[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 21. novembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Nov 2000 17:40 (GMT+01:00)

Glas istražuje: Šta je moguća pozadina Koštuničinih uslova za republičke izbore

Sudbina Gorbačova

Predsednik SRJ ne želi da, slično sovjetskom slučaju, rastući prestiž njegove ličnosti i DSS-a sutra potonu zajedno s Jugoslavijom

edsednik Vojislav Koštunica ne prenebregava pouke novije istorije. On ne previđa, reklo bi se, političku sudbinu Gorbačova - jedno vreme izabranika naroda, protagoniste široko slavljenih "promena" i rado prihvatanog sagovornika svih svetskih lidera, međutim, na kraju - bez "radnog mesta"- zato što su neki Jeljcin, Kravčuk ili Šuškjevič, paktirajući u međuvremenu oko državnog osamostaljivanja Rusije, Ukrajine i Belorusije uspešno demontirali Sovjetski Savez!

Predsednik Koštunica ne želi da, slično sovjetskom slučaju - rastući prestiž njegove ličnosti, i samim tim i rastući prestiž DSS (kapital, stečen poverenjem građana pokazanim ove jeseni ), sutra potonu zajedno s Jugoslavijom - protiv koje je Crna Gora, ali za koju ne mora obavezno biti ni Srbija, ako se u obema otvori pitanje referenduma.

Ovakav zaključak omogućen je dvema "pretpostavkama", uz koje je Koštunica spreman da prihvati predlog DOS - široke koalicije partija pobednica na izborima 24. septembra - da još jedanput bude nosilac liste političkog saveza, ovog puta za izbore 23. Decembra na kojima treba da se dokrajči režim Miloševića.

Prva od Koštuničinih "pretpostavki" tiče se novog ustava i sudbine međudržavne zajednice Srbije i Crne Gore. Onog, što treba da proistekne iz zahtevanog preobražaja današnje, možda, poslednje Jugoslavije. Počinjući (posle očekivane izborne pobede ) inicijativu za promenu Ustava, kako prema Crnoj Gori tako i prema Srbiji, DOS se obavezuje da uvaži "činjenicu postojanja SRJ".

"Prevedena na srpski", takva obaveza DOS podrazumevala bi poštovanje "principa treće stolice". Ugovor - kojim se isključuje mogućnost da pregovori budućih vlasti Srbije i vlasti Crne Gore, o nezavisnosti ili karakteru zajednice, počnu po "žabljačkom uzoru" - autonomno, mimo volje i učešća, ili tačnije, iza leđa "legalne SRJ", dakle i predsednika Koštunice.

Pitanje Crne Gore i Srbije ne može se prepustiti samo vlastima, ili vlastima i partijama te dve republike - ono se mora rešiti opredeljivanjem svih građana, dopunio je predsednik, govoreći u nedelju uveče na sednici Glavnog odbora DSS. Saglasno tumačenju merodavnog izvora u vrhu DSS - mogućno je da Vojislav Koštunica ima na umu savezne izbore za ustavotvornu skupštinu (umesto referenduma u Crnoj Gori, Srbiji, ili u obe jedinice ) - s pitanjem ostanka ili napuštanja državne zajednice, kao glavnim poljem borbe na izborima.

Vratimo se mogućnim motivima ugradnje ovakvog "sigurnosnog uređaja" lidera DSS, uoči događaja koji predstoje. Raspoznajući u produženom separatizmu vlasti Crne Gore - recimo, sindrom secesionizma zapadnog dela Ukrajine u odnosu na Rusiju (u vreme njihove zajedničke države) - odnosno, Koštuničinog Kravčuka u političkoj pojavi Mila Đukanovića, ko je onda predsednikov Jeljcin? Ko je taj koji bi bio u stanju da iz današnje zajednice otcepi Srbiju, ne bi li samo uklonio s puta brzo rastući politički uticaj Koštunice i DSS?

Upitate li štampu, ona će ukazati na "lokomotivu pobede" 24. septembra, predsednika DS Zorana Đinđića. Unutar saveza 18 partija, nema druge snage koja bi sutra, njegovoj, do izbora vodećoj, najrazvijenijoj i najbrojnijoj DS bacila rukavicu ozbiljnijeg izazova - osim, dabome, DSS. Pogotovo ako se postizborno političko polje Srbije nazre usred (očekivanih ) rušenja SPO, SRS i pucanja SPS.

