[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 7. novembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

06. Nov 2000 18:13 (GMT+01:00)

U KPD-u Sremska Mitrovica u ponedeljak, nešto posle ponoći, pobuna hiljadu osuđenika

Pobunjeni robijaši zapalili deo zatvora

Oko 300 zatvorenika odbilo da priđe pobunjenicima, koji traže bolje uslove života u zatvoru, kao i amnestiju za sve, a ne samo za kosmetske Albance. Teško povređene četiri osobe. U plamenu zatvorska štamparija, pogon za preradu drveta i ekonomat sa dokumentacijom. Šteta 100.000 maraka. Rafalima na pokušaj bekstva sa traktorom i viljuškarom. Neuspeli pregovori sa koministrima

SREMSKA MITROVICA - U Kazneno-popravnom domu u Sremskoj Mitrovici, u ponedeljak oko ponoći, izbila je pobuna oko hiljadu, od 1.300 zatvorenika.

Deo zgrada KPD-a je zapaljen u pobuni, koja je izbila jer robijaši traže bolje uslove života u zatvoru, kao i amnestiju za sve, jer se su čuli da će svi zatvoreni Albanci sa Kosmeta biti amnestirani, zapalili su deo zgrada KPD-a. U pobuni su teško povređene četiri osobe, koje su prebačene u sremskomitrovačku bolnicu.

Pobuna je izbila u prvom od ukupno tri zatvorenička paviljona. Neposredno posle toga, proširila se i na drugi i treći paviljon u kojem, uz ostale, kazne izdržava i oko 130 kosmetskih Albanaca.

Upozorenje
U razgovoru sa nedavno smenjenim upravnikom KPD-a Trivunom Ivkovićem, koji je nakon dešavanja naroda od 5. oktobra, smenjen po nalogu ministra pravde, kaže da je još pre desetak dana poslao zvaničan dopis Dragoljubu Jankoviću, u kome ga upozorava da je situacija rovita, da u zatvoru može doći do pobune. Bivši upravnik je naveo da ukoliko se ništa ne preduzme, on neće da snosi odgovornost za eventualnu pobunu. Trivun za "Glas" kaže da se to sasvim sigurno ne bi desilo da nije bio smenjen.

Zatvorena škola
Osnovna škola "Slobodan Pajić Paja", koja je od KPD-a udaljena svega 300 metara, u ponedeljak je po nalogu koministra pravde u Prelaznoj vladi nije radila, potvrdio je koministra pravde Sead Spahović. Inače, nekoliko stotina metara od zatvorskog zida okupili su se novinari i žitelji Mitrovice.

Robijaši su, kako "Glas" saznaje, prvo zapalili lakirnicu, deo Drvnog pogona, koja se nalazi u okviru Doma. Izazvali su i požar u paviljonu u kojem se nalazilo i oko 60 šiptarskih zatvorenika, koji su odbili da se priključe pobuni. U tom momentu, navodno, izgorelo je 13 osuđenika, dok su četvorica u teškom stanju prebačena u sremskomitrovačku bolnicu.

Zapaljeni su i zatvorska štamparija, pogon za preradu drveta i ekonomat KPD-a u kojem se nalazi sva dokumentacija Doma, kao i zatvorenički kartoni. Procenjuje se da je materijalna šteta oko 100.000 maraka.

Pobunjenici su pokušali da se traktorom i viljuškarom probiju kroz teretnu kapiju do slobode, ali su ih sprečili stražari i pripadnici Vojske Jugoslavije, koji su vrlo brzo stigla i opkolila ceo zatvorski kompleks.

Tokom pokušaja proboja, prema svedočenju stanara okolnih kuća, čuli su se i rafali iz automatskog oružja. Sve vreme iz centra zatvora vatrena stihija se dizala visoko u nebo. S obzirom da im pristup u zatvor nije bio moguć, vatrogasci su pokušali da sa spoljne strane ugase požar, ali do podneva u tome nisu uspeli.

Stražari, kojih je u trenutku pobune u tri paviljona KPD-a bilo petnaestak, uspeli su da pobegnu. Međutim, njih sedam-osam, među kojima i tri medicinska tehničara, sakrili su se i tek su u ponedeljak oko 10.30 časova, neopaženo iskrali izvan zatvorskih zidina.

