[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 29. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

28. Oct 2000 16:08 (GMT+01:00)

"Glas javnosti" ispred kuće predsednika Jugoslavije u Gospodar Jevremovoj

Zatvoreno zbog Koštunice

Novinarima je ulaz zabranjen. Nema kamera i alarma. Poštar Zdravko Rakić dva puta pio kafu s prvim čovekom SRJ od izbora

Njegov dom nalazi se u jezgru Beograda. Ulica Gospodar Jevremova 59, na samom ćošku s Francuskom. Lep i stari kraj. Zgrada ništa drugačija od ostalih, čak deluje i malo starije, ali "on" je čini drugačijom od ostalih. Na četvrtom spratu stanuje predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica!

U svetu bi rekli da je to baš neobično za prvog čoveka jedne države, ali prezime Koštunica godinama je već na spisku stanara, a lako je proverljivo - nalazi se i danas.

Levo od ulaznih vrata na interfonu čitkim slovima nanizano je tridesetak prezimena. Istim pismom napisano je i Koštunica, a odmah do njega i Đinđić. Koincidencija, naravno. Zoran Đinđić nije prvi komšija, mada i on ne stanuje daleko. Svako može da pogleda, ali svako ne može da uđe. Inače je to sasvim normalno kad zgrada ima interfon, ali kraj ove, gotovo neprimetno postoji još jedna "prepreka". Nema kamera ni alarma, nema vojske... Stanari nisu iseljeni i slobodno se kreću, a tri mladića budno prate ko prilazi vratima.

Šišanje na nivou

Frizerski salon, čija reklama uočljivo stoji na zidu s desne strane ulaza, uobičejno radi. Prezauzeti frizer nije imao vremena da razgovara, ali je samo potvrdno klimnuo glavom na pitanje: da li sada ima više mušterija? Lepo je za priču, a i za reklamu da se vaš frizerski salon nalazi u predsednikovom ulazu.

Novinarima je ulaz zabranjen, objasnili su i ekipi "Glasa javnosti" pripadnici MUP-a. Ono što ćete dalje pročitati dešavalo se upravo ispred predsednikovih ulaznih vrata na kojima još uvek stoji nalepnica "Zatvoreno zbog krađe". Malo, doduše, izgrebana i izbledela, ali stoji i dalje. Niko nije znao da kaže ko ju je baš tu prilepio, ali pretpostavljamo da je i predsednik, kad god uđe, sa smeškom posmatra.

Predsednika i prvu damu nismo videli, ali nekoliko njihovih komšija nismo pustili bez pitanja: kako im je sad?
- Pa isto kao i pre. Živimo sasvim normalno. Nema problema - odgovaraju. Čini se da su pomalo zbunjeni naglom popularnošću, a kažu da je Voja oduvek bio dobar komšija.

Poštar Zdravko Rakić naglas i slobodno govori o tome:
- Ma dosta više, dao sam već deset intervjua - odmahuje rukom dok u drugoj priteže svežanj pisama i kojekakvih pošiljki.

Jedva pristade da i jedanaesti put ispriča svoju priču:
- Radim ovde već 26 godina, ja sam im svima kao član porodice - nasmejano priča Zdravko. - Kod Voje sam dva puta pio kafu od izbora. Još su bila ona previranja. Sedeli smo tako, Zorica skuvala pravu tursku i pričali - nastavlja.

Pre desetak dana, Zdravka je menjao kolega... Kažu, a i do nas je došla ta priča, vrlo uzbuđeno je prepričavao kako je Koštunici odneo ceo štos čestitki i telegrama. "Vrata mi je otvorila ona, a on me je pozdravio iz sobe, pričao je s nekim ljudima. Nemaju kućne pomoćnice. Sve je obično" - pričao je poštar.

I Zdravko to potvrđuje.
- Dobar i pošten čovek. Šta drugo da kažem - smeši se Zdravko i nastavlja put niz ulicu.

Kroz otvoren prozor na prizemlju susedne zgrade izvija se dim cigarete iz jedne stare ruke. Penzionerka Ljubinka Pejčić već trideset godina stanuje u Gospodar Jevremovoj 57. Kaže, Voju poznaje od malena.

S blagog lica čita joj se radost što je baš on na čelu države.
- Za njega sam i glasala. Divan dečko! Uvek se javi, lepo pozdravi, nemam reči da opišem - smeši se stara gospođa.

Pre neki dan dolazio joj je, priča, prijatelj. Prisećali se se Vojine familije.
- Narod ga voli. Pa tu je ovih dana bila puna ulica ljudi da ga pozdravi. Žao mi je što mu još nisam lično čestitala, ne viđam ga sad - kaže Ljubinka.

Pogled joj lebdi nad ulicom. Uz ivičnjake parkirani automobili. Dopire buka iz Francuske... To je običan gradski život i svi su se već navikli na to... Očigledno, ne smeta ni predsednikovoj porodici. Obezbeđenje je još na svom mestu. Zgrada u Gospodar Jevremovoj 59 ipak nije kao druge.

Violeta Pavlović
Foto: Z. Mrđa


vesti po rubrikama

^reportaža

16:08h

"Glas javnosti" ispred kuće predsednika Jugoslavije u Gospodar Jevremovoj: Zatvoreno zbog Koštunice

16:43h

Kako Zapad, tri nedelje posle "beogradske revolucije", gleda na zbivanja u Jugoslaviji

17:27h

Intimne stvari operske dive Marije Kalas na aukciji

17:50h

Rezultati istraživanja o omiljenim mestima za seks: Orgazam u centrifugi

18:23h

Razgovor s Nikolom Kavajom, samoproklamovanim "borcem za slobodu srpskog naroda" (5): U avion sa dve granate

      


FastCounter by LinkExchange