[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 28. novembar - četvrtak, 30. novembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

27. Nov 2000 15:15 (GMT+01:00)

Jugoslavija se u ponedeljak, posle osam godina, vratila u OEBS

Kosmet najteže pitanje Evrope

Srbi u preševskoj dolini izloženi teroru Šiptara. Predsednik SRJ skratio posetu Austriji zbog odlaska u Bujanovac

BEČ (Tanjug) - Jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica potpisao je u ponedeljak u Beču na 8. ministarskoj konferenciji OEBS-a tri osnovna dokumenta te organizacije - Završni akt iz Helsinkija, Parisku povelju i Deklaraciju iz Istanbula.

Koštunica se u ponedeljak obratio zvaničnicima NATO-a i UN-a zahtevajući da se učine hitne izmene u kumanovskom Vojno- tehničkom sporazumu i odredbama kojima se reguliše prisustvo srpskih snaga bezbednosti u pograničnoj zoni oko Kosova gde su ubijeni srpski policajci.

Koštunica je ukazao na ozbiljne nejasnoće u sporazumu kojim je regulisano raspoređivanje mirovnih trupa NATO-a na Kosovu i uspostavljanje kopnene bezbednosne zone od pet kilometara, zahtevajući da se one razreše.

Naglašavajući da se jugoslovenska vlada strogo pridržava uslova Sporazuma, Koštunica je podsetio da vlada uspostavlja saradnju sa vodećim međunarodnim organizacijama i da želi dijalog sa liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom.

Predsednik SRJ je istakao da je srpsko stanovništvo u dolini Preševa izloženo etničkom čišćenju koje sprovode naoružani Albanci sa Kosova i da je u tom području preostala samo manja jedinica lako naoružanih srpskih policajaca, koja se pri patroliranju suočava sa teško naoružanim grupama.

Koštunica je novinarima rekao da će iz Beča direktno otputovati na jug Srbije, pošto "situacija postaje sve napetija".

On je ocenio da je "Kosovo najvažnije i najteže aktuelno evropsko pitanje" i upozorio da ono lako može da "zapali čitav region."

"Kao demokrata i kao čovek koji je promovisao vladavinu zakona čitavog života duboko sam uveren da međunarodna zajednica i na prvom mestu Oebs neće dozvoliti da se to dogodi", rekao je jugoslovenski lider i istakao da Kosovo mora da ostane multietničko. Predsednik Koštunica se, takođe, založio za očuvanje granica i podsetio da je to jedan od osnovnih principa Oebsa.

Koštunica je naveo da "albanski teroristi na jugu Srbije uteruju strah ne samo srpskom, već i albanskom stanovništvu".

Koštunica je ocenio da su nedavni lokalni izbori na Kosovu bili korak napred, jer su doveli do pobede umerene struje među kosovskim Albancima".

Govoreći o članstvu SRJ u Oebsu, on je podsetio da je Jugoslavija bila jedan od osnivača te organizacije, ali da je njeno članstvo pre osam godina zamrznuto.

"Sada ne treba zalaziti u detalje zbog čega se to dogodilo", rekao je Koštunica i dodao da naša zemlja "mora da je napravila mnogo grešaka".

"Takođe je postojao nedostatak volje kod dela međunarodne zajednice da bude nepristrasna kada je reč o zbivanjima u Jugoslaviji", ocenio je on.

"Sada smo se vratili u Oebs nakon osam godina izolacije i samoizolacije, i na taj način smo potvrdili povratak Jugoslavije u Evropu i svet", zaključio je jugoslovenski predsednik u obraćanju ministarskoj konferenciji Oebsa.