Bez naoružanja
Gradonačelnik Sremske Mitrovice Zoran Bošković izjavio je agenciji Beta da je u ponedeljak, sat posle ponoći, obavešten o pobuni iz Centra za obaveštavanje te da mu je rečeno da u pobuni učestvuje oko 1.000 zatvorenika. On je rekao da "zatvorenici nisu naoružani i da imaju samo viljuškar".

Muzika na krovu
Više stotina robijaša oko 14 časova je stajalo i sedelo na krovovima paviljona, držeći transparente sa natpisima: "Poštujte kolege Albance", "Živeo DOS", "Živela Srbija", "Stop teroru", "Amnestija za sve" i "Živeo Koštunica". Zatvorenici s krovova te zgrade gledaju preko zida KPD-a, a izneli su televizor i tranzistore.

Inače, jedan od stražara, koji želi da ostane anoniman, kaže za "Glas" da se pobuna mogla predosetiti još preksinoć, i da je sa kolegama pokušao da ih osujeti, ali im nije uspelo.

- Pobuna je verovatno bila planirana za osam sati ujutro, jer bi tada robijaši uspeli da zarobe dosta stražara i još nekoliko desetina talaca. Ali, nešto ih je nepredviđeno nateralo da sve započnu u ponoć - navodi stražar.

Oko 200 robijaša, koji su odbili da učestvuju u pobuni, nalazili su se sakriveni u zgradi KPD-a koja je neposredno uz glavnu upravnu zgradu. Takođe, po svedočenju stražara, u drugom delu zatvora je sakriveno još pedesetak osuđenika, koji odbijaju da se pridruže pobunjenicima.

U Sremsku Mitrovicu u ponedeljak su stigla sva trojica koministara pravde u Prelaznoj vladi Srbije Zoran Nikolić, Sead Spahović i Dragan Subašić. Posle prvog neuspelog pregovora, koministri su oko 15 časova započeli i drugu rundu razgovora sa zatvorenicima.

Verovatno nezadovoljni rezultatima pregovorima zatvorenici su oko 17 časova divljali unutar zatvorskih zidina. Oko 17.30 ponovo se video ogroman plamen.

U isto vreme, pred KPD stiglo je nekoliko autobusa punih policajaca upućenih kao pojačanje stražarima u zatvoru u kojem kaznu izdržava 1.300 osuđenika, među kojima je 50 stranaca, 130 Albanaca, kao i šest osoba osuđenih na smrt.

Uspostavljen red
Ministarstvo pravde Srbije navelo je da su u protestu "izbegnute teže posledice i da je uspostavljen red". "Osuđenici su istakli zahteve za poboljšanje uslova za izdržavanje kazne, u pogledu materijalnog položaja i tretmana, zdravstvene zaštite i izjednačavanja položaja svih osuđenika u zatvoru. Posebno je istaknut zahtev da se budućim zakonom o amnestiji obuhvate i krivična dela takozvanog opšteg kriminaliteta", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde i dodaje da su "koordiniranom i efikasnom aktivnošću Ministarstva pravde, uprave zavoda i organa unutrašnjih poslova, izbegnute teže posledice". Ministarstvo je sačinilo operativni plan sa rokovima otklanjanja uzroka protesta i u roku od 72 sata oceniće stanje u svim KPZ u Srbiji i zajedno sa upravama zavoda sačiniti planove radi otklanjanja eventualnih nepravilnosti. "Bez obzira na opravdane zahteve osuđenika Ministarstvo ocenjuje da je ovakav vid izražavanja protesta neprihvatljiv i nije u interesu ni ustanova ni osuđenika", navodi se u saopštenju.


N. Nikšić


vesti po rubrikama

^hronika

18:13h U KPD-u Sremska Mitrovica pobuna hiljadu osuđenika: Pobunjeni robijaši zapalili deo zatvora
18:32h Pismo zatvorenika javnosti: Zbog maltretiranja spremni i na linč
18:48h

Uskoro još optuženih zbog krađe na izborima

19:18h

Advokat Krgović zastupa bivšeg predsednika Miloševića

19:25h Dopunjene krivične prijave protiv bivših čelnika RTS
   


     


FastCounter by LinkExchange