[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 11. decembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

10. Dec 2000 19:45 (GMT+01:00)

"Glas" pita

Treba li skratiti vojni rok?

Vojska broji do 365 dana

Pukovnik Radišić, portparol VJ: Sačekajte reorganizaciju VJ. General Ojdanić: Prevelik rez. General Perišić: Mali za kratak vojni rok

Čim se pomene reorganizacija Vojske Jugoslavije, javnost odmah ponovo otvori pitanje skraćenja vojnog roka. Tako se opet, pošto su obnovljeni razgovori o VJ, čuju sve brojniji predlozi da regruti, umesto sadašnjih dvanaest, u armiji provedu šest meseci.

Pukovnik Svetozar Radišić, portparol Vojske Jugoslavije, kaže da je regulisanje vojnog roka samo jedna od tema buduće reorganizacije VJ.
- Mogućnost skraćivanja vojnog roka detaljno su obrazlagali načelnik Generalštaba VJ general-pukovnik Nebojša Pavković, savezni ministar za odbranu Slobodan Krapović i, u ekspozeu, predsednik Savezne vlade Zoran Žižić. Trenutno se iznalaze konkretna rešenja. Predložene su i izmene i dopune Zakona o odbrani i Zakona o Vojsci Jugoslavije s elementima koji se odnose na vojnu obavezu - kaže Radišić.

Portparol VJ ističe da je reorganizacija VJ blisko povezana s ekonomskom snagom naše zemlje.
- O tom je nemoguće je razgovarati bez prethodne reorganizacije Vojske. To prvenstveno zavisi od ekonomskih mogućnosti SRJ. Pošto reorganizacija Vojske zavisi od koncepta odbrane, doktrine odbrane i vojne doktrine, treba sačekati da nadležni organi odluče o izmenama koje uslovljavaju reorganizaciju Vojske. Sigurno je da će doći do prilagođavanja odbrambenog sistema i procesa reorganizacije društveno-političkim promenama u zemlji. Eventualno skraćivanje vojnog roka i afirmaciji prigovora savesti razmatraće se tek posle toga - ističe Radišić

Bivši ministar odbrane SRJ, general armije Dragoljub Ojdanić, smatra da bi skraćenje roka na šest meseci bio prevelik rez.
- Kao vojnik smatram da svakako treba skratiti rok. Ali, s obzirom na to da smo mi zemlja s malim brojem regruta, ne verujem da bi to bilo svrsishodno. Za obuku regruta šest meseci je sasvim dovoljno. Ali, u tom slučaju bilo nužno uvesti doobuku regruta i dosluženje vojnog roka - kaže.

Uprkos zakonskim mogućnostima civilnog služenja vojnog roka i odsluženju bez oružja, general Ojdanić kaže da oni ipak nisu sprovedeni u praksi i ističe jednu zanimljivost.
- Dok sam se bio ministar odbrane, zalagao sam se da svi koji imaju bilo kakvu odbojnost prema vojsci i oružju mogu da otkupe vojni rok. Tim parama bi se omogućilo služenje, da tako kažem, normalnim regrutima - kaže general Ojdanić.

Penzionisani general-pukovnik Momčilo Perišić, predsednik Pokreta za demokratsku Srbiju, ističe nekoliko faktora koji su neophodni pri regulisanju ovog pitanja.
- Na skraćenje vojnog roka utiču spoljna opasnost, veličina zemlje, natalitet, ekonomska snaga svakog pojedinca i opredeljenje same države kakvu vojsku želi da ima. Prema tome, u slučaju kad nam je granica ugrožena, kad je biološki opstanak nacije u opasnosti, kad je ekonomska situacija katastrofalna, nema mogućnosti za skraćenje vojnog roka. Tek kad budemo uspostavili normalne odnose sa susedima, kad narod bude mogao normalno da živi, što je ključ opstanka naše države, moguće je uvesti profesionalnu vojsku. Tada će šest meseci biti dovoljno da se regruti obuče, dok bi o borbenoj gotovosti brinuli profesionalni vojnici - ističe Perišić.

Po svemu sudeći, bar što se reorganizacije VJ tiče, i dalje ostaje na snazi prva stvar koju su svi vojnici naučili: kao što nemoralne dame pričaju samo o poštenju, tako i vojska: ko o čemu, samo o skraćenju.

S. Marjanović


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Na administrativnoj granici s Kosmetom Kfor uhapsio 13 Albanaca

15:25h

Đinđić: Nestranački ministar MUP-a

15:40h

Svilanović: Još nije vreme za povratak VJ snaga na Kosovo

15:50h

Ko je ovaj čovek - Radomir Lazarević

16:05h

Raseljeni Srbi protestovali na prelazu Merdare

16:15h

Ishitrena platforma o manjinama

16:20h

SNP: Umesto hleba, narodu priča o referendumu

16:30h

Prestolonaslednik u nedelju boravio u Pančevu

16:40h

U ponedeljak prvi sastanak radne grupe za referendum

16:50h

Vukotić: Suverenost nije cilj sam za sebe

17:00h

Rim pred posetu Vojislava Koštunice: U planu susreti sa predsednikom i papom

17:15h

Kofi Anan o misiji Bernara Kušnera Obavio veoma dobar posao

17:30h

Kušner o svom aranžmanu na čelu Unmika: Misija na Kosovu nije u potpunosti uspela

17:45h

Prva zajednička konferencija kandidatkinja Demokratske opozicije

18:00h

Teroristička OVPBM traži intervenciju NATO-a

19:35h

"Glas" istražuje: Na koji će način biti reformisana Vojske Jugoslavije

19:45h

"Glas" pita: Treba li skratiti vojni rok?

22:48h

Vojislav Koštunica na međunarodnoj konferenciji "Mediji za demokratsku Evropu"

23:12h

Podrška u borbi za očuvanje suvereniteta: NATO svetski žandarm

23:59h

Predrag Bulatović: Prilagoditi program SNP-a

      


FastCounter by LinkExchange