[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 23. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

22. Jan 2001 18:45 (GMT+01:00)

Posle mesec dana od vanrednih republičkih izbora

Konstituisan srpski parlament

Dragan Maršićanin predsednik Skupštine, tri potpredsednika iz DOS-a i jedan iz SPS-a. Nesporazumi pri formiranju odbora

BEOGRAD - Potvrdom 250 poslaničkih mandata, izabranih na parlamentarnim izborima 23. decembra 2000, izborom predsednika, potpredsednika i sekretara Skupštine, u ponedeljak je konstituisan srpski parlament.

Dragan Maršićanin (DOS), novi je predsednik Skupštine Srbije, a protiv njegovog izbora bili su samo poslanici SRS-a. Preuzimajući dužnost, Maršićanin je rekao: "Dužni smo da vratimo dostojanstvo Skupštini i da posle višedecenijske suspenzije počnemo da gradimo parlamentarnu demokratiju u Srbiji. Samo ako u tome budemo uspeli, današnji dan u kome konstituišemo Skupštinu - biće značajan".

Vatromet

Posle istupanja šefa poslaničke grupe SPS-a, Branislava Ivkovića, koji je rekao da su konsultacije sa DOS bile uspešne i da će u skladu s tim glasati za Maršićanina, za govornicu je izašao Vojislav Šešelj.
- Veoma je lepo prisustvovati pravom vatrometu zahvaljivanja između SPS-a i DOS-a. Posmatraćemo ga sa strane, ali u njemu nećemo učestvovati jer ćemo delovati kao opoziciona partija, a zadatak opozicije je da glasa protiv vlasti.

Šaroliko društvo

Pored pravnika, univerzitetskih profesora, ekonomista i lekara, u novom sazivu parlamenta su i: glumci Neda Arnerić (DOS) i Velimir Bata Živojinović (SPS), bivši fudbaleri Dragiša Binić i Dragan Pantelić (SSJ) i predsednik Kik-boks saveza Jugoslavije Borislav Pelević (SSJ). U novom sazivu parlamenta su i nekadašnji lideri Studentskog protesta 1996/1997, Čedomir Jovanović, Vladimir Dobrosavljević i Boris Karaičić (svi iz DOS-a).

Predsednik Skupštine je naglasio da je od skupštinske važnosti izgradnja institucija demokratskog poretka u Srbiji, kao i vraćanje poverenja građana u ove institucije.

Za potpredsednike parlamenta izabrani su: Nataša Mićić, Gordana Čomić, Rodoljub Šabić (svi iz DOS-a) i Ljubiša Maravić (SPS). Novi sekretar Skupštine je Georgije Marić (DOS).

Prvi nesporazumi među novoizabranim poslanicima nastupili su upravo pri izboru potpredsednika Skupštine, odnosno predsednika i potpredsednika skupštinskih odbora. Na predlog DOS-a, broj potpredsedničkih mesta trebalo je da bude povećan na pet, kako bi i predstavnici SPS-a i SRS-a imali svog potpredsednika.

Međutim, SRS je odbio da delegira svog predstavnika za ovu funkciju jer, kako je rekao Vojislav Šešelj, radikali insistiraju na principu proporcionalnosti "i kvalitativnoj i kvantitativnoj" dok DOS, kako tvrdi Šešelj, proporcinalnost poštuje proforme.

Kako "Glas" saznaje, na prvom sastanku predstavnika odborničkih grupa održanom u petak, kao predstavnik radikala prisustvovala je Gordana Pop-Lazić, ali bez ovlašćenja da pregovara.

- Svi smo se tad složili da se prihvati proporcionalni princip pri izboru predsednika i potpredsednika skupštinskih odbora. Međutim, jutros, na novom sastanku, na kojem je to trebalo da bude i potvrđeno, pojavili su se Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić i rekli da ništa od dogovorenog u petak ne može da se prihvati - rekao je izvor "Glasa" koji je želeo da ostane anoniman.

Ko je Maršićanin?

Dragan Maršićanin rođen je 26. januara 1950. godine u Beogradu, gde je završio gimnaziju i diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Posle studija, radio je kao ekonomista u beogradskim preduzećima "Elektron" i "Novi kolektiv", a potom na mestu šefa prodajne službe JKP "Beogradski vodovod". Bio je predsednik SO Vračar (1993-1996). U DSS-u je od osnivanja i član GO, a od jula 1998. i generalni sekretar. Prethodno je bio član DS-a, iz koje je istupio početkom 1992. Oženjen je i ima sina.

