[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 20. februar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

19. Feb 2001 17:19 (GMT+01:00)

Da li je Telekom prodat za male pare i nepovoljne uslove

Postoji mogućnost revizije

Odredbe kojima se utvrđuje monopol i izbegavanje javne licitacije nisu u skladu sa zakonima i mogu biti predmet revizije

BEOGRAD - Povodom ugovora sa Telekomom italijanska strana je najavila unutrašnju kontrolu, a po svemu sudeći to bi imali razloga da uradimo i mi i to ne samo zbog upravo obelodanjene famozne provizije od 32 miliona maraka.

Kada je ugovor zaključivan, srpski funkcioneri su isticali da je reč o strateškim partnerima, državnim firmama, koje poseduju znanje, iskustvo i patente Da su u tom trenutku priznali da se on ne zaključuje sa italijanskim državnim javnim preduzećem , već sa holandskom firmom, koja je tada bila stara svega četiri godine (a u prve dve je čak poslovala sa gubitkom), niko ne bi mogao da opravda ni ugovor ni činjenicu da inostrani partner nije odabran na javnoj licitaciji, što je po našim zakonima bilo obavezno i tada i sada.

Telekom Italija S.p.A. zaista ima iskustvo i patente, ali na žalost, suprotno onome što je za domaću javnost objavila preko cele stranice Politika, da je on jedan od partnera sa kojim je Vlada Srbije zaključila ugovor o prodaji dela našeg Telekoma, svuda u ugovoru ili ugovorima (jer upućeni kažu da ih je možda i više) stoji da su partneri grčki OTE i STET Internacional Nederlend (SIN), firma registrovana u Amsterdamu za koju u registru stoji da je osnovana i da posluje po propisima Holandije. Domaća javnost je, dakle, direktno bila obmanuta, na šta je uostalom bezuspešno upozoravao Fond za razvoj demokratije.

I više od pola
Domaćoj javnosti je prezentirano da su stranci kupili 49 odsto Telekoma, a upućeni kažu da su suštinski, kroz stvarni uticaj, obezbedili više od toga. Naime, u Izvršnom odboru od pet članova tri su strani predstavnici, a kako se u Odboru odlučuje većinom glasova, bez njih se očito ne može doneti nijedna važna odluka. Bez obzira na manjinski vlasnički paket koji imaju strani partneri. To se uostalom lepo može proveriti u članu 23 Statuta Telekoma Srbije.

Za razvoj tri odsto
Još krajem 1995. Srbija je dobila mobilnu telefoniju i tada je istaknuto da je Mobtel najnapredniji sistem u svetu. Ovaj ugovor, međutim, predviđa da se isplaćuje 3 odsto od bruto prihoda Telekoma i to u devizama i mesečno (na račune jedne banke u Švajcarskoj) na ime prenosa znanja, iskustva i patenata. Posle tri godine korisnici ovih usluga još nisu spoznali u čemu je Telekom bolji od Mobtela i zašto je uopšte plaćano ovih tri odsto za razvoj koji se ne vidi. Stručnjaci smatraju da u dobrom poslovanju holandski partner, zahvaljujući upravo tome, može da povrati sva sredstva koja je uložio u kupovinu dela Telekoma, a da mu usluge ostanu iste. Takođe, bila je obaveza da se u Telekomu razdvoji knjigovodstvo za mobilnu i fiksnu telekomunikacionu mrežu, što ranije nije činjeno, pa je tako i nemoguće donositi zaključke o stepenu isplativosti njih i drugih operatera.

Telekom Italija S.p.A zaista ima znanje, iskustvo i patente, a kako do danas nismo uočili da su u međuvremenu usluge Telekoma Srbija postale kvalitetnije, pitanje je koliko je toga preneo na pomenutu holandsku firmu, ukoliko u njoj ima akcije. Takođe, kažu upućeni, nijedna odredba ugovora, koji je sklopila tadašnja srpska vlada, ne sadrži obavezu Telekom Italije da prenese znanje, iskustvo i patente, bez ograničenja, na Telekom Srbije.

