[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 1. novembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

31. Oct 2000 19:48 (GMT+01:00)

Tajne Belog dvora (15)

Trpezarija za 36 osoba

U svečanu trpezariju ulazi se iz malog svečanog salona

Piše: Milovan Ivanović

Iz malog salona ulazi se u biblioteku. Regali za knjige i nameštaj rađeni su namenski oko 1936. godine. U regalima biblioteke čuva se fond značajnih knjiga dvorskih biblioteka. U ovom fondu ima knjiga koje spadaju u retke raritete. Centralno mesto iznad kamina zauzima slika "Kanal grande - Venecija", delo francuskog slikara Zion Felidž-Francioisa, 19. vek, koji je postao slavan slikajući Carigrad.

Posle biblioteke, vraćamo se u mali i svečani salon odakle se ulazi u svečanu trpezariju. Trpezarija je opremljena stolom na rasklapanje u čipendel stilu sa visokom polititurom, kapaciteta oko 36 mesta. U vitrini prema ofisu izloženi su brojni predmeti od Sevr porcelana. Centralno mesto, na zidu prema prozorima, zauzima predivan francuski goblen. Zid prema bašti krase slike srpskih slikara: "Portret načelnika okruga požarevačkog", od Đure Jakšića i "Žena u narodnojnošnji", od Stevana Todorovića. U slobodnom prostoru, prema parku, nalazi se japanska vaza sa slikom "Japanke i hrizanteme", dok se levo i desno kod kamina nalaze dve vaze evropske izrade sa oslikanim cvećem i kvočkom sa piletom na leđima.

Komode i drugi delovi nameštaja ukrašeni su vrednim predmetima primenjenih umetnosti. Iz svečane trpezarije, ponovo smo se vratili u svečani centralni hol odakle mermerne stepenice vode na prelepu galeriju sa koje se ulazi u apartmane. Stepenište i galerija zaštitnu ogradu od livenog železa sa pozlećenim rukohvatima. Na zidovima galerije, kao u nekom muzeju, nalazi se nekoliko vrednih umetničkih slika, kao što su: "Osvajanje Evrope", je delo italijanskog slikara Paola Veronesea, 16. vek, "Nepoznata plemićkinja" italijanskog slikara Busicariania, 15. vek.

Zidove krase i druga dela nepoznatih evropskih umetnika. Posle četiri sata razgledanja ovog dvorskog kompleksa, posetiocu se postavlja logično pitanje. Zašto je ovaj kompleks srpske istorije i kulture do sada bio zabranjen za javnost? Ne ulazeći u pitanja svojine, što je pravo demokratske vlasti da to reši, neosporno je da je ovaj kompleks svojevrstan spomenik od izuzetnog značaja za kulturu i istoriju jednog naroda.

kraj


vesti po rubrikama

^feljton

19:02h

Naučnici i rodoljubi (5): Lekar i humanista

19:18h

Tibetanska medicina (12): Puls otkriva bolest

19:48h Tajne Belog dvora (15): Trpezarija za 36 osoba
   


     


FastCounter by LinkExchange