[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 05. februar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Feb 2001 17:09 (GMT+01:00)

Otporaši na Drugom kongresu najavili promenu kursa

Novi patriotizam Otpora

Policija aktivistima vratila dosijee. Pesnica ustupila mesto skelama. Revoluciju zamenjuju evolucijom

BEOGRAD - Više od 2.000 aktivista Otpora sakupilo se juče u dvorani Doma sindikata i najavilo promenu kursa ovog pokreta koji će iz revolucionarnog preći u politički.

Na Trgu Nikole Pašića postavljene su skele, novi simbol Otpora, koje simbolišu ono što su aktivisti dosad učinili, da bi zatim na njima gradili "kuću". Skele su se čak protezale i holom ispred prepune sale.

Policija ubuduće apolitična

- Vraćanjem dosijea pokazali smo da se policija više nikad neće baviti politikom i da smo s tim raskrstili zasvagda - izjavio je posle kongresa Dušan Mihajlović, ministar policije u Vladi Srbije, napominjući da je Otpor neosporno imao veliku ulogu u rušenju, kako se izrazio, štetočinskog režima.

Najpre je okupljene čekalo iznenađenje - jedna od 100.000 aktivista, kako se predstavila, podelila je nekoliko desetina kutija policijskih dosijea vraćenih aktivistima koji su u policiji proveli 42.000 sati.
- Ovim činom nadamo se da zatvaramo period represije - propratile su njene reči prozivku predstavnika iz cele Srbije - Boška Novakovića, Robertina Knjura, Srđana Milivojevića, Dušana Kocića, Gorana Draškovića, Predraga Lečića, Marka Simića, Novaka Stojanovića, Zorana Matovića i Stanka Lazendića, koji su dosijee preuzeli.

Otporašima je prikazan film s maksimama "Otpor agresiji" i "Otpor gašenju medija" koji je pratio nemila događanja na ovom prostoru od početka devedesetih donedavno.

Inserti s vukovarskog ratišta, tenkovi po asfaltu i njivama, policijska prebijanja, deljenje hleba na Trgu republike u Beogradu, cene s bezbroj nula i unakaženi leševi bile su scene koje su se nizale. Eksplozije prilikom NATO bombardovanja su, uz govore Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja bili najviše izviždani.

Aktivista Ivan Marović, trenutno u vojci, s ekrana je objasnio zašto je pesnica pohranjena rečima da se njome ne možemo boriti s nekim slabijim od nas. Marović je rekao i da se ovaj simbol seli u srca sve dok se za njim ponovo ne ukaže potreba.
- U promene moramo zakoračiti odmah. Zato će Otpor prvi promeniti strukturu i način delovanja, bez obzira što smo pobednici. Kad pobeđuješ i želiš da se promeniš, to je evolucija. Broj aktivista i raširenost više nije presudan, već ideja novog patriotizma i ono šta ostavljamo onima koji dolaze posle nas. Neka ovo bude poslednja generacija u Srbiji na koju niko nije mislio - rekao je jedini govornik, Vladimir Pavlov iz Novog Sada, dodajući da će se odsad graditi kuća i to na zdravim temeljima koji će počivati na znanju.

Pavlov je naveo da će Otpor ubuduće biti organizovani pokret koji nudi i zahteva odgovornost pojedinca.
- Odgovornost je Srbiji neophodna, a da su pojedinci odgovorni, dokazaće hapšenje Slobodana Miloševića - napomenuo je.

Najavljujući ulaganje u znanje mladih stručnjaka koji su zemlji neophodni da ne bi "zavrtali šrafove u fabrikama kojima upravljaju stranci, jer smo nestručni", otporaši su kongres zatvorili, a da publika to nije ni primetila.

M. Bjelovuk

 

Kakve, bre, patriote?

- Patriotizam ne shvatamo kao žrtvovanje za državu, već kao znanje koje država treba da obezbedi svojim građanima, a to znanje će oni kasnije ponovo uložiti u napredak države - objasnio je za "Glas" ovaj termin aktivista Otpora Nenad Konstantinović napominjući da više ne treba da bude odricanja i mitova i dodao: "Ako ova zemlja ne dobije znanje, od nje neće biti ničega. Ipak, znanje ne treba da bude skoncentrisano u Beogradu. Želimo da živeti bude jednako lepo svuda u Srbiji".


vesti po rubrikama

^društvo

17:09h

Otporaši na Drugom kongresu najavili promenu kursa

17:25h

Savezni sekretar za informisanje najavio tužbe protiv Matića, Markovića i Jevđovića

17:37h

Od ponedeljka startuje nova zanimacija za Internet igrače

      


FastCounter by LinkExchange