[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 2. novembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Nov 2000 18:12 (GMT+01:00)

Fond za humanitarno pravo i brat Slavka Ćuruvije traže pravdu

Krivične prijave protiv Markovića i Radonjića

Autentičan dokument iz koga se vidi kompletan mehanizam jedne nakazne države s političkom policijom. Očekuju se potezi tužilaštva

BEOGRAD - Fond za humanitarno pravo podneo je u utorak krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu protiv šefa Službe državne bezbednosti Srbije i Beograda, Radeta Markovića i Milana Radonjića zbog krivičnog dela ubistva sa predumišljajem, dok je po istom osnovu Jovo Ćuruvija, brat pokojnog Slavka, podneo u sredu privatnu krivičnu prijavu i zahtev za dopunsku istragu.

Stambolić u tajnom zatvoru?

- Ministarstvo pravde je reklo da se Ivan Stambolić ne nalazi ni u jednom od javnih zatvora, ali nisu pomenuli da u Srbiji postoje i tajni zatvori pa i privatne kuće koje se za to koriste - izjavila je Nataša Kandić.

FHP je podneo prijavu jer je poštom došao do dokumenta SDB-a o tajnom praćenju lica čiji je radni naziv "Ćuran".
- Dokument je potpuno autentičan, unutra su bile zapisane stvari koje sam samo ja znala i koje nikom nisam rekla. Tu se video kompletan mehanizam jedne nakazne države s političkom policijom - rekla je Branka Prpa, životna saputnica pokojnog Slavka Ćuruvije dodajući da u interesu istrage neće ništa više da kaže, ali da će detalje odati samo ako pravosudni organi ne postupe po zakonu.

Prpa je navela da je u uslovima vanrednog ratnog stanja samo država mogla sa izvrši ubistvo Slavka Ćuruvije. Ona je naglasila i da veruje da Srbija ulazi u period pravne države i da se ona može pouzdati u pravosudne organe.

Zatvorenici akteri zločina

- Postoje specijalne grupe među kojima su i zatvorenici koje angažuje SDB i MUP koji se iz zatvora puštaju da bi za njih izvršili određena krivična dela. Ministarstvo pravde je nedavno otpustilo grupu zatvorenika koja su vršili razne zločine da bi uklonili tragove - rekla je Kandić i dodala da FHP poseduje usmene informacije i o ovim licima, ali i o, recimo, batinašima sa Arhitektonskog fakulteta.

- Dokumenat smo dobili u ponedeljak, isto kao i najviši predstavnici nove vlasti, ali me čudi zašto oni nisu odmah reagovali - napomenula je Nataša Kandić, predsednik Fonda za humanitarno pravo i dodala:

"Predali smo krivičnu prijavu da bi istraga odmah otpočela, jer znamo da je u pitanju SDB, ali se u dokumentu ne vidi lanac onih koji su učestvovali u sprovođenju ubistva".

Ona je navela da im je poznato da su u tome učestvovali ljudi koji su se nalazili na "visokim profesionalnim funkcijama", ali da u interesu istrage sad imena neće pominjati, osim naredbodavaca Markovića i Radonjića.
- Krivične prijave se već nalaze u Okružnom tužilaštvu i danas ili sutra očekujemo reakciju, iako u pravosuđu nije došlo ni do kakvih promena. Ako tužilaštvo ne reaguje, znači da se zakon ne primenjuje i da oni učestvuju u opstrukciji rešavanja slučaja ubistva - rekla je Kandić.

Branka Prpa je naglasila da je Ćuruvija jedini srpski novinar koji je ubijen zbog borbe za slobodnu štampu koja je zagarantovana Ustavom.
- Orvel je đak prvak prema nakaznom sistemu koji je bio uspostavljen. Posle izjave da od 24. marta nema uslova za objektivno informisanje te da "Dnevni telegraf" otada neće izlaziti, a naročito posle komentara u Dnevniku i "Ekspresu" kojim je najavljen linč, znali smo da smo u opasnosti. Odlučili smo da se preselimo u Crnu Goru, ali kad je to trebalo i učiniti, Slavko je rekao da on ne bi da beži - priča Branka Prpa.

