[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 15. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

14. Jan 2001 18:37 (GMT+01:00)

"GLAS" OTKRIVA: Šef švercerske mafije Italijan don Frančesko Prudentino krije se u selu kod Cetinja

Don Ćićo živi u Bajicama!

Preduzetim merama utvrđeno je da osoba pod imenom Frančesko Prudentino nije boravila i da se ne nalazi u Crnoj Gori, odbrusio je ministar crnogorski, Branko Lukovac, ministru italijanskom, Albertu Diniju, povodom tvrdnji ministra, italijanskog, Del Turka, da režim gospodina Đukanovića pruža zaštitu jednom od šefova italijanske mafije.

Ko je Frančesko Prudentino?
Pitali smo u Budvi. Pitali u Baru. U Podgorici. Na Cetinju. Ništa!
I, umalo da potvrdimo kako smo i mi "preduzetim mjerama" ustanovili isto što i ministar Lukovac, kad nam se, u Beogradu, jedan odlično obavešten čovek "od dolje" široko osmehnuo :

"Ne znaju Prudentina? Pitajte ih za don Ćića !"
Don Ćićo? Fini, oniži, nosi naočari, postariji ali "šlank", voli da sunčana prepodneva "penzionerski" provodi u kafiću na budvanskoj rivi, a večeri u nekoj od kockarnica, gde obično posmatra a ne igra, gospodin svetskih manira, ničim ne pada u oči, osim time što ne pada u oči, oženjen, izgleda nezvanično, jednom mnogo mlađom Crnogorkom s kojom očekuje dete... ukratko, don Ćićo je "naš tihi susjed".

Čaršija - a šta je, kad od 600.000 stanovnika odbiješ babe, đecu i penzionere, Crna Gora nego jedna velika čaršija - sve zna, a naročito ono što se "preduzetim mjerama" ne može ustanoviti.

Montenegro tabako tranzit
Kada je, u martu prošle godine, nemački ministar Joška Fišer, obezbedio predsedniku Đukanoviću pomoć od 40 miliona maraka, bio je izložen kritikama, a jedan nemački TV kanal hladno je postavio pitanje: zna li gospodin Fišer da je tim kreditom Evropska unija dala novčanu injekciju za pospešivanje švercerske države?

Jedan penzionisani šef mafije, u Luganu , nemačkim novinarima Sabini Volf i Andreji Zuckert, rekao je: "Radio sam s Crnom Gorom. Postoji firma MTT (Montenegro tabako Tranzit) koja je, ispred crnogorske vlade, zadužena za cigarete. Kad šaljete kamion ili brod, crnogorskoj banci morate da uplatite državnu taksu od 100 američkih dolara po kartonu.

" Nemačke novinarke javnosti su pokazale fakture naslovljene na MTT Podgorica. I tvrdile da se MTT nalazi u lancu šverca , na čijem začetku su velike američke firme kao što su Filip Moris ili Britiš ameriken tabako, i njihove filijale u Nju Džersiju, u Luzijani i (!) na Floridi.

"Marlboro" država

Nemačka carina računa kako, po kamionu prošvercovanih cigareta ( na vrhu liste su "marlboro" i "česterfild") gubi skoro pola miliona maraka, zbog neplaćenih poreza i taksa. Jedna od glavnih linija koje vode do Nemačke, ide preko Kopra. Od Kopra cigarete putuju za Bar, brodom "Kaliroja", odatle gliserima za Italiju, iz Italije stižu čak do Švajcarske, gde se zatvaraju računi, zatim do Nemačke.

Interesantno da je taj put isplatljiviji od šverca koji ide preko Hamburga i Roterdama, ili onog švercerskog kraka koji vodi preko Norfolka. Oni koji znaju o kolikim poslovima se radi, sasvim su sigurni - ako se začeprka ispod međunarodnih političkih krugova koji podržavaju separatizam Crne Gore, pojaviće se interesi "dima od marlbora".

Da je don Ćićo pominjan u vezi s nedavno ubijenim načelnikom "debeja", Darkom Belim Raspopovićem, mučki izrešetanim na glavnom podgoričkom trgu, hicima s leđa, koji su , zbog prigušivača, zvučali kao otvaranje šampanjske boce ( istraga je u toku!) i to pošto su ga već bili povezali s jednim prethodnim ubistvom, po principu iz filma "Svi predsednikovi ljudi". Srbijanskoj publici taj tip ubistva sasvim je poznat !

