[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 17. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

16. Jan 2001 18:30 (GMT+01:00)

"Glas" istražuje: Šta je to "nešto više" u bombama s osiromašenim uranijumom?

Plutonijum ubrzava leukemiju?

Ministar energetike SAD priznao da je možda "nešto više" zapravo koktel radioaktivnih materijala. Londonu se više ne veruje. Česi smiruju, Slovaci se pregledaju

Cinični Zapad je i očekivao, i nije, leukemiju na mestima koje je zasipao bombama, ali svakako ne tako brzo. Na tu smrtonosnu bolest se čeka pet do deset godina posle ozračenosti. Zašto je leukemija toliko požurila i pokosila civile i vojnike u Republici Srpskoj i na Kosovu?

Mora da ima tu nešto drugo, rekao je nedavno za "Glas" dr Krunoslav Subotić iz Instituta u Vinči. Sada austrijski dnevnik "Standard" nudi mogućno objašnjenje "balkanskog sindroma". Bombe bačene tokom bombardovanja SRJ su, pored osiromašenog uranijuma, mogle da sadrže i plutonijum.

Kao dokaz objavljeno je jedno pismo ministarstva energetike SAD, koje ukazuje da uranijumske bombe sadrže "nešto više".

U američkim bombama, Tanjug prenosi iz "Standarda", moguće je da se nalazio i plutonijum, zaključak je pisma iz januara prošle godine. U pismu kojim ministarstvo odgovara na pitanja američke nevladine organizacije "Vojni toksični projekti", ne isključuje se mogućnost da su bombe, pored uranijuma, sadržale takozvane transurine, kao što su plutonijum ili neptunijum.

Pomoravlje čisto

Načelnik Opštinskog štaba civilne zaštite u Aleksincu Miroslav Lazić saopštio je da su stručnjaci utvrdili da na području Pomoravlja i samog Aleksinca nema povećane radijacije.

Rak se širi Palama

PALE (Beta) - Direktor Doma zdravlja na Palama dr Mira Trifković-Kaurin potvrdila je da je i u toj opštini u "drastičnom porastu broj umrlih od malignih obolenja". Krajem 1995. NATO je gađao radarske sisteme na Jahorini, čvorišta veze na Ravnoj planini i skladišta municije i minsko-eksplozivnih sredstava u Jahorinskom potoku.
"Meni je poznat slučaj dr Gojka Babića, ranijeg dekana Filozofskog fakulteta u Srpskom Sarajevu, kod kojeg sam pre dve godine otkrila hroničnu leukemiju. Babić mi je rekao da je bio u Hadžićima za vreme NATO bombardovanja u septembru 1995.", navela je Kaurin.
Hadžići su sarajevska opština koja je u septembru 1995. godine pretrpela najžešće NATO udare. Srpsko stanovništvo posle Dejtona se preselilo u Bratunac, gde je, prema potvrđenim podacima, u poslednjih pet godina od raka umrlo oko 400 Hadžićana.

"Reciklirani uranijum, koji dobijamo direktno iz naših postrojenja za proizvodnju, kao što je hanford, normalno sadrži transurine u malim količinama", kaže se u pismu koje je bečkom dnevniku poslao doktor Georg Šefbenker, šef austrijskog informativnog biroa za bezbednosnu politiku i kontrolu naoružanja iz Linca.

Na pitanje da li i bombe sadrže plutonijum, potvrđeno je da se, pored osiromašenog uranijuma, nalaze i male količine tog radioaktivnog materijala. Utisak koji se stiče iz ovog pisma je veoma zabrinjavajući, konstatuje "Standard", jer se ne može jasno reći koja vrsta uranijuma je korišćena za izradu bombi.

Bečki dnevnik ukazuje da je UNEP na više mesta gde je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom na Kosovu pronašla povišenost beta-radioaktivnosti, te da nije jasno da li je to zračenje samo proizvod raspada uranijuma, ili koktela radioaktivnih materijala.

U međuvremenu, zapadni NATO svet se uzbuđuje i dalje oko smrti vojnika, žmureći pred civilnim žrtvama iz Hadžića i brižljivo minimizirajući posledice. Medlin Olbrajt je intervenisala kod grčkog ministra obrane Cokacopulosa da zataška celu stvar.

