[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 11. decembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

10. Dec 2000 17:01 (GMT+01:00)

Profesor dr Nada Kostić, ministar zdravlja, o mesec dana u novoj ulozi i daljim planovima

Od ponedeljka dovoljno lekova

Iz donacije devet miliona evra za domaće fabrike, a tri za lekove iz uvoza. Dogovor za transplantaciju bubrežnih bolesnika. Participacija uz poštovanje socijalne pravde. Bolnice dobile pristojnu hranu. Obezbeđene vakcine protiv gripa

Deo novca Evropske unije, izdvojen za donacije lekova, uplaćen je na račun za domaće farmaceutske fabrike, tako da bi od ponedeljka s razlogom trebalo očekivati dobro snabdevene apoteke širom Srbije. Ukupno je izdvojeno 12 miliona evra, od čega devet miliona za domaće lekove, tri za lekove iz uvoza, koje smo inače uvozili i ranije. Uz puno poštovanje liste potrebnih preparata, istakla je u intervjuu za „Glas javnosti" ministar zdravlja, a od srede i profesor, dr Nada Kostić.

Da je ministar Prelazne vlade potpuno atipična ličnost za naše prostore i prezauzeta poslom, postaje jasno čim se kroči u njen kabinet. U njenom slučaju izgled očigledno vara. Iako krhke građe, ispoljava neviđenu energiju. Sem što je na mestu ministra, drži i predavanja na fakultetu.

U novom poslu ne krije da je spremna da se uhvati u koštac s gomilom nasleđenih problema u ovoj izuzetno osetljivoj oblasti. Ali...
- Biti na ovakvom mestu sada u Prelaznoj vladi nije uopšte zahvalno, iako imam desetogodišnje iskustvo u DSS-u, stranci u kojoj sam od osnivanja i u kojoj sam vodila zdravstveni odbor. Ovde, gde sam sada, postoji gomila problema od kojih mnogi ne mogu ni da se rešavaju dok se ne uspostave nova vlada i Skupština i počnu da se primenjuju zakoni.

No, ipak, za nešto više od mesec dana koliko sam na ovom mestu, uspeli smo da uradimo prilično toga. Osim poslova vezanih za donacije lekova s hronično deficitarnim insulinima, snabdeli smo za naredna dva meseca i sve transplantirane „sandimunom". Oni će, kao što je bila praksa i ranije moći svoj lek da podignu u tačno predviđenoj apoteci, kao što je to recimo apoteka „Njegoš" za Beograd.

Sem toga, održali smo sastanak upravo na temu transplantacije bubrega pošto se priličan broj ljudi nalazi na listi čekanja. Dogovorili smo se da se do Nove godine urade makar dve transplantacije, i kasnije nastave u kontinuitetu, pošto analize pokazuju da transplantacija obolelima daje bolji kvalitet života, a i daleko je ekonomski opravdanija u odnosu na dijalize.

No, to ne znači da će pacijenti biti uskraćeni za dijalizu. Već je potpisan ugovor sa švedskom firmom „Gambro" o snabdevanju većih centara za dijalizu u zemlji, među kojima i centre u KBC „Zvezdara", Kliničkom centru Srbije i KBC „Zemun" u Beogradu.

Naravno, u domenu lekova to nije sve?
- Obezbeđene su i dovoljne količine vakcina protiv gripa za rizične kategorije stanovništva, za koje je sredstva uložila Svetska zdravstvena organizacija, ali nažalost nemamo drugih neophodnih zaštitnih vakcina za decu, počevši od be-se-žea, pa nadalje. To sam saznala u poseti niškom regionu, ali situacija nije bolja ni u Beogradu, ni u drugim mestima u unutrašnjosti. Za te vakcine hitno moramo da obezbedimo donacije.

Šta ste još uradili u domenu zdravstva za ovo kratko vreme?
- Uspeli smo da bolnice svrstamo u grupu prioriteta za energente, zajedno s vrtićima i školama, pošto nisu bile uvrštene. A to onda podrazumeva da se energenti nabavljaju po prioritetnim cenama od 16 dinara, što je ne samo važno kada je reč o grejanju, već i potrebama voznog parka, kao što je u slučaju potreba Hitne pomoći. Zahvaljujući tome, sve bolnice se greju, sa kratkim prekidom sredinom minule nedelje u KCS, gde su odmah upućene tri cisterne goriva. Pobrinuli smo se takođe da za bolnice nabavimo higijenska sredstva, dok su bolesnici napokon dobili pristojnu hranu sa mesom, što se dugo nije videlo...