Najbolje je u restoranu

Iako se skupštinski sastav znatno izmenio, atmosfera u skupštinskom restoranu nije. Posle nepunih pola sata rada, poslanici su - za vreme pauze - pohitali u restoran, a najbolje s menija brzo je planulo.

Predsednik SSJ, Borislav Pelević, rekao nam je da je DOS prvobitno nameravao da svi predsednici i potpredsednici odbora (23) budu iz ove koalicije i da su, na predlog SSJ-a, pristali da opoziciji daju ova mesta u samo tri odbora - za ekologiju, boračka i socijalna pitanja i odnose s dijasporom.

- Insistirao sam na poštovanju volje naroda koja mora da se odslika i na odbore i, po tome, SSJ-u pripada po jedno predsedničko i potpredsedničko mesto. Od toga nećemo odustati - objasnio je Pelević, dodajući da ne pristaju "na mrvice".

I Šešelj je za "Glas" potvrdio da su tu nastali problemi.
- Oni bi opoziciji prepustili samo odbore čija su ministarstva ukinuta, odbore koji ništa ne predstavljaju, dok bi najvažnije da drže u svojim rukama - tvrdi Šešelj, te je to i bio razlog što su radikali odbili da imenuju svog potpredsednika.

SSJ, mada im nije ponuđeno mesto potpredsednika Skupštine, tražili su da se uvede i šesto, kako bi sve stranke bile zastupljene, kandidovali Dragana Markovića-Palmu, ali predlog nije "prošao". Šef poslaničkog kluba DOS-a, Čedomir Jovanović, rekao je da će - ukoliko radikali prihvate mesto potpredsednika - biti izmenjen Poslovnik, i uvedeno peto potpredsedničko mesto.

Novonastali problemi prolongiraće formiranje Vlade. Iako je želja DOS-a bila da se vanredna sednica - na kojoj bi bio usvojen zakon o ministarstvima i njihov broj bio smanjen - održi odmah posle konstitutivne sednice, biće održana tek u utorak poslepodne, a formiranje Vlade ne može se očekivati pre četvrtka.

Konstitutivnom sednicom je, do izbora Maršićanina za predsednika Skupštine, predsedavao najstariji poslanik Zaharije Trnavčević, uz pomoć četiri najmlađa poslanika: Dušana Prorokovića (DOS), Branka Ružića (SPS), Steva Dragišića (SRS) i Zorana Novakovića (SSJ).

Sva glasanja su bila javna, prozivkom, što je znatno usporilo rad. Pelević je još predložio da neke od narednih sednica budu održane u Prištini i Bujanovcu. Vanredna sednica Skupštine, na kojoj će se raspravljati o izmeni zakona za izbor ministara, zakazana je za utorak.

A. Ćešić
N. Mijušković


vesti po rubrikama

^politika

16:00h "Glas" zove Podgoricu: Bez dogovora o izborima i referendumu
16:15h Parlamentarna skupština SE odlučila: SRJ dobila status specijalnog gosta
16:25h Ambasador Milinković o specijalnom statusu: Prvi korak ka stalnom članstvu
16:30h Podrška EU učvršćenju demokratije i reformama u SRJ
16:40h Uskoro suđenje članovima SIK
16:50h Novi napadi na policajce kod Bujanovca i Medveđe
18:00h Batić s Del Ponteovom u četvrtak
18:15h

"Glas" istražuje: Kako se biraju diplomate koje će našu zemlju predstavljati u svetu? (2)

18:30h

Reagovanja - Emir Kusturica piše povodom svog portreta u "Glasu" u rubrici "Ko je ovaj čovek?": A koje ste vi novine?

18:45h Posle mesec dana od vanrednih republičkih izbora, konstituisan srpski parlament
17:00h Šiptari protiv Trajkovića na čelu Komiteta za Kosmet
17:10h Tirana o obnavljanju diplomatskih odnosa sa Beogradom
17:20h Karla del Ponte u utorak su Beogradu
17:30h Savezni ministar policije Živković: Nemam nalog za hapšenje Mladića
17:45h Koštunica optužio SAD za bombardovanje SRJ, najavivši da će taj stav preneti Del Ponteovoj
19:15h "Glas" saznaje: Sin bivšeg predsednika uskoro se vraća u zemlju
19:20h Ministar Svilanović demantuje: Vujović nije dobio otkaz
19:40h Članovi SPS-a i JUL-a u Palati federacije
23:39h Vojislav Koštunica primio delegaciju Saveza vojvođanskih Mađara
00:26h Predstavnici stranaka kod Milutinovića: Đinđić mandatar Vlade Srbije
   


     


FastCounter by LinkExchange