[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 25. novembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

24. Nov 2000 17:00 (GMT+01:00)

Šta se krije iza upada šiptarskih terorista u južnu Srbiju

Rat za trampu

Izvori "Glasa" iz Prištine kažu da bi uskoro Šiptari mogli da izađu s predlogom za "trampu" Bujanovca, Medveđe i Preševa za tri opštine na severu Kosova

BEOGRAD - Demokratska partija Kosova Hašima Tačija, koja je proizašla iz bivše terorističke "Oslobodilačke vojske Kosova", pozvala je u četvrtak Šiptare iz jugoistočne Srbije da ne upotrebljavaju silu kako bi ostvarili svoju želju za nezavisnošću Kosova.

Ovo je prvo oglašavanje jedne šiptarske partije posle upada oko 400 terorista s Kosova na područje opštine Bujanovac. Izvori "Glasa" iz Prištine kažu da je ovaj " miroljubiv" savet pripadnicima "OVK" Bujanovca, Medveđe i Preševa posledica reagovanja Kfora, čiji su vojnici uhapsili nekoliko terorista. Ali, i plana šiptarskih lidera da se uskoro pojave s predlogom razmene ove tri opštine na jugu Srbije za srpske opštine na severu Kosova, južni deo Kosovske Mitrovice, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.

Tela policajaca u Dobrosinu?

Tela trojice nestalih srpskih policajaca nalaze se u selu Dobrosin, objavila su šiptarska sredstva informisanja u Prištini. Selo Dobrosin, u Bujanovačkoj opštini, nalazi se u sigurnosnoj zoni i jako je uporište OVPBM. Iz ovog sela izvršeno je više napada na policajce. Iz sela Mali Trnovac, na samoj administrativnoj granici sa Kosovom, nestali su Vlada Miletić i njegova ćerka Persa.

Bilans zločina

Od dolaska snaga Kfora na područje Kosova i Metohija, od juna 1999. do novembra 2000. godine, naoružani šiptarski teroristi izvršili su 5.259 napada, od kojih 5.193 na građane, i to 4.852 napada na Srbe i Crnogorce, 117 na Šiptare i 224 napada na pripadnike ostalih nacionalnosti. U tim napadima teroristi su ubili 1.055 lica, od kojih su 1.028 civili. Istovremeno su ranili 1.045 lica i oteli 1.022.

Na Kosovu Srbi ovaj napad tumače kao objavu rata Srbiji i Jugoslaviji. Od vlasti u Jugoslaviji Šiptari očekuju da u ime mira i demokratije sednu za pregovarački sto i prihvate njihove uslove. Šiptarima se žuri da posao oko ostvarivanja nezavisnosti Kosova, uz pripajanje tri opštine s juga, završe pre izbora u Srbiji i učvršćivanja demokratske vlasti u Jugoslaviji, ali i pre promena u SAD i odlaska s Kosova šefa Unmika Bernara Kušnera. Strahuje se da bi napadi mogli da se intenziviraju u vreme vikenda, jer će 28. novembra biti organizovana velika proslava Dana Republike Albanije.

Interesantno je da je Tačijeva preporuka sunarodnicima usledila posle upozorenja Kfora da neće "tolerisati" intervenciju VJ u zoni bezbednosti između Srbije i Kosova i poziva "svim umešanim stranama da dijalogom reše situaciju u dolini Preševa".

Jedan od naših sagovornika podseća na reči sadašnjeg komandanta Kfora, generala Kabođozua. On je nedavno izjavio da je "bezbednosna situacija na Kosovu poboljšana". Događaji od pre tri dana su ga demantovali. Hoće li i on, kao i njegovi prethodnici, nastaviti da daje slične izjave i, čuvajući svoje vojnike od opasnosti terorističkih akcija, čekati kraj mandata, pitaju preostali Srbi na Kosovu, ili će poštovati slovo sporazuma iz Kumanova i Rezolucije SB UN 1244 i pozvati Vojsku Jugoslavije da se vrati na Kosovo.

- On na to ima pravo - podseća predsednik kosovskih socijalista Živorad Igić, i upozorava: - Samo što bi to značilo kraj mirovne misije i priznavanje poraza međunarodne zajednice.

A da li su oni spremni na to?

Šok Darinke Jevrić

Darinka Jevrić, poznata srpska pesnikinja, smeštena je u bolnicu u Kosovu Polju. Želeći da ostane verna Kosovu i svojoj poeziji, pesnikinja je ostala u Prištini. Iz svog stana u naselju Ulpijana, uz pomoć irskih vojnika, preselila se u čuvano Univerzitetsko naselje. Tu preživljava uz pomoć jedne koze, koja je postala miljenica kako vojnika, tako i žitelja ovog naselja. U poslednjoj eksploziji koza je ostala pod ruševinama. Jevrićevu je u četvrtak posetio Veljko Odalović, ministar za lokalnu samoupravu u Prelaznoj Vladi Srbije, koji je za "Glas" izjavio da je Darinka doživela šok i da su je ovaj napad, kao i pogibija Gorana Jeftića, veoma pogodili.


Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Olbrajtova želi fotografiju s Koštunicom, ali...

15:20h Anđelković pred vanredni kongres SPS u subotu: Milošević novi - stari predsednik?
15:30h Šta će aktivisti Otpora u subotu da rade na Ušću
15:40h Mićunović: Sednica Skupštine u ponedeljak
15:45h DPS: Referendum u prvoj polovini iduće godine
15:50h Obradović o kandidaturi Miloševića
16:00h Drecun: DPS i SDP razišle se oko diplomatije
16:10h CeSID još uvek bez dozvole za posmatranje izbora
16:20h MUP Srbije dao rok mirovnjacima na Kosmetu da smire situaciju na jugu Srbije: Ultimatum Kforu od 72 časa
16:30h Srbi iz Kosovskog Pomoravlja odsečeni od Srbije
16:45h

Šiptarski teroristi i u četvrtak uveče napali snage MUP-a

16:50h Akcija mirovnjaka u blizini "tampon zone": Kfor zaplenio oružje
17:00h Šta se krije iza upada šiptarskih terorista u južnu Srbiju
17:15h Zoran Živković, ministar unutrašnjih poslova Jugoslavije, najavio oštre mere obračuna sa šiptarskim teroristima
17:25h "Glas" sa Srbima na blokiranom autoputu kod Bujanovca: Hoćemo kući!
17:30h Albanci ne shvataju poruke koje im šalje svet
17:40h Robin Kuk osudio najnovije nasilje na Kosovu
17:45h Jovanović: Nesporazumi u DOS-u prevaziđeni
23:14h Romano Prodi doputovao u dvodnevnu posetu Beogradu
23:43h Predsednik SRJ sinoć razgovarao sa švedskim premijerom
23:45h Predsednik Vojislav Koštunica po povratku iz Zagreba
23:55h Koncertom u Lazarevcu počela predizborna turneja Otpora i Anema "Nema opuštanja"
   


     


FastCounter by LinkExchange