[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak, 7. decembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

06. Dec 2000 18:00 (GMT+01:00)

GLAS istražuje

Boluje li lokalna vlast DOS-a od "visoke politike"

Ravno do Kosova

DOS u manjim gradovima nije ugrožen različitim stavovima lidera koalicije o Kosovu. Izbori 23. decembra i lokalni životni problemi (zasad) čuvaju jedinstvo. Ali, što se ide severnije, to je problem Kosova dalje od srca

BEOGRAD - Ispolitizovana domaća javnost se uzbudila oko subotnje komunikacije dva lidera DOS-a Koštunice i Đinđića o metodama očuvanja Kosova, strahujući od raspada koalicije. To, mežutim, kao da su, u politickom interesu, namerno prevideli njihovi ljudi na terenu. U lokalnoj vlasti o ta dva pristupa tako vrućoj temi gotovo da nije bilo reci.

Ali, kako se po mapi Srbije sa severa silazi ka jugu, i interesovanje za Kosovo se podgreva. Zainteresovanost za to pitanje meri se kolicinom kilometara - što bliže, to aktivnije.

I dok u Novom Sadu, kažu dopisnici, nema te teme, pa ni sukoba o tome, u Leskovcu Kosovo je prva briga.

Leskovac

Javno je demokratski

LESKOVAC - Jablanički okrug ne samo da je u prvom komšiluku s Kosovom, već je i jedna njegova opština, Medveđa, u direktnoj vezi sa "bujanovačkim incidentom", odnosno, s poznatim projektom šiptarskih separatista da se ona, s Bujanovcem i Preševom, uključi u Veliku Albaniju". Mada ovde nema sukoba, niti šta sličnog onom što se događa oko Bujanovca, ovde se razumljivo povećanom pažnjom prate najnovija zbivanja.
- Rešenje problema Kosova je isuviše važno pitanje da bismo ga posmatrali samo u kontekstu izjava lidera stranaka. Kosovo je bilo dugo zapušteno pitanje, posledice su tu. Predstavnici svih relevantnih stranaka moraju jasno da definišu nacionalni interes, pa će se lakše odrediti taktika i metod - mišljenja je prof. dr Jakov Stamenković, poverenik DS.
- Različita mišljenja gospode Koštunice i Đinđića oko (samo) jednog od problema s Kosmetom jesu demokratski dijalog zato što se javno iznose. To ne bi trebalo da smeta, ali se to i dešava nenaviklim ušima naše mlade demokratske javnosti - kaže Petar Cvetković, predsednik RO DSS.

M. J.

Kruševac

"Osa" preča od Kosova

KRUŠEVAC - U kruševačkoj opštini svakodnevno formiraju novi mesni odbori DS i DSS. I obe stranke imaju sve više pristalica. Čelnici tvrde da se "spor" ne otvara na terenu.
- Glavna tema naših tribina je, zapravo, očuvanje Kosova i Crne Gore sa Srbijom i mi, naravno, stojimo iza stavova predsednika DSS i predsednika SRJ dr Vojislava Koštunice. Tačno je, međutim, da pitanje Kosova dominira na našim tribinama, jer je to najaktuelniji gorući problem - kaže za "Glas" savezni poslanik Miloš Radulović, predsednik OO DSS u Kruševcu.

Savezni poslanik Miodrag Đidić, predsednik OO DS, kaže da se na terenu ne osećaju nikakve razlike problema Kosova.
- Ljude u ovom trenutku najviše brinu sopstveni, uglavnom, komunalni i životni problemi. Ljudi, takođe, u prvi plan ističu amnestiju rezervista koji su povodom Kosova osuđivani i proganjani i od bivših vlasti, kao i oslobađanje grupe "Osa".

R. B.

Smederevo

Komunalije Čuvaju DOS

SMEDEREVO - Suočena s brojnim komunalnim problemima, DOS u Smederevu kao da nema vremena za nedaće državnog nivoa. Različitog viđenja kosovskog pitanja s kojim su u tesnoj vezi i događaji na jugu Srbije, smederevski ogranak DOS-a nije se zabrinuo niti se time ovde bavio.
- Na lokalnom nivou se to ne odražava, zato što kao opštinska vlast radimo u interesu građana. U ravni koalicije, stranačka pitanja ostavljamo po strani - uverava Tomislav Petrović, predsednik SO Smederevo i OO DS.

