[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 1. novembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

31. Oct 2000 19:18 (GMT+01:00)

Tibetanska medicina (12)

Puls otkriva bolest

Piše: Sreten Petrović

Ako se prirodni puls može osetiti, ali se ne može potpuno ispitati, lekar će zaključiti da je pacijent bolestan i nastaviće ispitivanje drugih pulseva. Ukoliko se osnovni puls može ispitivati lekar će proveriti da li je on:

- masivan, lagan, promenljiv, plivajući, potoni, dubok, oštar, tvrd, zategnut.

Ukoliko osnovni puls ima jednu od ovih osobina, negde u organizmu postoji "kvar" koji treba pronaći i popraviti. Najveća i obično prva indicija lekaru da je neka osoba bolesna, jeste znatno manji ili znatno veći broj otkucaja prirodnog, konstitucionog pulsa od uobičajenih pet u jednom lekarevom disajnom ciklusu. Ako u toku jednog lekarevog disajnog ciklusa pacijentov osnovni puls udari sedam, osam ili devet puta onda je to znak da je ta osoba bolesna od neke vrste toplih bolesti.

Ako puls udari sedam puta reč je o lakšoj prehladi ili je pregledana osoba pojela neku hranu koja joj ne odgovara. Lekar će ovakvom pacijentu pružiti pomoć tako što mu reći da treba da se odmori i šta treba da jede, ali mu neće dati nikakav lek. Ako puls udari osam puta, sigurno je reč o povećanoj temperaturi i pacijentu svakako treba dati lek, ali on nije u opasnosti. Ako puls udari devet puta u jednom ciklusu postoji mogućnost da pacijent ima izliv krvi u mozak ili je neki njegov ekstremitet paralizovan i treba ga hitno lečiti.

Ako pacijentov puls udari četiri, tri ili dva puta u toku jednog lekarovog disajnog ciklusa, to je znak da ta osoba ima neku bolest koja se, prema klasifikaciji Tibetanske medicine, svrstava u hladne bolesti. Možda je pregledana osoba stajala na hladnom vetru ili je pojela mnogo sirove hrane, koja „proizvodi" hladnoću u telu i on zbog toga ima teškoća u varenju. Ni tri udarca nisu toliko loša. Oni pokazuju da je pecijent bolestan, ali da lekovima može da bude izlečen. Ako pacijentov puls udari samo dva puta u toku jednog lekarevog disajnog cilusa, onda je to najava najteže vrste bolesti, svrstane u hladne bolesti prema klasifikaciji Tibetanske medicine.

(nastavlja se)


vesti po rubrikama

^feljton

19:02h

Naučnici i rodoljubi (5): Lekar i humanista

19:18h

Tibetanska medicina (12): Puls otkriva bolest

19:48h Tajne Belog dvora (15): Trpezarija za 36 osoba
   


     


FastCounter by LinkExchange