[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 22. februar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

21. Feb 2001 18:01 (GMT+01:00)

"Glas" istražuje: Pojava opake bolesti u mnogim mestima Srbije

Besnilo u srcu grada

Preduzete sve neophodne mere za suzbijanje zaraze

KRAGUJEVAC - Republički veterinarski inspektor naložio je niz aktivnosti koje je neophodno izvršiti u narednom periodu radi suzbijanja besnila na području grada Kragujevca.

Izvršni odbor Grada obrazovao je Štab za preduzimanje mera na suzbijanju i iskorenjivanju besnila kod životinja na teritoriji grada. Veterinarska stanica je pored redovnih vakcinacija u Ilićevu i Stanovu formirala ekipe po mesnim zajednicama koje će svakodnevno vršiti vakcinaciju pasa i mačaka i utvrdila redosled tih vakcinacija.

Treći napad
Prema podacima "Glasa javnosti" ovo je treći put da je pitbul-terijer napao dete u Kragujevcu. Prema saznanjima građana u gradu ima oko stotinu pasa ove rase, a poznata su mesta gde se organizuju njihove borbe.

Tuđi problem
Povodom tragičnog slučaja povređivanja devojčice i pojave besnila, niko u Kragujevcu, ali ni u resornim ministarstvima u Vladi Srbije, ne pominje ostavke. Nezvanično saznajemo da se spremaju peticije i zahtevi za smenom kompletnih struktura lokalne vlasti.

Kako saznajemo u Institutu za zaštitu zdravlja postoji 24-časovno dežurstvo u slučaju potrebe za vakcinacijom, a prema izjavama zvaničnika Institut raspolaže dovoljnim količinama imunoglobulina i vakcina ukoliko dođe do ujeda od strane životinja zaraženih besnilom.

Povod za sve ove aktivnosti bilo je povređivanje devojčice Anđele Budimir koju je napao besan pitbul terijer.

- Nas ne zanima ni Štab ni radna grupa. Zanima nas da se građani osećaju sigurno, ako ne od mafije, a ono bar od pasa lutalica. Već mesec dana čopor pasa - lutalica odmara se pred Skupštinom grada, izjavila je Jelena Stanković, član Gradskog odbora Koalicije Šumadija. Grupe građana u sredu su se javljale našem dopisništvu i zahtevale da se prestane s pričom te najavile samoorganizovanje u uništavanju pasa - lutalica.

Dragan Milosavljević, član gradske vlade zadužen za komunalne poslove, nije mogao da nađe opravdanje za činjenicu zašto komunalna inspekcija nije učinila više na otklanjanju pasa lutalica i kažnjavanju vlasnika pasa koji ne poštuju gradsku odluku o držanju domaćih životinja. Najveći deo svog izlaganja Milosavljević je posvetio objašnjavanju da se ne radi o epidemiji među ljudima već besnilu među životinjama.

Koliko neozbiljnosti lokalne strukture pokazuju ovih dana u celom slučaju oko pojave besnila dovoljno potvrđuje činjenica da se na gradskoj zelenoj tržnici u sredu prodavalo živinsko meso, na otvorenom prostoru po kojem bez ikakvih problema šetaju i psi lutalice. Na vidnim mestima u gradu još uvek nema nikakvih obaveštenja o pojavi besnila.

D.A. - B-K


vesti po rubrikama

^tema

18:01h

"Glas" istražuje: Pojava besnila u mnogim mestima Srbije

18:32h

Zabranjene sve izložbe pasa u predstojeća tri meseca

19:10h Povodom predstojeće posete Zorana Đinđića, srpskog premijera Moskvi
   


     


FastCounter by LinkExchange