GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI” d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
     

Glas javnosti 24 sata sa Vama..... najnovije vesti iz zemlje i sveta.....


PISMA

 

Nepravda

Nebriga PTT prema svojim pretplatnicima

U našem soliteru Ulica Pere Todorovića, br. 10, ima 55 stanova i isto toliko pretplatnika. U sredu, 17. januara, su svima bez najave, prekinute veze. Objašnjenje na 977 je bilo da prelaze na nove znakove i da je u pitanju samo "preziđivanje" koje će već sutra 18. januara, biti izvršeno.

Evo, već 8. dan oko 40 telefona nije povezano, a 977 samo nas obaveštava " radi se". Kao srčani bolesnik sa ugrđenim "pejs mejkerom" moram imati telefon za nedao Bog. O obavezi PTT i njegovom odnosu prema svojim pretplatnicima, neću da govorim, već hoću na ovaj naćčin da ih podsetim da nas i naše probleme nakon 8 dana bez telefona.

Jovan Uzelac,
Beograd


Mišljenje

Zbunjuju kadrovska iznenađenja nove vlasti

Kao redovan čitalac lista "Glas" odao bih priznanje redakciji koja je uspela da stvori jedan istinit, objektivan i čitan list. O tome svedoči i rubrika "Glas čitalaca" u kojoj se mogu pročitati mišljenja čitalaca o raznim pitanjima. To me je podstaklo da i ja napišem ovih nekoliko redova, u nadi da će ih urednik štampati.

U nedeljnom broju (21. januar) pročitao sam tekst Milana Jokića "Ko dobija utakmicu", koji mi se veoma dopao i koji u svemu podržavam. Reč je naime, o nekim kadrovskim rešenjima naše nove vlasti, koju prihvatam i za koju sam glasao. Gospodin Jokić, izražava svoje neslaganje sa novoimenovanim ambasadorom u Parizu, izvesnog gospodina Radomira Dilića (početnik u diplomatiji) a ja izražavam svoje ogromno iznenađenje da će naš novi ambasador u Beču biti novinar Mihajlo Kovač.

Dugogodišnji sam radnik u informativnoj delatnosti (nije bitna kuća) i imao sam prilike da bliže pratim novinarsku karijeru Mihajla Kovača od novinara u partijskoj rubrici "Politike" preko mesta urednika u listu "Komunist", u vreme kada je glavni urednik bio dr Vojislav Mićović. Kovač se na toj dužnosti vrlo angažovao i za zasluge stan je dobio: To je inače, bilo vreme čistki političkih neistomišljenika u nauci i kulturi. Kovač je tu bio pritka sablja. Bilo je to vreme kad se o teroru Šiptara nad Srbima na Kosovu nije objavljivalo ni slovo, itd.

Potom prelazi na Televiziju u vreme slavnog Mitketa i avanzuje do urednika i voditelja dnevnika! Kada počinje raspad bivše Jugoslavije i stradanje Srpskog naroda u Hrvatskoj i Bosni, Kovač je na čelu (perjanica) onih u RT Beograd i šire u novinarskim krugovima koji za sve okrivljuju samo Srbe i koji javno blate sve one novinare patriote koji su ostali uz istinu i uz svoj narod. Pri tom se krije iza odore tobože "nezavisnog" novinara. I pogađate. Rado je dočekan na deviznoj blagajni onih koji su poveli, i svi ovih deset godina vodili, medijski (i ne samo taj) rat protiv Srba.

Interesantno je da su takvi novinari, mislim na Kovača i slične, koji su napadali Srbiju i srpski narod, ili koji su bili u zapećku (ni luk jeo ni mirisao) sada pod novom vlašću izbili u prvi plan i zauzeli odgovorna mesta. To se naročito vidi u Televiziji i Radio Beogradu, ali i u još nekim redakcijama, a da su pravi novinari, patriote, hrabri i istinoljubivi, potisnuti, žigosani i iznevereni tobože kao "ratni huškači", "miloševićevci" i sl., mada mnogi od njih niti su podsticali na rat, naprotiv, a neki nisu skrivali da ne ljube Miloševića.

Mihajlo Kovač je kovač samo svoje, ali ne i srpske sreće. Ako već ambasador treba da bude Mađar, a treba, zašto to nije dr Tibor Varadi ili neko drugi (a ima ih). Čemu ovakva iznenađenja?!

Rastko Jovanović,
Beograd


Pitanje

Gde ste sada, direktorko?

(Pismo direktoru Sektora za radne odnose PTT-a Miroslavi Perović)

Obraćam Vam se "preko novina" jer još uvek nisam dobio nikakav odgovor na zahtev koji sam Vam uputio 6. decembra 2000. godine. Da Vas podsetim: tražio sam da mi se javno izvinite zato što ste kao poslušnik prethodnog režima na mene vršili pritisak da potpišem liste podrške za predsedničkog kandidata koalicije SPS-JUL i kandidate za poslanike u Veću građana Savezne skupštine iste koalicije.

