[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 31. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

30. Jan 2001 18:36 (GMT+01:00)

Spremaju li Šiptari stalnim napadima na jug Srbije zamku Beogradu?

Prolećna ofanziva za veliku Albaniju

Srbima svet čestita uzdržanost, ali žrtve padaju. Od početka sukoba poginulo devet civila, osam policajaca i jedan vojnik. Teroristi žele da kontrolišu magistralni put Niš-Skoplje

Predsednik SRJ Vojislav Koštunica napustio je pre vremena Davos i Svetski ekonomski forum, da bi se u Beogradu konsultovao s političkim, vojnim i policijskim vrhom zemlje jer se tokom njegovog odsustva situacija na jugu Srbije još više pogoršala.

Po povratku u zemlju, predsednik Koštunica je izrazio nezadovoljstvo ponašanjem NATO-a i KFOR-a. Ocenivši situaciju u ovom delu zemlje krajnje alarmantnom, Koštunica je naglasio da će nastaviti aktivnosti kako bi došlo do konkretnih mera i s druge strane.

-Trudićemo se da ne budemo uvučeni u zamku, u provokaciju, nudeći, s druge strane, diplomatske i bezbednosne mere koje bi bile primerene ovom trenutku i stanju odnosa na jugu Srbije - naglasio je Koštunica, kome je ovo, posle Beča, bio drugi put da, zbog događaja na jugu Srbije, prekine međunarodne aktivnosti.

Ceo svet čestita Srbima i predsedniku Koštunici na strpljenju i diplomatskim nastojanjima da se situacija mirno reši, a žrtve i teritorije padaju. Ali, Savet bezbednosti UN ipak nije sazvao vanrednu sednicu već je u utorak uveče održao samo konsultacije. A situacija na jugu Srbije svakim danom sve je ozbiljnija. Od početka sukoba, pre skoro godinu dana, poginulo je 17 ljudi - devet civila, osam policajaca i jedan vojnik, dok se četiri osobe vode kao nestale.

Cilj terorista, koji u napadima koriste snajpere, teške mitraljeze, minobacače i ručne bacače - kako li ih je KFOR razoružavao? - je da potisnu vojsku i preuzmu kontrolu nad magistralnom saobraćajnicom Niš- Skoplje.

Predsednik SO Preševo i lider Partije za demokratsko delovanje koja okuplja Šiptare na jugu Srbije Riza Halimi pre nekoliko dana je najavio da bi u narednih nekoliko nedelja moglo da dođe do eskalacije sukoba. I većina britanskih analitičara procenjuje da bi Šiptari već na proleće mogli da krenu u pravu ofanzivu na jugu Srbije, ali i u Makedoniji. Na to upućuje i ubrzana mobilizacija Šiptara, kako na jugu Srbije, tako i na Kosovu i Metohiji, za terorističku „OVPBM", u čijim redovima ima i mudžahedina.

Panici u šiptarskim redovima doprinosi i odlazak Bernara Kušnera, velikog zaštitnika albanskog stanovništva na račun drugih manjina, i dolazak izbalansiranog Hansa Hakerupa, koji za koji dan otvara kancelariju i u Beogradu.

Pod tim pritiscima i namerama, tok događaja na jugu Srbije umnogome podseća na one na Kosovu i Metohiji, koji su prethodili bombardovanju. Intenziviranje aktivnosti koje bi izazvale odgovor vojske i policije trebalo bi da predstavi prisustvo naoružanih Šiptara u ZKB, radi zaštite tamošnjeg šiptarskog stanovništva.

Šiptari i ne kriju da žele da obnove scenario koji je doveo do NATO bombardovanja 1999. godine. Pri tom žele da iskoriste vreme formiranja nove američke administracije, a imaju i dodatni razlog za žurbu. Naime, diplomatska aktivnost predsednika Koštunice počinje da daje rezultate, pa vlasti u Beogradu mogu da dobiju punu podršku međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma.

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^politika

15:19h

Savet bezbednosti o stanju na jugu Srbije

15:20h Albanski ekstremisti napali policiju
15:22h LS Vojvodine pozvala državni vrh
15:23h Zbog porasta nasilja, Kfor doneo odluku: Policijski čas u Mitrovici
15:25h SAD osuđuju napade terorista na jugu Srbije
15:27h Napadnuti Srbi vraćeni u severni deo Mitrovice
15:28h Buš pozvao gradonačelnika Čačka
15:35h NATO spreman da suzi kopnenu zonu bezbednosti
15:37h

Pol Biver: Iza napada na jug Srbije stoji "kum" Sali Beriša

15:40h SDU o kancelariji Savezne vlade u Podgorici
15:41h DOS preuzeo opštinsku vlast u Požarevcu: Levica odustala
15:42h Otporaši razgovarali s Pavkovićem o skraćenju vojnog roka
17:26h Masovna promena činovnika
18:27h Prof. dr Miroljub Jeftić: „Zetra" do Niša
18:34h Prof. dr Predrag Simić: Atak na Srbiju
18:36h Spremaju li Šiptari stalnim napadima na jug Srbije zamku Beogradu?
19:01h Ko je ovaj čovek: Obren Joksimović (Povuci, potegni)
23:46h Perišić ustupa mesto Vuksanoviću
23:48h Čovićev plan za rešavanje krize na jugu Srbije
23:49h Đukanović u SAD
23:50h Savet bezbednosti raspravljao o jugu Srbije
23:52h Milan St. Protić istupio iz Nove Srbije
23:53h Podgorica: Skinuta tabla
   


     


FastCounter by LinkExchange