M. B. - D. Ć.

 

Predlog za dopunu

Advokat Gradimir Nalić podneo je Okružnom javnom tužilaštvu novi predlog za dopunu istrage o ubistvu vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije, saopštio je brat ubijenog Jovo Ćuruvija. Nalić je prvi put 7. marta podneo zahtev za dopunu u kojem se zahtevalo saslušanje novinara "Politike ekspres" Miroslava Markovića, autora teksta "Ćuruvija dočekao bombe", funkcionera JUL-a Slobodana Čerovića i supruge Slavka Ćuruvije Branke Prpe. U novom predlogu, traži se saslušanje šefa DB na osnovu obelodanjenih dokumenata u kojima se navodi da je DB umešana u ubistvo Ćuruvije.

Veliki pomak

Zamenik Okružnog tužioca u Beogradu Siniša Simić rekao je u sredu da će Tužilaštvo krivičnu prijavu proslediti Odeljenju za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata SUP-a u Beogradu kako bi inspektori proverili autentičnost navoda iz prijave. On je dodao da je "ovo je veliki pomak u rasvetljavanju slučaja".

S. S.

Kako je likvidiran

Na dan ubistva vlasnika "Dnevnog telegrafa" i magazina "Evropljani", na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, tokom NATO agresije, pripadnici Devetog odeljenja beogradskog Centra Resora državne bezbednosti, po nalogu načelnika tog odeljenja Milana Radonjića, pratili su Ćuruviju. Toga dana u 13.53 sati objekat (Ćuruvija) je sa suprugom Brankom Prpom izašao iz stana u Ulici Ive Lole Ribara i pešice odlaze do Knez Mihailove ulice gde ispred "Ruskog cara" sreću starijeg muškarca i ženu. Nekoliko minuta kasnije pridružuje im se muškarac sa bradom. Potom Ćuruvija odlazi u šetnji sa Prpom po Kalemegdanu, pa do restorana "Kolarac" u Knez Mihailovoj, a DB ga prati sve do nekoliko minuta pred ubistvo, do ulaska u haustor zgrade u kojoj je stanovao. Posle tri ispaljena hica u vlasnika "DT" i "Evropljanina" i onesvešćivanje Prpe, tri napadača su pobegla sa mesta zločina automobilom "golf 3".
Posle ubistva policija se oglasila u kratkom saopštenju u kome je navedeno "da intenzivno tragaju za počiniocima tog krivičnog dela". Posle ubistva traženo je da se zločin rasvetli kako bi se izbegle špekulacije da je reč o političkom obračunu u ratno doba.
Vojislav Šešelj je, u aprilu ove godine, u Narodnoj skupštini rekao da je "Ćuruvija bio kriminalac" koji je "stradao u međusobnom okršaju bandi kriminalaca". Novinar Milovan Brkić je doveo u vezu sa Ćuruvijinim ubistvom neke funkcionere JUL-a i preduzeće "Komet tim". Za Zorana Uskokovića Skoleta (ubijen u aprilu ove godine) deo štampe je naveo da je usmrtio Ćuruviju.

S. K.


vesti po rubrikama

^hronika

18:12h

Fond za humanitarno pravo i brat Slavka Ćuruvije traže pravdu: Krivične prijave protiv Markovića i Radonjića

18:36h

Milošević štitio Smiljka Kostića?

18:49h

Ataše tvrdi da mu je namešteno

19:09h

Albanska lekarka i pesnikinja puštena iz Zabele

22:55h

Osuđen ubica

23:10h

Suđenje Obradu Zejaku optuženom za pokušaj ubistva poznatog astrologa

      


FastCounter by LinkExchange