[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 17. februar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

16. Feb 2001 16:00 (GMT+01:00)

Teroristički napadi na srpske konvoje kod Merdara i Štrpca

Najmanje 14 mrtvih

Teško povređeno 43 ljudi. Daljinskom bombom raznesen autobus

BEOGRAD - Najmanje 14 Srba je poginulo, a 43 teško povređeno u petak u odvojenim napadima šiptarskih terorista na srpske konvoje kod Merdara i Štrpca.

U prvom napadu, koji se dogodio u britanskom sektoru, tri kilometra od administrativne granice Srbije sa Kosovom, deset Srba je poginulo, a 43 ranjeno, od kojih deset teško, kada je oko 11.15 bombom sa daljinskim upravljačem raznesen autobus "Niš ekspresa" registracije NI 117-61, potvrđeno nam je u Pres centru Kfora u Prištini. U autobusu je bilo više od 50 putnika.

Napad šiptarskih terorista na konvoj od pet autobusa u kojima je bilo više od 250 Srba koji su išli za Gračanicu i okolna sela u centralnom Kosovu, dogodio se u petak u 11.15 časova kod sela Livadice, između Merdara i Podujeva, tačnije, blizu mosta "Šumice", na ravnom putu i brisanom prostoru, neposredno iza hotela "Rudare".

Protesti u Gračanici
Tragedija kod Merdara izazvala je uznemirenje među meštanima Gračanice i okolnih sela, gde je u petak organizovano protestno okupljanje Srba koji traže od Kfora da im omogući, pre svega, bezbedno kretanje. Meštani, takođe, traže da saznaju imena poginulih i povređenih putnika, ali i okolnosti pod kojima se napad dogodio

Reagovanje Momčila Trajkovića
Povodom ovog napada, predsednik Jugoslovenskog komiteta za Kosovo i Metohiju Momčilo Trajković zatražio je od šefa UNMIK-a Hansa Hekerupa da preduzme konkretne korake ka zaustavljanju terorističkih napada na kosovske Srbe, kao i da se "kazne albanski lideri koji podržavaju nasilje usmereno protiv pripadnika manjinskih zajednica". Trajković je istakao da albanske teroriste "nažalost podržavaju pojedini moćnici i sa njima nastavljaju da vode pregovore, iako teroristi koriste napade na konvoje kao sredstvo za ostvarivanje nezavisnog Kosova"

Konvoj se putem Podujevo - Priština kretao uz pratnju Kfora. U Kforu nam je rečeno da su povređeni evakuisani helikopterima u bolnicu u Kuršumliji i u britansku bolnicu kod Kosova Polja. Tri osobe se nalaze u kritičnom stanju.

Naši izvori, međutim, nisu mogli da saopšte detalje ovog napada. Dok je prva vest glasila da je autobus pogođen "zoljom", ne isključuje se ni mogućnost da je eksplozivna naprava "prilepljena" na autobus dok je stajao na kontrolnom punktu Kfora kod Merdara.

Portparol Unmika Suzan Manuel je izjavila da je autobus dignut u vazduh ekplozivnom napravom. Izveštaji o načinu na koji je izveden napad su kontradiktorni. Postoje razne pretpostavke - od onih da je ekplozija izazvana "bombom na daljinsko upravljanje, koja je bila postavljena na putu" do tvrdnji da je eksplozija izazvana "protivtenkovskom minom, minobacačkim projektilom ili tromblonom".

Portparol britanskih pripadnika Kfora Nil Tomlin saopštio je da je istraga u toku i da je više lica privedeno. On je potvrdio da među vojnicima kfora nije bilo povređenih, niti poginulih.

- Drugi napad na autobus sa Srbima koji se vraćali kućama, dogodio se pola časa kasnije u blizini Štrpca, u američkom sektoru. U napadu koji se dogodio iz zasede ubijene su četiri osobe srpske nacionalnosti, rekla je portparol Unmika Suzan Manuel.

Ovo je, inače, treći napad na konvoje Srba u poslednja četiri dana. U prvom, koji se dogodio u utoroak na putu Uroševac- Štrpce jedan Srbin je poginuo, dok su četvorica povređena.

16. Feb 2001 23:00 (GMT+01:00)

Povređeni se oporavljaju
KURŠUMLIJA (Tanjug) - U kuršumlijsku bolnicu juče posle podne primljeno je 11 putnika koji su povređeni u terorističkom napadu albanskih ekstremista i sve se nalaze van životne opasnosti. Dežurni lekar u hitnoj službi Doma zdravlja u Kuršumliji, Slavica Radivojević, rekla je da su, posle ukazane prve pomoći, otpušteni Milorad Milošević iz Jasenovika, Gorica Šćepanović iz Kraljeva, Momirka Milovanović iz Lapljeg Sela, Jasmina Gudžić iz Niša, Dejan Mladenović iz Lipljana, Saša Stojanović iz Preoca, Božidar Nedeljković iz Lapljeg Sela i Emilji Alija iz Niša. Na hirurško odeljenje prokupačke bolnice upućeni su Nenad Ničić iz Gračanice i Bojan Lazić iz Kosova Polja, a na odeljenje za uho, grlo i nos Raša Vanić iz Donje Brnjice.

Saučešće Hakerupa
Šef Unmika Hans Hakerup izrazio je žaljenje zbog napada na konvoj Srba i izrazio saučešće porodicama poginulih. Pritom je obećao da će civilna administracija učiniti sve da se teroristi pronađu, a srpskom narodu pomoći da ostane na Kosmetu.

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^politika

16:00h Teroristički napadi na srpske konvoje kod Merdara i Štrpca, najmanje 14 mrtvih
16:15h Živković pred saveznim poslanicima: Reakcija terorista na podršku mirovnom planu
16:20h U Lapljem Selu poginula Srpkinja
16:30h U Štrpcu i dalje napeto
16:45h Bujanovac: Četvoro Srba kidnapovano kod Cerevaljke
17:00h Reagovanje stranaka: Najoštrija osuda terorističkog napada
17:20h Robertson šokiran
18:15h Uspešna misija potpredsednika Čovića i ministra Svilanovića
19:15h Vladika Artemije razgovarao sa sekretarom Kolinom Pauelom
19:20h Predrag Bulatović o koaliciji: SNP i NS zajedno?
19:25h Đukanović raspisuje izbore u utorak
19:30h Potpredsednik DSS-a o „sporu" s LSV-om
19:35h DS protiv Nenada Čanka

19:32h

Šef SRJ: Ništa o izručenjima
19:50h Vlada obrazovala Komisiju za privredu i finansije
20:00h Zagrebačka štampa o „operaciji Dubrovnik": Bulatović i Kostić kandidati za Hag?
20:10h SRJ i BiH razmenili otpravnike poslova
20:15h Žižić primio Ralstona
23:28h Koštunica: Pogubne namere ekstremista
23:29h Vlade SRJ i Srbije traže energično delovanje Kfora
23:30h SB: Apel liderima kosovskih Albanaca
23:33h Odloženo potpisivanje sporazuma SRJ i RS
   


     


FastCounter by LinkExchange