[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 25. decembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

24. Dec 2000 16:00 (GMT+01:00)

Svetske agencije o parlamentarnim izborima u Srbiji

Miloševiću oduzet i poslednji nivo vlasti

Asošijeted pres: Kompletirana revolucija. ARD: DOS će sprovesti reforme

BEOGRAD - Vodeće svetske agencije posvetile su veliku pažnju parlamentarnim izborima u Srbiji, ocenjujući da je Srbija na izborima jasno stavila do znanja da podržava reforme i uklanjanje poslednjih ostataka režima bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

"Srbija je danas, na izborima za parlament, jasno glasala za reformiste (predsednika SRJ Vojislava) Koštunice", piše agencija Frans pres i dodaje da su "izbori imali za cilj da se povuče definitivna granica sa godinama Miloševića".

Šta kaže Moskva

Elektronska glasila u Moskvi konstatuju da su parlamentarni izbori u Srbiji završeni očekivanom ubedljivom pobedom Demokratske opozicije Srbije. DOS je dobio oko dve trećine mandata u srpskom parlamentu, što će ovoj političkoj grupaciji omogućiti da sama osnuje vladu i donosi odluke kvalifikovanom većinom glasova, ističe Ruska državna televizija i radio, pozivajući se, uglavnom, na agencijske izveštaje. Agencija ITAR-TASS u izvešaju svojih dopisnika iz Beograda ukazuje na ubedljivu pobedu DOS-a i navodi da je drugoplasirana Socijalistička partija Srbije izgubila, u odnosu na septembarske izbore, oko 20 odsto glasova.

Agencija Rojters piše da su Srbi na izborima "masovno glasali za izbacivanje partije" bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića iz vlade Srbije i "oduzeli joj poslednji nivo vlasti".

Asošijeted pres navodi da su izbori Koštunici "dali priliku da kompletira revoluciju koja je pokrenuta kada je pobedio Miloševića na izborima za predsednika SRJ 24. septembra. "Pobeda DOS-a dovešće neizbežno do odlaska poslednjih Miloševićevih saveznika koji se još nalaze na važnim mestima u državi, pre svega u moćnoj srpskoj policiji", ocenjuje AFP.

Agencije ipak upozoravaju da su izbori pokazali da u Srbiji još ima nacionalizma na šta, prema njima, ukazuje neočekivani ulazak u parlament Stranke srpskog jedinstva.

Agencija AP ocenjuje da je "najveći gubitnik na izborima Jugoslovenska levica, partija Miloševićeve žene Mirjane Marković, koja je osvojila manje od jedan posto glasova", ali i da je Srpski pokret obnove doživeo "izborni debakl".

Svuda, na Kosovu kao i u ostatku Srbije, izbori su protekli u opuštenoj atmosferi, o čemu je posvedočilo i 12.000 posmatrača CeSID-a kao i 300 drugih domaćih posmatrača", navodi agencija Frans Pres.

Britanski listovi u svojim izveštajima sa izbora u Srbiji najviše pažnje posvećuju sudbini Slobodana Miloševića posle, kako predviđaju, izbornog poraza njegove Socijalističke partije Srbije.

Listovi napominju, kako prenosi radio Bi-Bi-Si u emisiji na srpskom jeziku, da su Slobodan Milošević i njegova supruga Mirjana bili među prvim biračima na svom biračkom mestu na Dedinju, gde su došli, kako primećuje Sunday times, u pratnji samo pet telohranitelja, za razliku od pedeset, koliko ih je pratilo na prethodnim izborima.

Grci o nama

"Zeleno svetlo za Koštunicu" naslov je teksta u grčkom dnevniku "To vima" u kojem se ističe da će izborni poraz Miloševićevih pristalica omogućiti novom jugoslovenskom predsedniku i bloku partija DOS, koje on predvodi, da nastave sa započetom demokratizacijom i ekonomskim reformama.
"Atens news" je preneo ocenu da je glasanje Srba na Kosovu bilo simboličan gest sa ciljem da se pokaže da je ta pokrajina, koja je sada pod kontrolom Ujedinjenih nacija, i dalje deo Srbije. Prema procenama koje su objavili grčki mediji u parlamenat Srbije će, uz DOS, sigurno ući socijalisti i radikali. Uz podsećanje da će novi premijer biti Zoran Đinđić, "To vima" ističe da je on najavio odlučnu borbu protiv korupcije i oživljavanje ekonomije.