Odlučili ste da ćutite i da se povučete u svoju kancelariju. Mnogi ljudi bi pomislili da Vi niste ništa krivi, da ste samo izvršavali naređenja. Uostalom, ko može pouzdano da tvrdi da je na zaposlene vršen pritisak? Glasine da će biti proveravano ko je potpisao i ko nije potpisao, usplahireni kuriri sa spiskovima, dobronamerni saveti šefova: "Potpiši, nemoj da praviš gužvu".

Da je pobedila Vaša strana, ponosno biste prolazili hodnicima Pošte, zadovoljni što ste i Vi dali doprinos za "pravu stvar". Ali, to se nije desilo i sada ste se zatvorili u svoju kancelariju. Niste čak ni častili zaposlene kafom 6. oktobra kao što je to učinio direktor Direkcije u kojoj radimo. Ta je osoba bila malo spretnija od Vas, pa je u vreme prikupljanja potpisa otišla na odmor.

Ono što nikako ne mogu da Vam oprostim, je to što se ponašate kao da ništa nije bilo. To što kod Vas i Vama sličnih nema ni trunke stida i sramote, deluje poražavajuće i zastrašujuće. Ko zna na šta biste još pristali da su bili u mogućnosti da Vam daju nove direktive. Što je najgore, Vi i Vama slični ste još direktori. Verovatno mislite da ste nezamenljivi i Bogom dani za rukovodeće funkcije. A i plate nisu loše. Bilo je tu i stanova, kredita i slično.

Obratio sam Vam se ovim putem jer osobe slične Vama još uvek zauzimaju rukovodeće funkcije u svim javnim preduzećima. Želja mi je da čitaoci u ovom tekstu prepoznaju nešto od onoga što su sigurno imali prilike da dožive na svom radnom mestu.

Nezadovoljstvo zbog katastrofalne politike prethodnog režima rezultirao je njegovim slomom na saveznim i republičkim izborima. Nažalost, društvena infrastruktura ostala je okupirana armijom poslušnika, koji su, pod maskom utopijske demagoške ideologije, umrtvili svoju svest i odbacili osećanje stida. Tek kada se takvi kao Vi sistematski uklone sa bilo kakvih rukovodećih funkcija, ovo društvo će krenuti napred.

Mr Dag Kolarević, psiholog
JP PTT saobraćaja "Srbija"
Beograd


Bojazan

Sišao Kurto, uzjahao Murto?

Sredinom prošle godine kupio sam plac (6 ari) u zemunskom naselju Plavi Horizont. Tadašnja opštinska vlast mi je nakon novčane uplate izdala rešenje, koje je u zakonskom roku steklo pravnosnažnost. Odlaskom radikalske vlasti, nova vlast je nezvanično počela d osporava rešenja prethodne vlsti: pre svega stopiranjem potpisivanja kućnog broja - koji je potreban uproceduri legalnog podizanja stmbenih kuća.

Trenutno sva rešenja za dodelu kućnog broja, čekaju (od dolaska nove opštinske vlasti) na potpisivanje. Do danas nisu potpisana. Prilikom jednog raspitivanja poslali su me u Upravu javnih prihoda, na prvom spratu da platim porez na prenos apsolutnih prava (na plac). Sutradan sam saznao od advokata da po Zakonu prodavac (u ovom slučaju Opština Zemun) plaća porez na prenos a ne kupac.

Tako je nova vlst brza u ubiranju poreza koje ona treba da plati, a vrlo spora u rešavanju akutnih pitanja građana naselja Plavi horizont. Napomenući da je to naselje (jedino u beogrdskom području) planski isparcelisano, sa predviđenim putevima i infrastrukturom. U borbi između stare i nove vlasti, kao i uvek ispaštaju građani. Od nove vlasti smo očekivali da se neće baviti politikom, već rešavanjem problema građana.

Zato molim nadležne da se izjasne oko naplate poreza kao i oko onemogućavanja grđana da podižu objekte što im pravosnažno rešenje iste opštine omogućava, kako ne bi bilo, kako naš narod kaže: sjaše Kurto, uzjaše Murto.

Petar Pavlović,
Beograd


Kritika

Sram da vas bude

Nije istina da smo u 20. veku voleli samo američke stilove, kako tvrdite u novogodišnjem broju "Glasa", na strani koja se cinično zove "Mozaik", i koja se davi u kiču i jednostranom ideolopoklonstvu američkoj sub-kulturi. Ili im se, možda, na taj način zahvaljujete na osiromašenom uranijumu kojim su nas potrovali kao pacove?

dr Sreten Jakšić, sociolog,
Kragujevac     


FastCounter by LinkExchange