[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 04. februar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

03. Feb 2001 19:05 (GMT+01:00)

Bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević u intervjuu torinskoj „Stampi"

Tribunal je amoralna
i ilegalna institucija

Moja sigurnost je pitanje časti i morala novog šefa države. U slučaju Kosova sam zakasnio

RIM (Tanjug) - Bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević izjavio je u intervjuu za italijanski dnevnik „Stampa" da se on i njegova porodica ne osećaju sigurnim. Govoreći o Haškom tribunalu, on je rekao da ga smatra za „amoralnu i ilegalnu instituciju koja je postala sredstvo represije za nepokorne predstavnike nepokornog naroda, kao što su nekada postojali koncentracioni logori za suvišne narode", i da Tribunal „prvenstveno postoji zbog Srba". „To je ista forma zastrašivanja koju su nacisti koristili prema Jevrejima, a zatim i prema svim slovenskim narodima".

Razgovor sa Koštunicom
Zamoljen da kaže o čemu su predsednik SRJ Vojislav Koštunica i on „razgovarali 6. oktobra u noći", bivši šef režima je rekao: „Koštunica me je obavestio da je Ustavni sud potvrdio njegovu pobedu. Prihvatio sam informaciju. Ali nisam očekivao da će nasilje i rasulo biti nastavljeni. U pitanju je bio scenario da se izazove prolivanje krvi, koji smo, srećom, izbegli. Dobro se zna ko bi za to bio optužen. U mom gradu Požarevcu su opljačkali i zapalili imovinu mog sina. Jasno je da je sve to bilo unapred smišljeno".

Govoreći o periodu svoje vladavine, Milošević ističe „da je do Dejtonskog sporazuma imao podršku vlada zapadnih zemalja, jer im je u tom periodu odgovarala stabilnost na Balkanu". „U trenutku kada su počeli da smatraju zanimljivom nestabilnost regije, izgubio sam njihovu podršku. Dakle, nije se promenila moja politika, ali su promenjeni interesi sila u regionu", kaže Milošević. On je još dodao da je „u slučaju Kosova zakasnio", iako je „stanje na Kosovu smatrao jednim od glavnih problema Jugoslavije, a posebno Srbije...a uopšte me nije iznenadilo bombardovanje i uranijum".

Bivši predsednik SRJ negirao je bilo kakav režimski aspekt svoje vladavine. Takođe je rekao „da nema novac u inostranim bankama i da su laži sve ono što se govori i piše o učešću članova njegove porodice u prljavim poslovima". On je izjavio da je „oduvek živeo samo od svoje plate" i da „nova vlast preti suđenjima za zločine koji su izmišljeni u njihovim kancelarijama". Za namere novih vlasti da pokrenu istragu Milošević je rekao da „takva praksa montiranih procesa spada u iskustva iz najcrnjih godina nacizma, staljinizma i makartizma".

Milošević je naveo da „uopšte nije siguran da su rezultati septembarskih izbora bili rezultat volje naroda" i ocenio da se, zbog „velikog spoljnog i unutrašnjeg pritiska-medijskog, psihološkog i vojnog" može smatrati da je on, Milošević, „žrtvovan kao oličenje protivljenja američkoj politici". Šef SPS je izneo i mišljenje da su u izborima „odigrala ulogu tri činioca: pritisci, strah i korupcija". „Pare, tolike pare su imale ogromnu ulogu u zbivanjima poslednjih godina, a naročito prošle jeseni. Tim novcem su kupljeni ne samo glasovi jednog dela građana, već i uverenje da takvo delanje nije nemoralno, kao i da su pare potpora za stvaranje sistema u kojem se živi bolje", rekao je Milošević.

Na pitanje da li oseća da mu preti opasnost, odgovorio je da je „sigurnost bivšeg predsednika zapravo pitanje časti i morala novog šefa države". „Možda će nešto časti i izvesnog stepena morala biti od strane drugih, od celog naroda. Ali, ni moja porodica ni ja ne osećamo se sigurnim", izjavio je Milošević u intervjuu za torinski dnevnik „Stampa".

Šta je rekao Holbruk
On je kao glavnog spoljnog krivca za ratove u bivšoj Jugoslaviji naveo Evropu, posebno Nemačku. Za kosmetsku krizu, kao i rat NATO protiv SRJ, Milošević je prozvao SAD. Kao potvrdu za svoj stav on je naveo jedan razgovor vođen 1998. godine sa Ričardom Holbrukom tokom kojeg mu je američki diplomata priznao da Albanci zapravo ne interesuju zvanični Vašington, već da krizu na Kosmetu koriste za jačanje liderske uloge u Evropi. „Mi smo super sila i imamo taj interes", rekao je Holbruk.
„Holbruk i ja smo uspešno sarađivali sve do Dejtonskog sporazuma", rekao je Milošević. „On je na presudan način doprineo sklapanju primirja kad su se srpske snage nalazile u kritičkoj situaciji. Rekao sam mu odlučno da ćemo prekinuti pregovore, a on je zaustavio hrvatsku vojsku ispred Prijedora, koji je bio pred padom isto kao i Banja Luka. Bilo je obećano da posle Dejtona budu ukinute sankcije, ali nisu održali reč..."

Bez mišljenja o predsedniku
Na pitanje kako gleda na činjenicu da predsednik Koštunica odbacuje mogućnost izručenja optuženih za ratne zločine Haškog sudu, Milošević je odgovorio da još uvek nema mišljenje o novom predsedniku, dok je na pitanje o mogućnosti suđenja u Beogradu odgovorio: „U Hagu bih to mogao da razumem, tamo su optužbe izmišljene. Ali u Beogradu, e to jedino kad bi se tu postavila jedna ispostava Haškog suda...", zaključio je bivši predsednik SRJ.


vesti po rubrikama

^politika

18:00h

Komentar u nemačkom listu Frankfurter Rundšau: Što je Rusima, nije dozvoljeno i Srbima

18:05h Delegacija UE dolazi u Beograd
18:19h

Drugi kongres Otpora: Platforma za novi patriotizam

18:22h Ruski ministar odbrane stiže u SR Jugoslaviju
18:30h Albanci odustali od demonstracija
18:32h

Šon Saliven iz Kfora najavio: Sastanak sa Čovićem i Trajkovićem

18:35h U tampon zoni na jugu Srbije relativno mirno
18:37h Đukanović ohrabren stavovima senatora
18:40h Karl Bilt u izveštaju Ananu o stanju na jugu Srbije: Rešenje je zajednička uprava
18:45h Dragan Šoć: Srbija kao partner
18:50h Amerika protiv nezavisnog Kosova
18:55h Vladan Batić o Haškom tribunalu
19:00h Premijer Srbije posle razgovora u Vašingtonu: Podrška za rešenje problema
19:05h Bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević u intervjuu torinskoj „Stampi"
19:10h Ljajić najavio novi zakon o manjinama
19:15h Odbornici DS Bora traže smenu predsednika
19:30h Kratke vesti
21:34h MUP odobrio protest pravoslavne omladine
   


     


FastCounter by LinkExchange