Imajući u vidu veliki učinak i doprinos Đinđića u borbi s režimom Miloševića, pre i posle 5. oktobra - u političkoj javnosti Srbije široko je zasnovano očekivanje da vođa demokrata dobije u budućoj vlasti "mesto kakvo je zaslužio" - logično, najuticajnije. Sasvim zgodno za dejstva protiv programskih ideja i političkih interesa predsednika sadašnje države.

Međutim, hoće li Đinđić, došavši na vlast, svoju novu poziciju i tako iskoristiti - da, ruku pod ruku s Đukanovićem, poradi za prevremenu penziju "poslednjeg šefa Jugoslavije"?

Ponirući u tajnu, navodno - i onako hladnog međusobnog odnosa dvojice, neki analitičari su, čini se, kročili na rizično tle karaktera ličnosti, ne žaleći pri tom ni crno mastilo. Prenebregli su da je politika biznis interesa, ređe emocija. Predsednik Jugoslavije ih nije zapostavio, nastojeći da, kao i u pitanju ustava, stesni prostor uticaja vođe DS. Diktirajući svoju drugu "pretpostavku", uz koju bi mogao da stane na čelo kampanje DOS, Koštunica samo što imenom nije pomenuo Đinđića. Po svemu ostalom - na primer, obavezujući koaliciju da posle pobede postupa u interesu vlasti pravnog poretka a ne pojedinaca, zatim, da (u tom smislu) istera na čistac slučajeve zloupotrebe vlasti "ne samo pre, nego i posle 5. oktobra" ili da ne žuri s isticanjem mandatara vlade Srbije, anticipirajući pravo njenog parlamenta - nije teško dokučiti da je svoje zahteve diktirao s mislima uz vođu demokrata.

Saglasno izvoru u DSS, tamo su pod presijom utiska da je njihov jaki saveznik previše požurio u nastojanju da važna mesta u ključnim sistemima, medijima ili policiji popuni "svojim ljudima" - anticipirajući pozicije u polju uticaja u Srbiji, u vreme kada Miloševićeve vlasti više ne bude i kada, ispunivši svoju jednokratnu misiju posle toga nestane i DOS. Ugrađujući u pismeni ugovor svoja "osiguranja i zadrške", Vojislav Koštunica nastoji da materijalizuje rastući prestiž DSS - jednostavno ne dopuštajući previsoku akontaciju koju možda želi da uzme Đinđić.

Petar Popović


vesti po rubrikama

^politika

15:20h Drašković o spornoj sednici Vlade: Nečuveno i sramno
15:30h Protest "Nezavisnosti" zbog odluke Prelazne vlade Srbije o imenovanju tročlanog rukovodstva RTS-a
15:40h Gordana Suša o imenovanjima na RTS-u: Pobrkani svi lončići
15:50h Radio Beograd prekinuo program zbog RTS - a
16:00h Vučelić, predsednik DSP-a, o planovima stranke: DOS naš najozbiljniji protivnik
16:15h Bataković smatra da je Srbija u vakuumu: Rez s prošlošću
16:25h Popović, potpredsednik DSS-a: Negativan odgovor - nova sednica GO DSS
16:35h Batić, predsednik DHSS-a: Nema ničeg lošeg u isticanju Đinđića
16:50h Vučetić o zahtevu Koštunice: Šef SRJ nije nadležan za mandatara Vlade Srbije
17:00h Crnogorske stranke o izbornim uslovima DSS-a: Pregovori samo sa Srbijom
17:15h Funkcioneri SDA napuštaju stranku: S Ugljaninom nema perspektive
17:25h Pred samit EU u Zagrebu: Đukanović u drugom redu
17:40h Glas istražuje: Šta je moguća pozadina Koštuničinih uslova za republičke izbore
17:50h Povodom krize u RTS-u: Minić: Složili se, pa odustali, Čović: Neću da potpišem
18:15h Češki publicista o Balkanu i Zapadu: Dejtonski kongres
18:30h

Šef misije UN u BiH: Miloševiću treba da sudi srpski narod

18:45h

Akcija Otpora uz pitanje šefu DB-a: Markoviću, gde je najbolje?

22:38h Koštunica za povratak izbeglica
22:41h Odložen sastanak lidera DOS-a i Koštunice
22:52h SPO i SPS onemogućili sučeljavanje Borovića i Lilića
   


     


FastCounter by LinkExchange