Šta se još ne može ustanoviti "preduzetim mjerama" ministra Lukovca i njegove vlade?
Recimo, ne može se ustanoviti kako "don Jovica" )vlasnik nekoliko kazina, strastan kockar, pratilac generala Jove Krpe) ima sinovca, "donića" Nikolu, za koga crnogorska čaršija tvrdi kako je "debejac sto posto", samo zato što je primećeno kako je bio nerazdvojni drug i pratilac jednog od bivših načelnika ove službe. Zašto je važan donić Nikola ? Zato što se neke nekretnine don Ćića, koji kao strani državljanin ne može svoje vile da knjiži na svoje ime, knjiže na ime Nikole Markovića ! A naročito "planinska bela vila" (tako je zovu ) gde je smešten "štab" don Ćića.

Krenuli smo put Cetinja da nađemo štab Frančeska Prudentinija, "koji nikad nije boravio u Crnoj Gori", pomalo verujući a pomalo ne verujući u ono što zna "cela Budva".

Cetinje - Kotor. Bajice. Crkva s desne strane, malo ispred, s leva kafana. A još ispred, pod brdom "bela planinska kuća", najlepša u Bajicama. Poznajemo je po opisu, ima "lijepu kamenu ogradu", i beli se, s leve strane puta, pod brdom.

Pitamo Bajičane: Čija je ovo kuća?
To vi je kuća podgoričkog biznismena, poštenog našeg Batana!
Ima li on veze sa italijanskom mafijom? Batan ? Bože sačuvaj!
Priča li se što o njemu ? E... pa, eto, dobar je, sposoban, samo nema sreće na karte, i... Ukratko, Bajičani znaju kako je "naš Batan, dobri i pošteni, pravi Srbin ", navodno, kuću prodao.

Veliku, belu, planinsku, s leve strane puta, pod brdom, licem prema putu okrenutu, sa lepom , kamenom ogradom.
A ko ste vi ? A što to vas zanima? A iz Beograda, aaa? Odustajemo od ideje da na "strašnom mjestu postojimo", aparat krijemo pod sedište, neka hrabriji od nas čekaju, na bajičkom putu, da se pojavi don Ćićo . Uostalom, iz cetinjskog zatvora teško bi nas pustili da pošaljemo ovaj izveštaj.

Ono što se u Budvi može doznati o don Ćiću svodi se na "tu je već tri-četiri godine". Gliseri ? Da! Cigare ? Da! Droga? A ko to može da tvrdi , verovatno ! I još : Frančesko Prudentino nije baš tako mali bos da pokriva samo Crnu Goru, njegovi prsti pružaju se Mediteranom, a u Crnu Goru stigao je sa Floride, odakle je "prepisao" recept " cigarete vole da glisiraju, naročito marlboro!"

Priča jednog crnogorskog, već malo ostarelog "momka sa kajlom oko vrata", o tome kako su na Floridi Crnogorci spasili svog don Ćića, kad su mu FBI i DIA nagazili na rep, deluje suviše fantastično da bi je ovde opričavala, premda smo u njenu autentičnost, poznajući izvor, stoposto uvereni.

Bilo kako bilo, NOS (narodna obaveštajna služba ) sve zna , i u jednoj cetinjskoj kafani ( iz iste ulice gde je i kafić "Gaeta", mobilizacioni centar crnogorske oslobodilačke armije) jedan od onih koji su "preuzimali mere" po kojima je utvrđeno da Frančesko Prudentino nikad nije bio u Crnoj Gori, na salveti crta šemu: mafija ( don Ćićo) - Titova Udba ( Jovo Kapa) - Milov DB ( Beli ) - Kazina ( don Jovica) - Liberali (don Jovicin sin)... a onda dopisuje nešto što nas začudi : DANU (Jevrem Brković) - Crnogorska pravoslavna "crkva" ( don Miraš Dedeić).

I, pre nego što smo išta pitali, odgovara pitanjem : a šta mislite, ko finansira Dedeića, da li znate da su se don Ćićo i don Miraš upoznali još u Italiji, a šta mislite zašto je don Ćićo štab smestio u Bajicama, i ko inspiriše podele među Bajicama, i zašto je na udaru dedeićevaca baš hram u Bajicama ? A znate li da je Dedeić na Badnje veče zađakonio čoveka koji je svojevremeno pod poternicom zbog dilovanja droge bežao u Italiju, u aferi hapšenja Mićka Marovića ?

A znate li da je taj novi đakon jedan od najbližih Jevremovih ljudi ( u prvoj četvorci), da su zajedno, u vreme rata, pravili "ekskurzije" po Hrvatskoj"? I , na kraju ovog niza, započetog od don Ćića, stavlja se znak jednakosti. I upisuje "jednako je suverena Crna Gora".

ZORAN BOGAVAC


vesti po rubrikama

^reportaža

18:25h

Reporter "Glasa" u centru Podgorice: Đe se ođe slavi Srpska

18:28h

Zgode i nezgode niških novinara ponekad su smešne do suza

18:37h "Glas" otkriva: Don Ćićo živi u Bajicama!
18:40h Bager za 8.000 "divljaka"
   


     


FastCounter by LinkExchange