[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

03. Jan 2001 18:13 (GMT+01:00)

Italijanski recept u borbi protiv mafije na srpski način

Tužioci odgovorni predsedniku države

Na raspolaganju bi im stajala specijalna policijska jedinica. Njihov identitet bio bi najstroža tajna i nigde se ne bi kretali bez maski na licu

BEOGRAD - Nova, demokratska vlast na republičkom i saveznom nivou uveliko radi na formiranju posebnih timova tužilaca koji će imati "velika ovlašćenja" u borbi s ovdašnjim organizovanim kriminalom, potvrđuju za "Glas" odlično obavešteni izvori.

Prema njihovim rečima, nove vlasti dosledno će da primene "italijanski recept" koji je u utorak u izjavi za naš list već spomenuo Goran Vesić, savetnik saveznog ministra policije.

Ali, kako taj recept konkretno izgleda i kada će početi njegova primena?

Osnovna ideja je, kako saznajemo, da nekoliko tužilaca u borbi protiv mafije imaju značajno šira ovlašćenja od "običnih" kolega. Oni bi, prema ovom receptu, za svoj rad bili direktno odgovorni predsedniku Vlade odnosno predsedniku države, a na raspolaganju bi im stajala specijalna policijska jedinica. Identitet pripadnika ove jedinice bio bi najstroža tajna i oni se nigde ne bi kretali bez maski na licu. Za naše uslove neobično velike plate specijalnih tužilaca i policajaca se podrazumevaju.

Budući republički ministar pravosuđa Vladan Batić potvrđuje za "Glas" postojanje ovakve inicijative. On, ipak naglašava da "italijanski recept" neće biti naprosto preslikan u Srbiji, već da će se prilagoditi specifičnostima ovdašnjeg podneblja.

- Ideja je da što pre formiramo interventne organizacione šeme, da stvorimo zakonske preduslove za uvođenje institucije državnog ili specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala odnosno korupcije, kao i za formiranje specijalnih policijskih jedinica takvog tipa. I nezavisno od toga, jedan od prvih zadataka nove vlasti biće bitno popravljanje statusa pravosuđa i stvaranje zaista nezavisnog i slobodnog sudstva - kaže Batić. On najavljuje da će se novi set zakona o krivičnom postupku među prvima naći pred novom Skupštinom Srbije.

- Nemamo vremena za oklevanje. Ako zaista želimo napred, Srbiju moramo očistiti od truleži, moramo da iskorenimo korov - slikovit je budući ministar.

D. J. V.


vesti po rubrikama

^hronika

18:13h

Italijanski recept u borbi protiv mafije na srpski način

18:29h

Završena obdukcija tela sudije: Nije utvrđen uzrok smrti Simeunovića

18:36h

Dušanka Čaki zbog svađe oko šupe usmrtila Dragana Volfanda

18:51h

Vršac: Pijani maloletnici batinama ubili mladića u novogodišnjoj noći

19:07h

Maloletni razbojnik A.S. sejao strah, pucao, prebijao i kidnapovao

19:18h

Za novogodišnje praznike u Kotoru, trojica nastradala

19:35h

Vučić tužio advokata DOS-a

19:46h

Peticija za skraćenje vojnog roka u Beogradu

23:18h

Lilić najavio tužbu

      


FastCounter by LinkExchange