Pobediće DOS

Koštunica je u ponedeljak izjavio da je "više nego siguran" da će demokratske snage pobediti i na republičkim izborima 23. decembra, čime će stvarna moć biti u njihovim rukama, javlja Rojters. Koštunica je rekao novinarima da birači u Srbiji uživaju u "osećaju slobode" od 24. septembra kada je svrgnut sa vlasti bivši režim Slobodana Miloševića. Predsedavajuća Oebsa, šef austrijske diplomatije Benita Ferero-Valdner rekla je da potpisivanje dokumenata Oebsa predstavlja simbol za demokratizaciju Jugoslavije. Ona je rekla da je "predsednik Koštunica garant da će Jugoslavija biti uključena u demokratsku zajednicu".
Ferero-Valdnerova je navela da OEBS sada treba da se vrati u Beograd, kako bi tamošnjim vlastima pomogao u izgradnji demokratskih institucija, uspostavljanju pravne države i demokratizaciji".

Razgovori s Ivanovim i Klestilom

Predsednik SRJ Vojislav Koštunica razgovarao je u ponedeljak u Beču s ministrom spoljnih poslova Rusije Igorom Ivanovim. Ivanov je istakao da "međunarodna zajednica i Oebs treba da učine sve kako bi doprineli demokratskim promenama u Jugoslaviji. Koštunica se u Beču sastao i s predsednikom Austrije Tomasom Klestilom. Klestil je istakao da su demokratske transformacije u Beogradu bitne za stabilnost regiona, kao i odnose između Austrije i Jugoslavije. Šef austrijske države je takođe ocenio da su predstojeći izbori u Srbiji veoma značajni i dodao da je stanovništvu SRJ potrebna hitna pomoć međunarodne zajednice.

Kratak susret

Koštunica se na konferenciji Oebsa u ponedeljak susreo s američkim državnim sekretarom Medlin Olbrajt. Prema američkim izvorima, ona je želela susret i razgovor u Beču s jugoslovenskim predsednikom i američka delegacija je u njenom današnjem programu oslobodila prostor za taj susret. Za Koštunicu je susret i razgovor s američkim državnim sekretarom bio "simboličan problem", imajući u vidu ulogu Olbrajtove tokom prošlogodišnje agresije NATO-a na Jugoslaviju.


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Jugoslavija se u ponedeljak, posle osam godina, vratila u OEBS

15:40h

Žižić: Koštunica medijator za Beograd i Podgoricu

15:50h

Oba doma Savezne skupštine zasedaju u utorak: O guverneru i praznicima

16:10h

Batić o situaciji na jugu Srbije: Komadanje SRJ je za na nama

16:15h

Šta nude šiptarski lideri kao rešenje kosovske krize?

16:25h

"Glas" saznaje: Koliko je socijaliste koštao zakup Centra "Sava"?

16:45h

Novembarske muke jul(ov)ske stranke

17:00h

"Glas" istražuje: Kako su nove vlasti raspodelile svoje ljude na uticajnim mestima?

17:15h

Šiptarski esktremisti pristali na produžetak primirja

17:30h

"Glas" istražuje: Kakva je budućnost SPS-a

17:35h

I dalje veoma napeto na jugu Srbije, predstavnici Vlade u kriznom području

17:45h

Savezna skupština o Predlogu novog zakona o državnim praznicima

17:50h

Prištinski korpus sa spoljne strane tampon zone

17:55h

Zahtev podgoričkog Otpora: Đukanovića na sud zbog kršenja Ustava

18:00h

Ko je ovaj čovek: Veton Suroi

18:20h

Zoran Živković, ministar policije: Teroristi su nas iznenadili

18:40h

Očekuje se odziv od oko 15.000 terorista, opšta mobilizacija Šiptara

19:00h

DSS o incidentima u zaštićenoj kopnenoj zoni

19:15h

Šiptarski teroristi postavili minu na putu kod Bujanovca: Poginuo dečak, povređeno petoro lica

22:12h

Predsednik SRJ Koštunica stigao u ponedeljak uveče u Bujanovac

22:39h

Stevan Nikčević: Očekujemo kontrolu administrativne granice

22:54h

Svilanović s Olbrajtovom

23:16h

Pavković: VJ će odgovoriti

23:38h

U utorak lideri DOS-a potpisuju sporazum

23:56h

Koštunica 13. decembra u Atini

      


FastCounter by LinkExchange