Inače, prema talijanskim izvorima u SIN-u, našem partneru, Telekom Italija ima 41 odsto akcija, a STET Internacional 59 odsto, u STET Internacionalu opet Telekom Italija ima 88 odsto akcija, a Telekom Italija mobile 12 odsto, dok je Telekom Italija akcionar sa 61, 1 odsto u Telekom Italija Mobile.

Sve su to, međutim, samostalna preduzeća koja imaju svoja prava i obaveze i potpuno je nepoznato koji stepen znanja i iskustva i patenata je Telekom Italija preneo na njih, pa i na pomenutu holandsku firmu, objašnjava advokat Milenko Radić. On ujedno podseća da renome i znanje ima firma, a da su akcionari promenljivi.

Ono što je, takođe, stvar za preispitivanje jeste činjenica da je Telekom Srbija A. D. osnovan bez javne licitacije za upis i uplatu akcija (a akcije su prvo emitovane, pa prodate stranim partnerima), što je direktno u suprotnosti sa članom 71 Zakona o hartijama od vrednosti, kaže Radić. Podjednako je u suprotnosti sa domaćim i međunarodnim propisima odobreni monopol na fiksnu telefoniju. U Evropi postoji takozvana "zelena karta" i propisima se zabranjuje postojanje manje od dva operatera.

Stoga je, kada su u pitanju manjkavosti ugovora, moguća revizija uslova pod kojim je posao sklopljen sa SIN-om. Verovatno je da postoji klauzula o ništavnosti odredaba koje su suprotne zakonima, a to su svakako barem one koje se odnose na monopol i javnu licitaciju. Nadležnost za sporove u vezi sa pomenutim ugovorima rešavala bi se u Cirihu pred Trgovinskom komorom, a u sporu bi se primenjivala verzija ugovora na engleskom jeziku, objašnjava Radić.

Doduše, sve nedoumice ovog ugovora najpozvanija je da objasni " najpoznatija svetska advokatska kancelarija sa 600 zaposlenih", koju je Vlada Srbije angažovala da osigura da ceo posao bude zakonit i besprekoran, a koja se zove Weil Gotshal and manges. Ovoj kancelariji je, kako se saznaje, uplaćeno u prvoj rundi oko 1,7, a posle još 1,3 miliona maraka i to je cena za nepoverenje srpske vlade prema advokatima u Srbiji i prema republičkom i saveznom javnom pravobraniocu, bez čijeg potpisa nije punovažan nijedan ugovor, kaže Radić.

Posle famoznog radnog doručka Miloševića sa Daglasom Herdom posrednički posao poveren je firmi Natvest Markets iz Londona, ali je provizija od 16 i od 12,45 miliona maraka, plaćena preko Frankfurta, firmi Natwest-Securities Limited. Sve zajedno advokati i posrednici koštali su 32 miliona maraka, a da li se slučajno ili ne, ta suma poklapa sa onim što je nedavno objavila italijanska Republika moraće da utvrde oni koji će se baviti preispitivanjem ovog ugovora. Upućeni tvrde da su navedena sredstva odbijena od cene za koju je prodat Telekom, odnosno od novca koji je trebalo da dobijemo.

Bojana Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:19h Da li je Telekom prodat za male pare i nepovoljne uslove
17:26h

Radnici u Telekomu i PTT-u na " minimumu rada"

17:32h Rukovodstvo "Jugoeksporta" spremno da napusti funkcije
17:44h U sredu novi razgovori o sukcesiji

18:06h

Grujić, direktor "Štampe", o monopolu na uvoz cigareta: Crno tržište buja

18:27h EDB obračunala "penale" pojedinim potrošačima
18:43h Štrajkuju radnici nikšićke "Trebjese"
   


     


FastCounter by LinkExchange