[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 28. novembar - četvrtak, 30. novembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

27. Nov 2000 16:22 (GMT+01:00)

Kako se štite poznati i da li je "kidnaperski biznis" već uzeo maha

Psi rata naplaćuju znanje

Otmica malog Stefana Živojinovića samo je poslednja od oko 800 otmica bogataške dece zabeleženih ove godine u Beogradu i Srbiji, upozorava Boža Spasić

Posle otmice Stefana Živojinovića, osmogodišnjeg sina Lepe Brene i Bobe Živojinovića, na srpskoj estradnoj sceni zavladala je prava panika. Svi koji sebe smatraju zvezdama zatvorili su se u svoje dobro utvrđene domove i čekaju rasplet situacije.
- Pa, ko se normalan ne bi plašio posle svega. Naravno da mi nije svejedno, otkud znam kakve sve budale mogu da me sačekaju iza ćoška - ne krije bojazan pevačica Vesna Vukelić Vendi. Njena mnogo poznatija koleginica Zorica Brunclik neće da komentariše otmicu malog Stefana. Kaže da ne spava od kada je čula "strašnu vest o Breninom sinu". Nada se najboljem i ljuti na medije koji svojim pisanjem, kako kaže, samo pogoršavaju čitavu situaciju.

Medveđa usluga

- Senzacionalističkim pisanjem o otmici malog Stefana mediji porodici Živojinović čine medveđu uslugu. To može opasno da iskomplikuje situaciju, da unervozi otmičare koji bi u takvom stanju mogli svašta da učine - kaže Boža Spasić.

I većina drugih estradnih zvezda sa kojima smo kontaktirali odbijaju da razgovaraju na ovu temu. Svi do jednog, međutim, kažu da se sada osećaju ugroženijim nego ikad.

Zaista, kako su obezbeđene zvezde srpskog "šou biznisa"? Upućeni u problematiku kažu da su junaci naše estrade uglavnom slabo ili nikako zaštićeni.
- Ljudi sa estrade i kada se odluče za telohranitelje, gotovo nikad ne unajmljuju aktivne policajce, koji inače rade na poslovima obezbeđenja vlasnika preduzeća, lokala, noćnih klubova i diskoteka. Ukoliko, dakle, i unajme bodigard to uglavnom čine ne radi svoje bezbednosti, nego imidža - kaže za "Glas" beogradski policajac od karijere.

Prema njegovim saznanjima, zvezde ovdašnje estrade uglavnom jako utvrđuju svoje kuće i za taj posao angažuju penzionisana vojna lica i policajce.

Loš primer

Kao loš primer ličnog obezbeđenja sagovornik "Glasa" iz beogradske policije navodi primer jedne nadaleko poznate pevačice koja u svom okruženju ima čak četvoricu telohranitelja.
- Momci su formacijski dobro raspoređeni, ali su daleko od profesionalaca. Kratko podšišani, u elegantnim odelima i kožnim jaknama nisu pravo obezbeđenje, već manekeni. Od njih četvorice jedan izigrava "ventilatora", ide ispred i neumorno vrti glavom levo-desno, osmatra mesto na koje treba da dođe pevačica. Potom ulaze ona dvojica u društvu zvezde, a za njima, nekoliko metara iza, i četvrti momak. I konačno, sva četvorica zasedaju sa pevačicom u separe i počinju da se igraju mobilnim telefonima! Smešno, nema šta! - kritičan je naš sagovornik.

Privatni detektiv Boža Spasić, bivši operativac SDB-a, kaže da se njemu lično u poslednje vreme javilo na desetine narodnjaka koji su tražili da ih štiti njegova agencija.
- Oni se osećaju ugroženim pre svega zbog velikog novca kojim raspolažu. Niko od njih ne pita za cenu. Uglavnom nas angažuju na jednokratnim poslovima, kada idu na neka gostovanja ili turneje. Spremno za to plaćaju i po hiljadu, hiljadu i po maraka za noć - otkriva Spasić. Naravno, čuva diskreciju svojih klijenata, ali otkriva da su mu poslednje mušterije bili pevači sa inicijalima Z.B. i M.I. i ...

Spasić, međutim, upozorava da je otmica malog Stefana Živojinovića samo poslednja u nizu.
- U poslednjih godinu dana samo u Beogradu imali smo više od 800 klasičnih otmica. Kidnapuju se uglavnom deca bogatih biznismena. Otkupnine od deset, dvadeset, pa i više hiljada maraka isplaćuju se u tišini i bez publiciteta. Šira javnost o tome ne zna baš ništa i zato se posle otmice malog Stefana digla ovolika prašina kao da je to nešto novo... - precizira naš sagovornik. Prema njegovim rečima, otmicama se u Beogradu i Srbiji bave uglavnom "psi rata" koji na taj način najlakše dolaze do novca.
- Imaju oružje, iskustvo, a nemaju nimalo skrupula. Pre otmice mesecima prate žrtvu, utvrđuju njegove navike, ispituju imovno stanje - priča privatni detektiv.

Iskustva zemalja u tranziciji, kaže Spasić, morala bi našoj policiji da posluže kao nauk. Širom istočne Evrope, naročito u Rusiji, u poslednjih nekoliko godina cveta "otmičarski biznis" koji je, upozorava, već uveliko uzeo maha i u Srbiji.

D. J. V. - S. K.


vesti po rubrikama

^reportaža

15:23h

"Glas istražuje": Šta je sve i kome Željko Ražnatović ostavio u testamentu

15:31h

Zaveštanje Željka Ražnatovića Arkana, prvi deo

15:46h

Požarevac, dva meseca posle srpske petooktobarske revolucije: Stazama Markove strahovlade

16:22h

Kako se štite poznati i da li je "kidnaperski biznis" već uzeo maha

      


FastCounter by LinkExchange