[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 29. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

28. Oct 2000 17:00 (GMT+01:00)

Mandatar Zoran Žižić počeo konsultacije za savezni kabinet

Vlada u petak

Dragoljub Mićunović najavio da će Skupština da bude konstituisana u sredu. Ukida se Ministarstvo za informisanje. Veran Matić na čelu resora telekomunikacija?

BEOGRAD - Zoran Žižić, potpredsednik Socijalističke narodne partije Crne Gore i mandatar za sastav Savezne vlade počeo je u subotu konsultacije oko formiranja novog kabineta.

Kako saznajemo, prvi sagovornici bili su radikali, a uslediće razgovori s predstavnicima crnogorskih partija. Prema najavama Dragoljuba Mićunovića Savezna skupština biće konstituisana u sredu, a vlada u petak.

Kako saznaje "Glas" kadrovske liste nisu još definitivno utanačene, a razlog tome su nesuglasice unutar stranaka koje treba da daju ministre.

Praktično to izgleda ovako: pretendenti na fotelju ministra inostranih poslova su Goran Svilanović (GSS), Žarko Korać (SDU) i Vladeta Janković (DSS). Iako je ime Gorana Svilanovića prvo "izletelo" u javnost, "Glasov" izvor iz DOS-a navodi da on nije preterano zainteresovan za to mesto. Svilanović sebe pre vidi, eventualno, kao predsedničkog kandidata u Srbiji. S druge strane, Žarko Korać želeo bi mesto šefa diplomatije, ali i predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica ima ambicija da se na tom mestu nađe njegov čovek - Vladeta Janković.

Kovač u dva kabineta?

Kako je najavljeno iz SNP, funkcioner SPS Oskar Kovač i Danilo Vuksanović(SNP) najverovatnije će ostati u Saveznoj vladi, ali se još pouzdano ne zna da li će zadržati dosadašnje funkcije. Ako se ostvare najave SNP to bi bio jedinstven slučaj jer bi Kovač imao dva ministarska mesta, u saveznoj i u republičkoj vladi. Međutim, čelnici DOS - a tvrde da ne dolazi u obzir da Kovač, kao član SPS, bude u Saveznoj vladi.

Kada je reč o tome ko će se naći na čelu Ministarstva za telekomunikacije, treba imati u vidu dva imena. DOS je prvo predlagao Borisa Tadića (DS), ali prema onome što se do sada zna, Tadić je zahvalio na kandidaturi uz obrazloženje da je završio Filozofski fakultet i da bi bilo čudno da rukovodi resorom telekomunikacija. Sada je zato u opticaju ime Verana Matića, prvog čoveka Radija B92 kome bi DOS mogao da ponudi mandat.

Na čelu Ministarstva za vere trebalo bi da bude Božidar Bojović.

Prema najavama iz Crne Gore Predrag Bulatović bi mogao da bude ministar odbrane ili finansija. Kad je reč o resoru pravde, najviše šanse ima profesor Vojin Dimitrijević (GSS), mada je prethodnih dana na ovom mestu spominjan Momčilo Grubač. Prema dosadašnjim saznanjima, Ministarstvo unutrašnjih poslova biće povereno Zoranu Živkoviću (DS). Zoran Đinđić je rekao da će, uprkos zahtevu "Liste za Sandžak", Rasim Ljajić ipak da bude ministar za nacionalne manjine. Za Dragana Veselinova predviđeno je meto ministra poljoprivrede.

Kako "Glas" saznaje, Ministarstvo za informacije biće ukinuto, dok će u okviru resora za zdravlje biti priključeni socijalna politika i izbeglice, a biće spojeni se i resori privrede i unutrašnje trgovine. Ministarstvo za ekonomsku saradnju sa svetom biće vezano za potpredsedničko mesto i ono će pripasti Miroljubu Labusu iz organizacije G 17 plus.

Ž. B. - R. N. - S. D.

 

Šešelj: Nećemo biti ministri

BEOGRAD (Tanjug) - Mandatar Savezne vlade Zoran Žižić razgovarao je sa predstavnicima Srpske radikalne stranke započinjući konsultacije sa predstavnicima političkih stranaka oko priprema za predlaganje sastava Savezne vlade. U delegaciji SRS bili su dr Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke i savezni poslanik u Veću građana Savezne skupštine i Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS i savezni poslanik u Veću republika Savezne skupštine. Predsednik SRS dr Vojislav Šešelj je istakao da Srpska radikalna stranka neće učestvovati u ovoj vladi, ali da će u svakoj prilici biti oštra i principijelna opozicija.


vesti po rubrikama

^politika

15:25h

Razgovori Holburk-Lukovac: SAD će da prihvati dogovor Srbije i Crne Gore

15:30h

Svetozar Marović o razgovoru s predstavnicima DOS-a

15:40h

Podgorica: Uskoro usaglašavanje DPS, NS i SDP

15:50h

Moskovski listovi o Koštuničinoj poseti Rusiji

16:00h

Solana: Evropa ne favorizuje nezavisnost Podgorice

16:15h

Ko je ovaj čovek: Dragan Vasiljković

16:40h

Kuda ide i šta hoće Crna Gora?

17:00h

Mandatar Zoran Žižić počeo konsultacije za savezni kabinet

17:15h

Lokani izbori održani u subotu na Kosmetu: Haos na biralištima

17:30h

Dr Dana Popović o tome zašto zvanična Podgorica nema sluha za promene u Srbiji

22:15h

Jugoslavija sigurno u Ujedinjenim nacijama

22:25h

Izbori na Kosmetu suprotni Rezolucijisigurno u Ujedinjenim nacijama

      


FastCounter by LinkExchange