Dragan Šormaz, predsednik OO DSS takođe misli da DOS u Smederevu "funkcioniše solidno". To što je uveren da je Koštunica u pravu, ne ugrožava, tvrdi on, međusobne relacije u lokalnoj koaliciji. Kao učesnik prošlogodišnjeg rata pita: zašto Đinđić pre godinu dana nije bio tako radikalan? Takođe smatra da lider DS svojim radikalizmom, "udara" na sve veću popularnost DSS i da na taj način želi da pridobije sebe.

S. S.

Užice

Viša i niža politika

UŽICE - Funkcioneri nove užičke vlasti otvoreno sumnjaju da neko ozbiljnije razmoilaženje između dvojice lidera uopšte i postoji.
- Naša saradnja je kao i pre izbora, ne kažem da je idealna, nego je u okvirima onog kakva je i bila. Važno je da se svi tekući važni opštinski poslovi obavljaju nesmetano - kaže Rade Pantović, potpredsednik SO Užice i predsednik Regionalnog odbora DSS Zlatiborskog okruga.

Gotovo istog mišljenja je i Jovo Mirosavljević, član GO DS.
- To nisu problemi koji se posmatraju ili rešavaju na osnovu samo jedne izjave. U našim odnosima ovde nema nikakvih promena, ni negativnih ni pozitivnih. Više brinemo o dnevnim, vitalnim problemima i interesima građana.

Z. Š.

Niš

Marketing

NIŠ - Da li zbog izbora koji slede ili zaista tako misle, ali i DS i DSS, barem na lokalnom nivou, negiraju suštinske razlike i izdvajaju globalnu državu od lokalne politike.
- Đinđić problem posmatra sa aspekta brzine i efikasnosti, a sve u skladu sa Rezolucijom 1244 UN, što znači da i naše i obaveze međunarodne zajednice moraju biti poštovane do kraja. Koštunica posmatra problem iz vizure diplomatije i ja zaista ne vidim nikakvu suštinsku razliku - kaže Nebojša Rančić, potpredsednik GO DS u Nišu.
- Moramo da poštujemo dokumenta međunarodne zajednice. Lično ja ne vidim neku veliku razliku u stavovima DS i DSS. Istupanja Zorana Đinđića u javnosti nisu upućena međunarodnoj zajednici već su politički marketing - smatra Slobodan Adžić, predsednik GO DSS u Nišu i potpredsednik gradske vlade.

D. S.


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Đinđić, menadžer DOS o predizbornoj kampanji: Srbija bez vlasti i opozicije

15:25h

U četvrtak sednica Skupštine Jugoslavije: Rasprava o stanju na jugu Srbije

15:45h

Bulatović: Rašović zamenik guvernera

15:50h

Klub mladih SPO Kruševca "hapsi" Miloševića

16:00h

Demantovan razlog povlačenja protosinđela Save Janjića

16:10h

Perišić posle obilaska juga Srbije: Generali blindirani, Vojska neopremljena

16:20h

Premijer Žižić boravio na jugu Srbije: Opredeljeni smo za diplomatsko rešenje

16:30h

Mićunović: Situacija na jugu pod kontrolom

16:45h

Perišić: VJ i MUP mogu da neutrališu teroriste

17:00h

NATO za dosledno poštovanje Rezolucije o Kosmetu

17:15h

Svilanović predložio razgovore o Kosmetu: Izbori kao referendum

17:30h

Ko je ovaj čovek: Gordana Suša

17:45h

Strana štampa nagađa o sledećim potezima predsednika SRJ

18:00h

"Glas" istražuje: Boluje li lokalna vlast DOS-a od "visoke politike"

18:30h

U četvrtak ističe rok za podnošenje izbornih lista

22:15h

Dogovor Predsedništva Demokratske opozicije Srbije

22:38h

SPO nezadovoljan

23:02h

Albanski premijer Ilir Meta na Kosovu

23:15h

Savezna vlada odlučila: Nastavak pregovora o podeli imovine bivše SFRJ

      


FastCounter by LinkExchange