Sunday telegraf piše da je okupljenim novinarima Milošević samo poželeo srećnu novu godinu. Za razliku od Miloševića, piše dalje, predsednik Koštunica se opušteno prošetao do svog biračkog mesta, dok su ga komšije pozdravljale sa balkona.

Indipendent on sunday prenosi i izjavu Zorana Đinđića da je Miloševića već trebalo uhapsiti, i da je, kako kaže, uvredljivo to što se on još pojavljuje u javnosti.

- Prevremeni parlamentarni izbori u Srbiji bili su sledeći korak ka evropskoj normalnosti koja je decenijama Srbima skrivana, ocenjuje danas bečki dnevnik "Kurir".

"Najveća opasnost za savez 18 stranaka preti iz njegovih redova. Raspad politički i društveno potpuno različitih stranaka je očigledno neizbežan. Takođe i neslaganja između političkog stratega Zorana Đinđića i Koštunice ugrožavaju opstanak DOS-a", ocenjuje bečki "Kurir" dodajući da republičkim izborima opozicija sada preuzima vlast i na republičkom nivou, kako se naglašava, "odlučujuću centralu moći".

Britanski elektronski mediji preneli su ocene međunarodnih posmatrača da tokom glasanja nije bilo ozbiljnijih problema i da je u osnovi izjašnjavanje "bilo fer i slobodno".

Građani Srbije su poklonili puno poverenje DOS-u, izbornoj koaliciji za koju tek sada počinje vreme teških iskušenja, s obzirom na nagomilane probleme u zemlji koja je više od jedne decenije išla pogrešnim putem, ocenjuje nemačka televizija komentarišući nezvanične rezultate vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji.

Prvi i drugi program televizije ARD i ZDF, u svojim izveštajima iz Beograda, ističu uverenje da će DOS sigurno uspeti da sprovede najavljenu temeljitu reformu države i društva, ali da je mnogo manje sigurno da će uspeti da dovoljno brzo doprinese značajnoj promeni kvaliteta života u zemlji potpuno ruinirane ekonomije.

Susedi

Sarajevska štampa piše da će pobeda DOS-a "označiti konačni pad režima Slobodana Miloševića". Televizija Republike Srpske, koja se prati i u Federaciji Bosne i Hercegovine, imala je specijalnu emisiju pod naslovom "Jugoslavija danas", a u kojoj je prikazan ukupan tok izbora u Srbiji.

Privatna televizija N-TV komentariše sudbinu SPO i njegovog lidera Vuka Draškovića. "Izborna katastrofa SPO, nekada najjače opozicione partije, predstavlja zdravo upozorenje liderima DOS-a da je vreme harizmatičnih lidera zauvek prošlo, te da će građani od sada meriti političare prema delima, a ne rečima", ocenjuje televizija N-TV.

Italijanski mediji javljaju o ubedljivoj pobedi koalicije Demokratske opozicije Srbije na parlamentarnim izborima u Srbiji i naglašavaju da je time "završena Miloševićeva era".

Rimski dnevnik "Republika" u naslovu izveštaja na celoj strani podvlači da je "glasanjem na izborima 'ukinut' Milošević" i da sada, posle velikog izbornog uspeha, "koji je ipak bio manji od očekivanog, bivša srpska opozicija može da formira svoju vladu u Srbiji i preuzme nadzor nad bankama, policijom, državnom televizijom i listovima, javnim preduzećima - drugim rečima nad čitavim ustrojstvom vlasti koju je deset godina u svojim šakama držao bivši režim".

