[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 17. februar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

16. Feb 2001 18:19 (GMT+01:00)

Rimski dnevnik "Republika" otkriva

Za Telekom Italijanima 3 odsto provizije

RIM (Beta) - Italijani su prilikom otkupa 29 odsto Telekoma Srbija 1997. godine tražili više miliona dolara mita, otkrio je u petak rimski dnevnik "Republika", navodeći detalje tog posla kojim je Slobodan Milošević došao do neophodne gotovine u periodu između sankcija zbog rata u Bosni i novih uvedenih zbog Kosova.

List, između ostalog, opisuje kako je taj posao u Beogradu Milošević proslavio sa oko 12 do 15 poverljivih saradnika, uz šampanjac i nazdravljanje predsedniku. Uz Miloševića je ministar za privatizaciju Milan Beko koga Milošević pita: "Ne razumem zašto smo mi morali da platimo ta 32 miliona maraka, mi najmanji i najsiromašniji. Zar nije mogao da plati Telekom?", na šta Beko odgovara: "Predsedniče, to je samo tri odsto!".

Na Miloševićevo pitanje: "Pa šta onda?", Beko kaže: "Tri odsto je uobičajeno da se plati na Zapadu, obavezno je kada se posluje sa Italijanima", na šta se Milošević nasmejao: "Ti mafijaši", a Beko odgovorio: "Da, mafijaši, ali bolje je porez od tri odsto, a ne kao kod nas 100 odsto", navodi "Republika" pozivajući se na izvor iz krugova prisutnih.

List postavlja pitanje da li je posao sa Telekomom otkup koji omogućava italijanskoj firmi da se probije u istočnu Evropu, ili politička akcija da se u interesu Italije spreči kolaps Srbije i Miloševićevog režima, ili je sve zajedno, kao i ko su protagonisti tog političko-finansijsko-poslovnog zamešateljstva.

List, takođe, navodi da je ugovor, koji je 9. juna 1997. zaključio generalni direktor STET-a Tomazo Tomazi di Vinjano u Beogradu bio državna tajna i "po eksplicitnom dogovoru strana" na tajnu su se obavezali ugovarači. S obzirom da su sve četiri kompanije - STET i Telekom Italija, PTT i Telekom Srbija bile 1997. javne firme, ta praksa je čudna i saučesnički je povezala prodavca i kupca, način plaćanja, finansijske kanale, one koji su ostvarili korist. U Beogradu se o tome nije ni govorilo, a u Rimu ugovor nije mogao da se vidi, pa ga čak nisu pročitali ni verifikovali članovi Upravnog saveta STET-a, piše Republika.

Republika prenosi i izjavu Žarka Koraća, koji je rekao da je čuo za optužbe o proviziji i da je opozicija takođe čula da je jedan deo novca završio u Miloševićevoj partiji, ali je dodao da je za suđenje, ako se Miloševiću bude ikada sudilo o korupciji, potreban dokaz, a njega nema.


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:19h Rimski dnevnik "Republika" otkriva: Za Telekom Italijanima 3 odsto provizije
18:24h Kako živimo sa čvrstim dinarom u džepu: Više za mleko, manje za "jugo"
18:43h Posle postavljanja kontrolnih punktova Savezne carine
18:56h Nećemo odustati od trećeg operatera
   


     


FastCounter by LinkExchange