[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 05. februar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Feb 2001 16:40 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Doris Dragović

(Kraljica torcide)

Početak - rođena je pre pedeset godina, u znaku Ovna. Otac joj je Crnogorac, bio je pomorski kapetan, majka Dalmatinka. Od roditelja je naučila "Nije važno šta je rečeno, već ko je to rekao", i to joj je, prema sopstvenom priznanju, pomagalo uvek kad bi je optužili da je izjavila ovo ili ono...

Detinjstvo - kao klinka zaljubila se u more, ta ljubav traje do, kako kaže, danas.

Nacionalnost - Hrvatica, mada Milutin Zahar Popović, koji je najzaslužniji za njenu solističku karijeru, kaže: "Doris je eksplozivna žena s jasnim karakteristikama crnogorsko-srpskog temperamenta i pragmatičnošću koju imaju Hrvati."

Verska opredeljenost - katolkinja.

"Ne možemo biti bahati ni pred Bogom ni pred sobom", navodi različitim povodima, i pita se: "Bože, ko me toliko mrzi?" Kad je lane ulepšavala crnogorskom predsedniku Đukanoviću prelazak iz stare u novu godinu, digla se velika prašina u njenoj lijepoj. Zamerali su joj svašta, pretili joj da će ostati bez nadimka "Kraljica torcide" (dobila ga je na početku rata u Hrvatskoj od navijača Hajduka, jer je prva javno odbila da bude deo socijalnog miljea, odnosno da bude "heroj rata zaboravljen u miru").

"Ako sam prva nastupala u Šibeniku, Zadru, Vukovaru, Tuzli, Mostaru, Kninu, zašto ne bih bila prva koja će iz Hrvatske doći u Crnu Goru?", pravdala se ona, a podržao je i kotorski sveštenik don Branko Sbutega.

"Sramotan je fenomen da bi kultura trebalo da plaća svinjarije politike, koliko sramotan toliko i nepravedan, jer trgovac kokainom ili minama ostaje patriota i državljanin i dok trguje s deklarisanim političkim neprijateljem, ali pesnik postaje državni neprijatelj kad recituje osvedočenom prijatelju... Na hrabrima je da to promene, a kad ne znamo ko je hrabar, moramo se upitati ko je prvi, jer posle njega idu svi. Bio bih srećan da vi budete prvi", napisao joj je don Sbutega.

Obrazovanje - u dostupnim biografskim podacima ne piše šta je završila, a mnogi misle da bi joj diploma samo smetala u ovome što, vele isti, dobro radi.

Karijera - javnost je upoznala kao člana grupe "More". Sama kaže: "Bilo je to pre skoro dvadeset godina, kad sam, što bi rekli, bio 'lep i mlad'. Entuzijazam, mladost, polet. Grupa "More" je upravo sa mnom izašla iz okvira balade, nekog mediteranskog stila koji se strogo negovao s Oliverom Dragojevićem i Meri Cetinić, koji su bili moji prethodnici u grupi. Bila je to jedna teška muzička forma, nekakav džez-rok, ali je "More", kao legendarni bend, to sebi mogao da dopusti. Kako sam među muzičkim legendama bila najmlađa, tako sam imala najmanje prvo glasa."

U "Moru" je sarađivala sa Slobodanom Kovačevićem, a onda su pozvali g. Zahara da joj "da krila". "Radio sam pola njene prve ploče. Bili su to veliki hitovi: "Hej, Jugosloveni", pesma koja je postala zvanična himna jugoslovenskih sportista na Olimpijadi u Koreji, pa "Santa Marija dela Salute", za koju je govorila da je vrhunac njene karijere. Tako se Doris vinula u sam vrh. Ona je poput tenka, ima svoju autostradu i ništa je ne može zaustaviti k cilju. Zna da izabere pesmu i da je iznese na pravi način", otkriva nam sitne detalje o svojoj bivšoj saradnici g. Popović Zahar.

Potom je usledila Pesma Evrovizije 1986, gde se takmičila s pesmom "Željo moja". Već uveliko je bila zvezda kad su počeli da je prate tračevi i sitne ljudske pakosti tipa - bila je u vezi s Harijem Mata Harijem, te menja partnere kao čarape - ali i epiteti - lepotica avarskog tipa.

I dok će je oni koji je vole pamtiti po hitovima "Za tvoje oči", "Što je do mene ostalo", "Ja noćas umirem", Neću propasti ja", oni koji je "očima gledati ne mogu" sećaće se isključivo njenog nastupa pred Tuđmanom kad mu je pesmom galila srce... Ima i onih koji, čim čuju Doris, kažu: "A, to je ona Hrvatica, Tuđmanov bojovnik, ona što je rekla da ne bi pravila album "Krajem vijeka" da je znala da će biti ovoliko popularan u Srbiji"... Ona, pak, komentariše: "Trebalo bi da budem izuzetno glupa osoba da izjavim takvo nešto."

U međuvremenu, s "Marijom Magdalenom" stigla je još jednom na Pesmu Evrovizije", 1999, i osvojila četvrto mesto (skinuli su joj poene zato što je na ploči imala muški hor, a na sceni ne, pa je sa 4. pala na 7. mesto. To nije umanjilo hrvatsku radost niti je sprečilo hrvatske zvaničnike da joj telefonom čestitaju na pobedi, zvao je Mate Granić, eksministar inostranih poslova).

Stranački angažman - sama nije pričala da li je član neke stranke, ali mnogi bi se zakleli da jeste bila u jatu HDZ-a.

Zanimljivosti - hrvatski tisak ("Nacional") nedavno je proglasio za treću najgore odevenu ženu u Hrvatskoj, uz komentar da je najlepša Hrvatica sve uradila da to više ne bude. Ipak, g. Zahar tvrdi da nisu u pravu i kaže: "Ona je samo razbarušeni umetnik. Za nju je odevanje nužno zlo i poslednja je osoba koja bi se podvrgnula plastičnoj hirurgiji. Doris je izuzetno šarmantna žena."

S vaterpolistom Marijom Budimirom ima sina.

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

16:05h

Zoran Đinđić: Odrešene ruke za rešenje krize na jugu Srbije

16:15h

Deklaracija Unmika, Kfora i Albanaca ne obavezuje Srbe

16:30h

"GLAS" prenosi: "Kronikls" - Treba li Jugoslavija da isporuči Miloševića Hagu ili da mu sudi sama?

16:40h

Ko je ovaj čovek: Doris Dragović

16:50h

Sergej Ivanov izjavio: Moskva je za očuvanje SRJ

17:00h

Artmanova o intervjuu Miloševića: Što pre u Hag

17:10h

Bošnjaci u Sandžaku ne žele otcepljenje Crne Gore: Većina za Jugoslaviju

17:25h

Ambasador SRJ u UN Dejan Šahović Neophodna promena: Kumanovskog sporazuma

17:45h

Milovan Čogurić o stanju na jugu Srbije: Preko hiljadu terorista

18:00h

Francuski vojnici se povukli s mosta u Kosovskoj Mitrovici

18:15h

Šiptari na jugu Srbije nastavljaju da se utvrđuju: Ucenjivanje sunarodnika

18:30h

Tokom posete Vašingtonu, Đukanović zatražio: Pomoć u borbi protiv kriminala

18:45h

U ponedeljak radna grupa crnogorske Skupštine: „Politički" TV kanal

19:05h

Pravni savet Mitropolije crnogorsko-primorske: Vlast pristaje na otimanje crkava

      


FastCounter by LinkExchange