[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 22. februar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

21. Feb 2001 16:15 (GMT+01:00)

Premijer Đinđić i ministar policije Mihajlović tvrde

Počela reorganizacija policije

Novi upravnik kriminalističke policije pukovnik Radovan Knežević, zamenik Dragan Karleuša

BEOGRAD - Radimo na tome da stvorimo uslove da se uspešno suprotstavimo svim oblicima kriminala, rekao je u sredu na konferenciji za novinare, održanoj u MUP-u Srbije premijer Zoran Đinđić.

- Ova služba je imala snage da se regeneriše i ide k tome da bude policija kakve imaju sve demokratske zemlje. Đinđić je, na konferenciji za novinare, istakao da je pred republičkim MUP-om rešavanje nekoliko problema - depolitizacija službe, rasvetljavanje ubistava s političkim motivima, suzbije organizovanog kriminala i borba protiv terorizma.

Ova služba biće kadrovski reformisana, kako bi se isključile političke zloupotrebe, kriminalistička policija biće ojačana, a sve to pratiće i promene zakonodavstva, odnosno pooštravanje kazni za razna krivična dela, rekao je srpski premijer.

Ne znamo gde je Mladić

Mihajlović je izjavio da srpska policija nema podataka o tome da li se bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić uopšte nalazi u Srbiji. "Mladić je bio u Beogradu jedno vreme na određenoj adresi, ali, prema našim informacijama, više se ne nalazi na toj adresi", istakao je Mihajlović, odgovarajući na pitanje o zahtevu Haškog tribunala za izručenje Mladića.

Nema prave mafije

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar Mihajlović izjavio je da će Jezdimir Vasiljević koji planira da dođe u Beograd biti uhapšen ukoliko neko ne povuče poternicu koja je izdata za njim. Ministar je demantovao da kod nas postaji mafija u pravom smislu reči, ali da organizovani kriminal u Srbiji ima pojedinih elemenata koji podsećaju na mafiju. Što se istrage o ubistvu ministra odbrane Pavla Bulatovića tiče, ona je obnovljena, mada svoju istragu vode i vojni organi, rekao je Mihajlović.

Đinđić je i ovom prilikom ponovio da dobro napreduje istraga političkih ubistava počinjenih u vreme prethodnog režima (kao što su ubistvo Slavka Ćuruvije, slučaj Ibarske magistrale) i da će oni biti rešeni pre isteka prvih 100 dana rada nove vlade.

Republički ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović je istakao da istrage o nerešenim ubistvima dobro napreduju i da daju prve rezultate.

- I policajcima je cilj da se ti slučajevi reše, jer su četiri šefa kriminalističke policije likvidirana zbog svog rada na nekim slučajevima, što je dodatni motiv da se pohvataju počinioci. Kako kaže Mihajlović, jedan broj neposrednih izvršilaca je shvatio u kom se položaju nalazi pa je prihvatio saradnju s MUP-om, ali cilj je da se otkriju i uhapse naručioci.

Što se reorganizacije tiče, poznata protivteroristička jedinica DB-a koju je vodio čuveni "Legija" nije više borbena jedinica jer joj je promenjena namena, a dalja sudbina će se videti. Ubuduće će Posebne jedinice policije biti formirane od stalnog sastava u vidu odreda, naglasio je Mihajlović. Takođe, racionalizovane su i ukinute neke službe.

Tako je posebna služba za obezbeđenje pripojena Upravi koja se time bavi, a broj ljudi je smanjen za dve trećine. To praktično znači da služba Sente Milenkovića više ne postoji. Jedinica "Poskok", da bi se bolje bavila krivičnim delima, prerašće u Upravu koja će biti direktno podređena ministru, planiramo da ojačamo i službe u kabinetu.

Tu mislim na službe koje se bave odnosima s javnošću, službu za žalbe i pritužbe i za rad s građanima, podvukao je Mihajlović rekavši da je novi upravnik kriminalističke policije pukovnik Radovan Knežević, a zamenik Dragan Karleuša.

J. P. Zarić


vesti po rubrikama

^politika

16:15h Premijer Đinđić i ministar policije Mihajlović: Počela reorganizacija policije
16:25h Slobodan Krapović: Uskoro predstavljanje doktrine SRJ
16:40h Aktivizacija dijaloga Rusije i SRJ, Đinđić u četvrtak u Moskvi

16:50h

Pristalice i članovi SPS traže od predstavnika vlasti: Pustite Milanovića

17:00h Radikali u sredu predstavili svoj sajt
17:15h

Svilanović primio šefa portugalske diplomatije

17:30h Patrijarh Pavle i mitropolit Amfilohije u Gračanici: Opelo žrtvama albanskih terorista
17:45h Šiptari ne prestaju s napadima na jugu Srbije
17:50h Odata pošta Kosovcima nastradalim kod Podujeva
18:00h Bujanovac: Obavljen razgovor s Albancima
18:05h Srbi iz Starog Gracka, kod Lipljana, razmišljaju o selidbi
18:15h Generalni sekretar NATO-a Robertson: Beogradski plan obećava
18:30h Predsednik opštine Preševo o rešenju krize na jugu Srbije
18:45h Montgomeri uručio pomoć SAD opštinama na jugu Srbije
19:15h Beograd i zvanično bez gradonačelnika
19:25h Posle pretnji šiptarskih terorista monahinjama, veće obezbeđenje za Pećku patrijaršiju
19:40h Delegacija Mitropolije kod premijera Crne Gore
19:50h Bujanovac: NATO podrška Čovićevom programu
23:33h Razrešena vlada DOS-a u Topoli
23:34h Nebojša Čović razgovarao sa Rizom Halimijem: Sastav pregovarača najveća smetnja
23:35h Backović u policiji
23:36h Premijer Srbije Zoran Đinđić u Moskvi
23:37h Borci kod Koštunice
   


     


FastCounter by LinkExchange