NATO je, na pritisak svojih članica, dostavio detaljnu mapu lokacija u Bosni na kojima je koristio osiromašeni uranijum, otkrilo je italijansko Ministarstvo inostranih poslova.

U pismu koje je poslao generalni sekretar NATO-a lord Robertson, navedeno je 19 lokacija koje je Zapadna vojna alijansa bombardovala oružjem sa osiromašenim uranijumom, kao i pogođeni ciljevi.

Češki ambasador pri NATO-u Karel Kovanda garantuje da ne postoji nijedna informacija o "balkanskom sindromu" koju NATO ne bi predočio javnosti, ali da Alijansi škode glasine da se ne brine o svojim vojnicima.

Uprkos smirenjima, u komšiluku, u Slovačkoj, počeli su pregledi 127 slovačkih vojnika koji su bili na Kosovu. Slovački vojnici su, međutim, rekli da bi se, bez obzira na aferu, na Kosovo vratili sutra.

Slovački dnevnik "Pravda" citira lekara Lubomira Vraždu koji za aferu oko "balkanskog sindroma" optužuje veterane iz Iraka i sa Balkana koji se "s obzirom da ne mogu da se uklope u normalan život" udružuju u nastojanju da izvuku visoku odštetu za svoj boravak na ratnom području.

Među belgijskim vojnicima zabeleženo je pet smrtnih slučajeva od leukemije, a četiri vojnika su obolela od raka.

Od do sada pregledanih 8.000 vojnika, kod njih oko 1.600 konstatovana su različita obolenja - kao što su hroničan umor, depresija, kožne i bolesti disajnih organa - svrstana u kategoriju "balkanski sindrom".

Britanija dalje odbija mogućnost rizika od osiromašenog uranijuma. Ministar odbrane Džef Hun je poslanicima Parlamenta izjavio da "vlada ne veruje" da postoje zdravstvene posledice od osiromašenog uranijuma, kao ni naučni dokazi o tome. Poslanici nisu zadovoljni time. Gardijan poručuje ministru da "još jednom razmisli" jer javnost gubi poverenje u ministarstvo i malo ko, tvrdi on, veruje u ono što se o osiromašenom uranijumu zvanično saopštava.


vesti po rubrikama

^politika

16:15h Karla del Ponte spremna da Koštunici predoči tajne optužnice
16:25h Žižić potvrdio da je Savezna vlada organizovala u Podgorici doček Pravoslavne nove godine
16:30h Čović o susretu Koštunica - Milošević: Razgovor u pogrešnom trenutku
16:40h JUL: Napad na Morinu podseća na "slučaj Ćuruvija"
16:50h Reagovanja povodom napada na Bubu Morinu u ponedeljak

16:55h

Dr Janjić o pregovorima: Buduća granica s Makedonijom simbolična

17:00h Vojislav Koštunica u utorak posetio Grčku: Grčka se protivi promeni granica
17:30h Unmik pokušava da ograniči promet nekretninama (1): Žele da zadrže Srbe
17:40h Održan novi protest porodica kidnapovanih Srba: Ima li nade za nestale Kosovce?
17:50h Bujanovac: Šiptari pretukli Roma i Srbina
18:15h Kosta Čavoški: Koštuničina (kon)federacija
18:30h "Glas" istražuje: Šta je to "nešto više" u bombama s osiromašenim uranijumom?
18:40h Rejmond K. Kent, profesor na Berkliju, piše Vesliju Klarku: Bravo! Srbe ste gađali baš u genitalije
17:15h "Glas" istražuje: Ko i zašto popisuje Crnogorce u Beogradu?
17:20h Đukanović bi u sredu trebalo da stigne u Beograd: Razgovori o dve platforme
18:00h Gde su, šta rade - Živorad Igić, jedan od potpredsednika SPS: Ja sam nigde i svugde
19:00h

Italijanski predsednik Čampi u sredu na Kosovu

23:31h Načelnik GŠ VJ Nebojša Pavković o događajima u Crnoj Gori
23:33h Svilanović u Moskvi
23:34h Zbog odlaganja konstituisanja Skupštine Srbije mesečno se gubi 250 miliona dolara
   


     


FastCounter by LinkExchange