[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 23. novembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

22. Nov 2000 17:20 (GMT+01:00)

Šiptarski teroristi sa 400 komandosa ušli u zaštićenu zonu kod Drenice

Pet novih žrtava neobjavljenog rata

Od međunarodne zajednice se traži da hitno preduzme mere i sprovede Rezoluciju 1244 i Kumanovski sporazum

BEOGRAD - Tokom noći između utorka i srede naoružane grupe komandosa sa područja Drenice na Kosovu prodrle su u zaštićenu kopnenu zonu od pet kilometara u opštinama Preševo i Bujanovac.

- Od utorka i tokom te noći na tom području su veliki sukobi koji praktično predstavljaju uvod u pravi rat i do sada su odneli četiri života: jedan policajac je podlegao povredama, a trojica se vode kao nestali. Međutim, mi smo iz policijskih izvora saznali i da su oni zapravo mrtvi - rekao je u sredu Zoran Đinđić, jedan od lidera DOS-a, dok je savezni ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković dodao da je i deset pripadnika MUP-a lakše povređeno.

Đinđić je rekao da ga ova akcija po svojoj sistematičnosti podseća na događaje iz 1998. kad su najpre krenule čarke koje su se pretvorile u oružani ustanak koji je izazvao protivakciju regularnih snaga policije i VJ, a to je opet izazvalo međunarodnu intervenciju.

Nova politička faza

Upitan da li će novonastala situacija na Kosovu uticati na učešće predsednika SRJ na Samitu EU i zemalja Balkana u Zagrebu, Đinđić je rekao da, ako zaista dođe do ofanzive šiptarskih terorista, mnoge stvari će biti promenjene, kako kod nas, tako i u Evropi.
- Mi očekujemo brzu reakciju međunarodnih snaga jer ako teroristi uđu izvan tampon zone od 5 km, ulazimo u novu fazu političkog života u Srbiji.

- Ovo stanje nas najviše zabrinjava zbog toga što po Kumanovskom sporazumu u toj zaštićenoj zoni od pet kilometara mogu da se nalaze samo snage lokalne policije - rekao je Đinđić, pokazujući kartu na kojoj su označene zone u kojima se nalazi desetak policajaca opkoljenih sa po oko 400 pripadnika komandoskih jedinica.

- Naše snage pokušavaju da oslobode iz tog obruča opkoljene policajce, dok teroristi napreduju, verovatno sa idejom da se ovaj magistralni pravac preseče i da se čitava ta komunikacija između Srbije, Makedonije i Grčke preseče, kao i da se rat s tog područja prenese do samog Vranja - rekao je Đinđić.

On je rekao da će SRJ od međunarodnih organizacija koje deluju na Kosovu zahtevati da hitno održe sastanak uz prisustvo predstavnika MUP-a Srbije i VJ, i da zajednički analiziraju sprovođenje Rezolucije 1244 i uslove sprovođenja vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova.

- Tražićemo i da Savet bezbednosti, ako je potrebno, održi vanrednu sednicu i da koriguje Kumanovski sporazum. Ukoliko međunarodna zajednica nije u stanju da obezbedi tu kopnenu zonu, tražimo da se regularnim policijskim snagama Republike Srbije dozvoli da održavaju bezbednost te zone.

- Upozoravamo međunarodnu javnost da tolerisanje ove krize i ovog kriznog žarišta može da dovede do novog lanca nasilja na Balkanu jer se ovde radi o pokušaju preuzimanja kontrole nad jednom od najznačajnijih komunikacijskih linija u ovom delu Evrope - rekao je Đinđić.

- Mislim da je ovo trenutak kada međunarodna zajednica treba da pokaže svoju iskrenost izraženu u tvrdnjama da želi mir i da podržava demokratske promene u Srbiji.

Mi ćemo u četvrtak i petak održati sastanke sa ambasadorima svih važnijih zemalja i tražićemo od njih da njihove vlade pokrenu inicijativu da se ova kriza dovede pod kontrolu.

- Međunarodne snage su patrolirale u toj zoni i oni imaju informacije o svemu šta se tamo događa, ali do ovog trenutka nemamo njihovo zvanično reagovanje. Mi se nadamo da oni sada zasedaju, da prave neki plan, jer ako to ne čine, onda postaju saučesnici još jednog talasa terorizma na Balkanu i u Srbiji - rekao je Đinđić.

Ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković izjavio je da ova akcija terorista "predstavlja pokušaj oživljavanja onih albanskih snaga koje su na tzv. izborima na Kosovu izgubile".

- Mislim na Tačijeve snage koje sada traže način da se vrate na političku scenu Kosova - rekao je Živković i dodao da je ovakva situacija neodrživa.

- Ili će međunarodne snage potpuno garantovati da neće više biti ovakvih incidenata, ili da se radi modifikacija sporazuma koji će obezbediti da na Kosovu ne bude više ovakvih incidenata - smatra Živković.

Đinđić je rekao da "ne veruje da će doći do intervencije NATO pakta", ali ako ne bude inicijativa sa međunarodne strane koje bi vodile ka smirivanju situacije, "ne vidi drugi način nego da policijske snage Srbije uđu u tu zonu od pet kilometara, bez obzira što to nije predviđeno Kumanovskim sporazumom".

- Ako biramo između kršenja Kumanovskog sporazuma u samoodbrani i puštanja albanskih terorista da uđu na područje Srbije, onda je ovo prvo manje zlo - rekao je on.

Z. Vidić


vesti po rubrikama

^politika

15:15h Svilanović u Sarajevu razgovarao sa Radišićem
15:20h "Glas" zove Zagreb: MIP Hrvatske: Još nema potvrde o učešću SRJ na samitu
15:30h

General Simić: VJ će uvek postupati po Ustavu SRJ

15:40h Crnogorski pravnici o proceduri raspisivanja referenduma

15:50h

Predsednik Koštunica za "Koha ditore" istakao: Za dijalog s Albancima

16:00h Đukanović o interesima Srbije i Crne Gore: Bolje da smo nezavisni
16:10h "Glas" istražuje: Zašto je Milošević jedini kandidat za šefa SPS?
16:20h Posle osnivanja nove stranke, Lilić izjavio: Strahujem za svoj život
16:30h Kruševački Otpor pripremio za šefa DB Markovića performans "Zabela 007"
16:40h "Glas" zove Brisel: Da li se već pregovara o ulasku SRJ u Partnerstvo za mir
16:50h DSS smatra da Đinđić nije uputio ultimatum
17:00h Prema istraživanju "Mark plana": Najviše se veruje Koštunici
17:15h Đinđić o pregovorima u DOS-u o formiranju vlade: Jasan koncept i lična odgovornost uslovi DS
17:20h Šiptarski teroristi sa 400 komandosa ušli u zaštićenu zonu kod Drenice: Četiri policajca mrtva, deset povređenih
17:25h Bomba ispred zgrade Komiteta za saradnju sa UN u Prištini: Poginuo vozač ambasadora Vukićevića
17:30h U oružanim sukobima policije i šiptarskih terorista, pet policajaca lakše ranjeno, a trojica se vode kao nestali
17:55h Igić osudio teroristički napad: Vreme je da odu Kfor i Unmik
17:45h Predstavnici SPO-a i SNV o zločinu u Prištini: Akt smišljen da zastraši Srbe
18:05h Drašković o zločinu kod Bujanovca: SDB saučesnik albanskih terorista
22:42h Dogovor lidera DOS-a i Vojislava Koštunice
22:45h Koštunica pisao Robertsonu
   


     


FastCounter by LinkExchange