[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 25. novembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

24. Nov 2000 16:56 (GMT+01:00)

Zoran Milovanović iz Požarevca prvi put govori o tome kako ga je maltretirao Marko Milošević

Iseću te motornom testerom

Stravična noć u "Madoni". Tužio sam ga da plati za sve što je činio

Marko mi je rekao da neću biti ni prvi ni poslednji koga je isekao motornom testerom i bacio u Moravu, priča 20-godišnji Zoran Milovanović, aktivista Otpora u Požarevcu. Mali Zoka, kako ga Požarevljani iz milošta zovu, o provedenoj noći u "Madoni" retko je pričao. Na pitanje znatiželjnih odmahivao bi rukom i rekao: "Biće dobro kad skinemo socijaliste". Tako sve do 22. novembra…

- Morao sam da ćutim skoro devet meseci o tome kako su me isprebijali i odveli u "Madonu". Najzad, uspeo sam da podignem krivičnu prijavu protiv Marka Miloševića i njegovih prijatelja: Zorana Ivanovića Roleksa, Aleksandra i Vladislava Ašanina, Bojana Tadića, Milana Bajića i Milana Lazića. Oni su me isprebijali i nasilno odveli 7. marta ove godine u "Madonu" na razgovor sa njihovim "gazdom". Vreme je da plate svoje, a ja ispričam priču - kaže Milovanović.

Markovo izvinjenje
- Marko se sutradan izvinio mojoj sestri Maji za sve što mi je učinio. Milica je moju Maju odvela na razgovor sa Markom, a on je bez stida pitao kako može sve da se zataška. Ponudio je da plati moje lečenje u banji ili na moru… Naravno da nismo ništa prihvatili. Platiće on mnogo više od jedne banje, ili nekakvog mora - kaže Zoran Milovanović.

- Tog 7. marta bio sam na Televiziji Studio B, kao član Otpora i tek što sam doputovao iz Beograda, negde oko 22 sata, pozvao me je Zoran Roleks. Molio me je u telefonskom razgovoru da izađem iz kuće da mi hitno nešto kaže. Bojao sam se da mi ne upadne kod roditelja i izašao sam. Sedeli su u crvenom "pežou 106". Roleks mi je pružio ruku i ja njemu. Poznavao sam ga jer sam 97-98. za vreme zimskog raspusta, radio u kafeu "Roleks" na konzumacijama - objašnjava Milovanović. - Umesto pozdrava Roleks mi je uvrnuo ruku i rekao: "Sada si naš". Iz kola su izleteli Milan Bajić, Aleksandar Ašanin, a u tom trenutku stigao je sivi "golf" i iz njega su iskočili Vladislav Ašanin, Milan Lazić i Bojan Tadić. Izvadili su pištolje. Trgao sam se i pao na zemlju. Milan Lazić mi je stavio pištolj u usta, a Bojan Tadić na potiljak - priča Milovanović.

On kaže da su ga do "Madone" dovezli u "golfu", pošto su javili Marku telefonom: "Gazda, imamo ga".

- Sedeo sam pored menjača, između vozača i suvozača, sa pištoljem u ustima i na potiljku. Kada smo stigli, ubacili su me u neku kancelariju. Video sam sto prepun alkoholnih pića. Okrenuli su me ka zidu. Neko je doneo pendrek, tzv. "tonf" i počelo je… - zaćutao je na trenutak Milovanović.

- Ovo ti je pesnica Otpor, govorili su mi, a ja sam plakao, plašio sam se za roditelje, sestru i njeno dete. Setio sam se detinjstva, maminog poljupca, i toga da imam samo 20 godina - priča Zoran i zadržava suze u oku.

Tukli su ga, kaže, po leđima, butinama, dlanovima… Šutirali i pesnicama tukli po leđima. Milovanović ne zna koliko je vremena prošlo dok se nije pojavio Marko Milošević s uključenom motornom testerom u ruci. Propitivao ga je, kaže, o Otporu, gde se štampa propagandni materijal, ko finansira Otpor, i šta hoće otporaši.

- Dok me je Marko propitivao, Vladislav Ašanin mi je rekao: "Sad ćeš da osetiš malo bola" i otkopčao svoje pantalone. Marko je rekao: "Ostavite ga, hoću da razgovaram sa njim". "Nema zezanja sa mnom", rekao mi je Marko i uneo mi se u lice. Rekao je da čuva metak za Momčila Veljkovića i Radojka Lukovića. Jedini uslov da me pusti živog bio je da nikome ne kažem gde sam bio i šta su mi radili. "Ovo ti je drugi crveni karton, na trećem bićeš likvidiran", dodao je i naredio ostalima da me stave u kola i završe sa mnom po kratkom postupku --priča Milovanović.

- Kada sam ponovo seo u kola - nastavlja Milovanović - mislio sam da mi je to poslednji dan u životu. Vladislav Ašanin mr je udarao pištoljem po glavi sve dok nisam pao u nesvest. Otvorio sam oči na trotoaru ulice gde su me pokupili.

Sutradan, kaže Milovanović, Milica Gajić, supruga Marka Miloševića, došla je u kuću njegovih roditelja i poricala čitavu priču.

- Rekla je mojoj mami da sam narkoman i da su me pretukli moji Otporaši. "Moj muž to nikada ne bi uradio", rekla je Milica i zapretila smrću mojim roditeljima i meni zato što smo sve izneli u javnost - rekao je Milovanović.

Zoran Milovanović, međutim, detalje nije iznosio u javnost sve do sada. Momčila Veljkovića i Radojka Lukovića, skoro mesec dana posle prebijanja Zorana Milovanovića, isti momci pretukli su ispred kafića "Pasaž" u centru Požarevca. Bilo je to 2. maja, a tadašnja vlast pokušala je da prikrije motiv i aktere tuče ispred "Pasaža".
Požarevljani od tada više ne ćute i ne praštaju.

Verica Mikić


vesti po rubrikama

^reportaža

16:13h

Rada Mišić, starina iz Kučeva, čuvar tajne zvana raskovnik: Ključ za skriveno blago

16:56h Zoran Milovanović iz Požarevca prvi put govori o tome kako ga je maltretirao Marko Milošević
17:17h Posle stravičnog premlaćivanja učenika OŠ "Mihailo Petrović Alas" u školskom dvorištu u igri "šutka" ili "pauk"

17:48h

U Rimu otvorena škola za antičke borilačke veštine

20:00h U Japanu službenici željni seksa veoma cene hostese sa zapada
   


     


FastCounter by LinkExchange