Španski mediji javljaju o"potpunoj pobedi" Demokratske opozicije Srbije na parlamentarnim izborima i naglašavaju da je time "definitivno okončana vlast klana Milošević".

Madridski dnevnik "Mundo" na naslovnoj strani javlja o "potpunom porazu klana Miloševićevih" i prenosi izjavu "budućeg srpskog premijera" Zorana Đinđića da će sad "uslediti sve ekonomske i pragmatične promene koje će dovesti do istinski kvalitetnog života u Srbiji".

- Prioriteti nove republičke vlade biće ustanovljavanje pravne države i izlazak iz ekonomske krize, istakao je budući srpski premijer Zoran Đinđić u izjavi za Bugarsku nacionalnu televiziju, povodom vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji. Bugarski elektronski mediji ocenili su da su izbori u Srbiji prošli bez velikih iznenađenja i da rezultati pokazuju da će biti ispunjena očekivanja.

Specijalni izveštači elektronskih medija iz Beograda naglašavaju da će DOS imati dvotrećinsku većinu u srpskom parlamentu i time mogućnost da menja republički ustav.

Prema prvim komentarima bugarskih izveštača, pravu katastrofu na izborima doživeli su Srpski pokret obnove i Jugoslovenska levica.

Skopski elektronski mediji, objavljujući prve, nezvanične rezultate parlamentarnih prevremenih izbora u Srbiji, ističu da su oni bili očekivani, odnosno da su samo potvrdili volju naroda izraženu u septembru, prilikom biranja predsednika SRJ, poslanike Savezne skupštine i lokalne vlasti.

Priredila S. Jovović


vesti po rubrikama

^politika

16:00h

Svetske agencije o parlamentarnim izborima u Srbiji: Miloševiću oduzet i poslednji nivo vlasti

16:10h

Bler čestitao Đinđiću na pobedi DOS-a

16:25h

Vujanović: Očekivana pobeda DOS-a

16:40h

Stojanov čestitao Koštunici i Đinđiću: Bugarska će imati dobrog suseda

16:50h

Berlin: Pobeda DOS-a božićni poklon Evropi

17:00h

Predsednik SRJ zadovoljan zbog izbornog ishoda: Građani pokazali političku zrelost

17:15h

Đinđić: Dva pravca delovanja nove republičke vlade

17:30h

Podsećanje: Šta je DOS uradio za dva i po meseca

17:40h

Kako su analitičari javnog mnjenja predvideli izborni ishod

18:00h

Profesori Janjić, Samardžić i Radojković o izborima: SSJ najveće iznenađenje

18:15h

Novi napadi na kosovska mesta naseljena Srbima: Šiptari upali u selo Banje

18:20h

Priština: Kfor uhapsio teroristu?

18:30h

Potpredsednik Skupštine Crne Gore Rastoder: Pripremljen novi tekst zakona o referendumu

18:40h

Trajković o izborima na Kosmetu: Ne može bez manipulacija

18:45h

Oebs: Glasanje u skladu sa međunarodnim standardima

18:50h

DOS ubedljivo u gotovo svim gradovima: Svuda više od 50 odsto

18:55h

Ocena RIK na osnovu 52,36 odsto obrađenih biračkih mesta: DOS - u 178 mandata, ostalima 72

19:05h

Jovanović: Najubedljivija pobeda u novijoj istoriji

19:10h

I podaci CESID-a potvrđuju ubedljivu pobedu DOS

19:15h

Predsednik SRJ čestitao Božić svim hrišćanskim vernicima

19:25h

Uspešna akcija snaga MUP-a kod Vranja: Policija povratila kotu Sveti Ilija

19:40h

Izbori protekli bez trzavica, ali s mnogo šaljivih situacija: Sprej novi srpski neprijatelj

19:50h

Borislav Pelević: Nismo iznenađeni uspehom SSJ

20:00h

Posle vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji: Sa novom vlašću u novi milenijum

22:48h

Đukanović na sednici VSO

22:53h

EU pozdravlja rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji

23:58h

Dačić čestitao

      


FastCounter by LinkExchange