Šta još planirate?
- Iako sam ukinula participaciju, neke usluge će morati da se participiraju, uz potpuno poštovanje cenovnika koji donese nova Skupština. Jedinstvena lekarska komora, za koju se zalažu i lekari iz privatnog sektora zbog svojih prava i obaveza u odnosu na Republički zavod za zdravstveno osiguranje (moći će recimo da refundiraju sredstva), propisaće cene za određene zdravstvene usluge. Ti cenovnici moraće da budu dostupni pacijentima tako da niko ne može da se ugradi, i eventualno profitira na nedozvoljen način. Participiraće se primera radi kukovi, pejsmejkeri i druga medicinska pomagala i aparati, ali poštujući princip socijalne pravde.

Šta to znači?
- Raspon cena za pacijente kretaće se od pet do 50 odsto, u zavisnosti od toga koliko je osiguranik dugo uplaćivao u socijalno, kakvo je njegovo socijalno imovinsko stanje, i kakva mu je priroda bolesti. Ako je duže uplaćivao doprinose, manje će participirati, ako je ispod socijalno materijalnog minimuma, ili mu to stanje, odnosno priroda bolesti nalaže - neće plaćati. Naravno, neće plaćati kao ni do sada zaštićene kategorije stanovništva - deca, trudnice i stari iznad 65 godina. Ovoga trenutka mi imamo cenovnik za stomatološke usluge, prilagođene takođe mogućnostima građana. Ako građani misle da su cene previsoke, mogu da se obrate Ministarstvu zdravlja, koje će poslati odmah inspekciju da proveri njihovu valjanost. Ali, svoj definitivan oblik i taj cenovnik će dobiti uspostavljanjem nove Skupštine.

Ukoliko na tom mestu ostanete posle 23. decembra, hoćete li pacijentima olakšati mogućnost lečenja u Vojnomedicinskoj akademiji, naravno kada je to opravdano. Ili, bolje rečeno, hoćete li „pomiriti" vojno i civilno zdravstvo?
- Naravno, VMA treba da se uključi u civilno zdravstvo. Na tome mi morate verovati jer sam ja neko na ovom mestu, ko je prvi put stigao pravo sa klinike, od pacijenta. I savršeno dobro znam sve njihove nevolje, kroz koje prolaze tokom lečenja. Ne razumem zašto pacijentu otežavati da ode u drugu ustanovu ako postoje bolje opremljene klinike, ili se zna da tu baš radi specifičan profil stručnjaka.

Mislim lično, kada je reč o VMA, da oni treba takođe da budu naučno nastavna baza Medicinskog fakulteta. Kao što je moja bolnica, ili neka druga. Ako hoćemo znanje i dobre stručnjake moramo iskoristiti najbolje, bez obzira kojoj kući da pripadaju.

A šta ćemo s Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje, njihovim dugovanjima za koja ih mnogi prozivaju, a poslednjih dana i naša najveća fabrika lekova „Galenika"?
- Bojim se da se malo toga može uraditi dok se ne formira nova vlada. Tek tada revizorska kuća može da uđe u Fond i napravi detaljan uvid u sve što se tamo događalo. Ne postoji opravdan strah da se u međuvremenu može uništiti svaki dokaz u rad sadašnjeg direktora.

Cela priča oko Fonda i „Galenike"je prilično komplikovana i trenutno pripada resoru pravde, odnosno Draganu Subašiću. Sudski spor se neće tako brzo završiti to je sigurno, „Galenika" od Fonda traži da im plati kompenzacije koje on ne prihvata, privremena vlada još uvek nije postavila svog čoveka za koordinaciju.

I šta imamo? Fabriku koja ne radi, iz koje sem zaliha - novih lekova nema.

Zorica Ostojić


vesti po rubrikama

^intervju

17:01h

Profesor dr Nada Kostić, ministar zdravlja, o mesec dana u novoj ulozi i daljim planovima

      


FastCounter by LinkExchange