo, BiH primljena u Proces

Predsednik Koštunica i predsedavajući Predsedništva BiH Živko Radišić potpisali su u Skoplju Deklaraciju o prihvatanju Povelje o dobrosusedskim odnosima, stabilnosti, bezbednosti i saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Tim činom SRJ je i zvanično "odmrznuto" članstvo u Procesu čime je od juče postala punopravan član te regionalne institucije. BiH je, takođe, postala punopravni član Procesa, u kome je do sada imala status posmatrača.


vesti po rubrikama

^balkan

16:46h

Drugog dana samita u Skoplju potpisan Sporazum o razgraničenju SRJ i Makedonije

16:57h

U pritvoru Haškog suda Ševeningenu svi se slažu dobro

17:03h

"Times": Korupcija osvaja Grčku

17:17h

Albanci iz Makedonije o imenu države

17:36h

General Norac porekao optužbe da je učestvovao u masakru nad ličkim Srbima

17:53h

Italijanska policija uhapsila Albanca, sedmostrukog ubicu

      


FastCounter by LinkExchange